Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 04.06.2018.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Sam mesi, siri i kupa bolesnu majku

Starica Stojana Nikolić (88) i njen sin Velibor (48) jedini su žitelji sela Dragaljevina u mesnoj zajednici Štitare kod Novog Pazara. Ovo zabito i siromašno selo, iz koga je otišao ko god je imao gde da ode, od grada je udaljeno 35 kilometara. Polovina je makadam, a nekoliko kilometara kaljavi seoski put. Čak i kad je vreme letnje i lepo, kao ovih dana, do Stojane i Velibora stiže se samo pešice, na konju ili traktorom.

D. N. Petrović
Majku u prikolicu, pa u Novi Pazar kod lekara: Velibor i Stojana Nikolić

- Mogao sam i ja da odem, našlo bi se posla u Novom Pazaru ili negde širom Srbije, možda i u inostranstvu, ali nisam hteo ni mogao da ostavim samu bolesnu i slabo pokretnu majku Stojanu. Vukovi bi je, ovako slabu i nemoćnu, zimi raskomadali - priča Velibor Nikolić i dodaje:

- Gladni nismo, jer imamo kravu i nekoliko kokošaka, a i brašno uspemo da obezbedimo, u svemu drugom oskudevamo, jer ovde, koliko god čovek da radi, nema uslova ni za kakvu proizvodnju, niti zaradu. Ako nešto i zasejemo grad obavezno uništi. Poslednjih godina naš život dodatno je otežala majčina bolest. Operisala je veliki tumor na vratu, stalno mora na terapije, noge je izdaju, jedva se kreće uz pomoć štaka. Do Novog Pazara i lekara je vozim u traktorskoj prikolici, voda je odnela deo puta, pa preti opasnost da potpuno ostanemo odsečeni od sveta. Više puta molio sam nadležne u MZ Štitare i opštini Novi Pazar da nam pomognu da popravimo put do sela, da doteraju samo dva-tri kamiona šuta i jednu cev za propust, nisu hteli ni da nas saslušaju, kažu nema para, a ima za mnogo manje važne stvari, negde se i rasipa...

Srce puno tuge

U leto 2013. godine Stojana je izgubila sina Zorana, tada četrdesetogodišnjaka. Poginuo je zajedno sa Miodragom Dunjićem, bratom od tetke, iz susednog sela Banovica, kome je starim traktorom prevozio građu za kuću. Traktor je ostao bez kočnica i strmoglavio se niz urvinu, obojica su ostala na mestu mrtva. Naši čitaoci verovatno se sećaju porodice Dunjić: Miodraga, Slađane i njihove četiri devojčice, jer su im pomogli da najpre sagrade lepu kuću u Banovici, a kada je Miodrag poginuo i drugu u Novom Pazaru.

Velibor naglašava i da do sada nije imao šanse da se oženi, jer nijedna devojka, niti žena (čak ni Albanke koje ovamo dolaze iz Skadra) ni po koju cenu ne žele u zabito selo iz koga su svi otišli.

D. N. Petrović
Da nije krave, gladovali bi: Velibor Nikolić

- Žao mi je Velibora, pati se zbog mene. Sam muze kravu, siri mleko, mesi hleb, sprema jelo, pere sudove... Mene kupa u limenom koritu, jer u našoj trošnoj kući nemamo ni vodu, ni kupatilo. Kad bismo imali kupatilo čini mi se, život bi nam duplo bio lakši. Kako trenutno stoje stvari, nikada ga nećemo ni imati. Umreću, a kao čovek se okupati neću. Sve dadosmo na lekove, lekare i bolnice. Ni za lečenje nemamo dovoljno, pa moramo da se pozajmljujemo, takva nam je sudbina, valjda. Nadam se da će nam, ako ovo negde pročitaju, pomoći dobri ljudi. Ovde u blizini ih nema. Možda se jave odnekud daleko, iz belog sveta - priča baka Stojana dok joj suze klize niz lice i dodaje:

Bez ikakvih primanja

Poput druge sirotinje iz zabitih sela na Pešteru, Goliji i Rogozni, ni Stojana i Velibor nemaju zdravstvenu knjižicu i osiguranje, jer ne plaćaju (ne mogu da plate) porez na kuću i imanje. Pošto boluje od teške bolesti, Stojani je ipak omogućeno da se leči o trošku države u državnim bolnicama. Velibor, ipak, i za najobičnije vađenje zuba mora da plati.

- Moje je prošlo, ali ja ne određujem kad će Bog dušu da mi uzme i ne znam još koliko ću živeti. Da se pitam, odmah bi išla "gore" kod mog sina Zorana, koji je poginuo pomažući drugima u nevolji, da bar olakšam život mom Veliboru...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svi je zaboravili
HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
HUMANITARNI MOST Zajedno smo pobedili
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online