Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 14.06.2018.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Voda i kupatilo preka potreba

Čim je saznao s kakvim se sve nestašicama, brigama i mukama suočavaju Velibor Nikolić (48) i njegova teško bolesna majka Stojana (88) iz Dragaljevine, humanitarac iz Novog Pazara i naš dugogodišnji saradnik Hido Muratović odmah je svojim terenskim vozilom (drugačije ne bi mogao) pohitao u podnožje Peštera da im ponese prvu pomoć.

D. N. Petrović
Doneo prvu pomoć: Hido Muratović sa Veliborom i Stojanom

Ovim jedinim preostalim žiteljima sela "izgubljenog" u planinskom bespuću na granici novopazarske i sjeničke opštine, za početak ovaj dokazani dobrotvor uručio je najneophodnije namirnice, nešto od odeće i obuće i 50 evra koje će im, kako ističe baka Stojana, dobro doći za nabavku "hitnih" lekova.

Još 100 evra oboleloj starici i njenom sinu je poslao, a Hido uručio, naš čitalac iz Beča Marko Nikolić, koji je svojim prezimenjacima poručio da se bore i izdrže sve nedaće koje su ih snašle i da veruju u bolje sutra, ali i u pomoć dobrih ljudi. Posebno ga je, kako je naglasio, fasciniralo to što je Velibor ostao na selu i žrtvovao svoj život i svoju budućnost da bi bio uz bolesnu majku.

- Hvala Hidu, hvala svim njegovim saradnicima, hvala "Vestima". Nismo bili gladni i žedni, ni goli, niti bosi, imamo kravu i nekoliko kokošaka, a i ja borim svim silama da zaradim bar za golo preživljavanje. Ipak, svaki dinar i svaki evro zlata su nam vredni jer mnogo trošimo za majčino lečenje (dva puta operisala opasni maligni tumor na vratu) i za gorivo jer često traktorom moram da je vozim na lekarske preglede i kontrole u 40 kilometara udaljeni Novi Pazar - priča skromni Velibor.

D. N. Petrović
Velibor strahuje da ne ostanu odsečeni od sveta

Samo put da poprave

- Hvala Hidu, hvala našem prezimenjaku i velikom čoveku Marku iz Beča, hvala svima koji su se raspitivali za nas. Mnogo nam znači saznanje da nismo sami i da još ima dobrih ljudi radih da nam pomognu u nevolji. Ja sam stara i bolesna, ne verujem da ću još dugo, ali zbog mog Velibora i zbog još mnogo njegovih vršnjaka koji su ostali u zabitim selima i država i opština bi trebale da nam pomognu. Ne tražimo im ni pare, ni namirnice, ni lekove... Samo put da nam poprave - žali se baka Stojana Nikolić.

Naglašava da kad god zagrmi gleda u nebo i strahuje.

- Naš najveći problem je put do sela koji delimično prolazi kroz šumu. Voda ga je dobrim delom uništila, bojimo se da bismo posle prve veće kiše mogli ostati odsečeni od sveta. Sami smo nemoćni da oštećenja popravimo, a od Mesne zajednice Vučinići i opštine Novi Pazar nema odgovora na naše stalne zahteve za pomoć. Posebno brinem kako ću majku odvesti na terapije i kontrole - žali se Velibor i dodaje da mu je druga velika muka i nerešiv problem to što u kući nema vodu i kupatilo:

- Majka teška, jedva pokretna, na štakama i bolesna, sama ne može da brine o sebi, pa moram da je kupam u metalnom koritu. Nije mi teško, za moju Stojanu bih sve učinio, ako treba i život dao, ali bih voleo kad bi nam neko pomogao da uvedemo vodu, uredimo bar jednu sobicu i sagradimo kupatilo. Naš život iz korena bi se promenio, vredelo bi živeti i ovde, u zabitoj Dragaljevini.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne predaje se Milka lako
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online