Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 13.01.2019.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Frižider više nije san

Prvi deo donacije humanog Veljka A. iz Sidneja već je stigao na dve adrese. On je redakciji "Vesti" uputio dar od 3.000 dolara za 10 najugroženijih štićenika "Humanitarnog mosta" (po 300 dolara). Nismo časili časa, već smo odmah dar iz Australije uputili uoči Božića samohranoj majci Anđelki Todosijević iz sela Velika Lomnica i sedmogodišnjem dečaku bez roditelja Aleksi Bogdanoviću iz Bijeljine.

Lična arhiva
Spas u pravi čas: Anđelka Todosijević sa sinovima

Anđelku je vest o donaciji veoma obradovala.

- Neposredno pred Novu godinu pokvario nam se frižider. Kao da nisu dovoljne sve muke koje su nas stigle, nego je moramo i to da nas zadesi. Mislili smo da je kupovina frižidera samo pusti san. Ovih 300 dolara nam je kao dar s neba stigao u pravi čas. Odmah sam kupila polovan frižider u odličnom stanju, a kako je preteklo novca, iskoristila sam priliku da kupim usisivač koji nemamo, što mi je veoma otežavalo održavanje domaćinstva. Kada imate bolesno dete, ne ostaje puno vremena za sređivanje kuće, pa mi je to bilo neophodno - kaže Anđelka.

Sada, kako kaže, malo lakše diše.

- Veliko hvala humanom gospodinu Veljku što nas je spasao u pravi čas. Želimo mu puno sreće i zdravlja i da mu 2019. godina donese mir i blagostanje. Ulepšao nam je praznike i nikada mu to ni ja, ni moja deca nećemo zaboraviti. "Vesti" su nam vratile veru da dobri ljudi postoje. Puno pozdrava šaljemo u daleku Australiju. Hvala do neba - rekla je Anđelka vidno uzbuđena.

Ona je dodala da su joj humani čitaoci "Vesti" ulepšali praznike.

- Zahvaljujući prethodnoj donaciji, uspela sam da deci pripremim prazničnu trpezu i obradujem ih. Srce mi je bilo puno kada sam videla radost na njihovim licima - rekla je Anđelka.

Ništa manje radosti nije bilo ni u domu malenog Alekse Bogdanovića. Njegova baka Razija Aziri vest o donaciji primila je sa suzama radosnicama.

- Nemam reči! Baš ste nas obradovali ovim divnim vestima. Već danima sam zabrinuta jer je februar blizu, a tada moram da platim godišnju kiriju za kućicu u kojoj živim sa Aleksom i njegovom gluvonemom rođakom. Još mi je veća briga jer je rentijer podigao cenu kirije na 250 maraka, što znači da moram da mu platim 3.000 maraka (1.500 evra) kako bismo mogli da ostanemo u kući. To je za nas ogroman novac. Ovu donaciju ću upotrebiti za taj veliki trošak koji me čeka - rekla je Razija.

Ona je izrazila veliku zahvalnost za ovaj vredan dar.

- Veliko hvala divnom gospodinu koji je mislio na nas. Nama ovo znači mnogo. Želimo mu puno zdravlja i sreće i da bude okružen ljubavlju. Veliko srce imate, dragi gospodine - rekla je Razija.

Ona je istakla da je zahvalna svim donatorima koji ne zaboravljaju njenog unuka i da takvu dobrotu nikada ne bi mogla da zaboravi.

Preostalih 2.400 dolara već su na putu ka našim štićenicima, a o uručenju vrednih darova moći ćete da čitate u nekom od narednih brojeva "Vesti".

Kontrola pod znakom pitanja

Anđelka Todosijević sama podiže tri sina od 12, osam i pet godina. Najstariji sin je dete s posebnim potrebama. Živi u kući sa ocem i nepokretnom tetkom. Svi oni žive od 300 evra mesečno koliko dobijaju na ime socijalne pomoći i tetkine male penzije. Anđelka je radila šta god je mogla, ali je zbog mentalne retardiranosti sina morala da mu se u potpunosti posveti.

- Uskoro nas čeka kontrola u Beogradu kod neuropsihijatra. Put je za nas veliki trošak. Nisam sigurna da ću imati novca da ga odvedem, a veoma je važno da redovno pratimo njegovo stanje i napredak - istakla je Anđelka.

Lična arhiva
 

Ipak nije sam

Tragična sudbina dečaka Alekse Bogdanovića, čija je majka preminula od teške bolesti, a otac ga je ostavio, ganula je srca mnogih čitalaca. Ovaj mališan ostao je sa bakom Razijom Aziri, sa kojom se bori da preživi.

Ovaj dečak ustaje u pet ujutru kako bi sa bakom sakupljao karton, što je uz malu socijalnu pomoć jedini prihod ove porodice. Od kada je javnost čula priču o ovom mališanu, humanitarci širom sveta ne zaboravljaju ovog harizmatičnog dečačića.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Napredujemo uz vašu pomoć
HUMANITARNI MOST Spasli ste nas muka
HUMANITARNI MOST Poput dara s neba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online