Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 24.08.2017.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Rajka kao druga majka

Nisu prošla ni dva meseca od prethodne donacije koju je, uoči Vidovdana, plemenita Rajka Tarlać iz Australije zajedno sa prijateljima poslala Novopazarcu Vukomiru Tomoviću i njegovim nepokretnim sinovima Predragu (40) i Ivanu (30), a iz dalekog Sidneja, uoči Preobraženja, na adresu Tomovića stiglo je još 200 dolara. Ponovo od Rajke i ponovo sa ciljem da Vukomiru, Peđi i Ivanu bar malo bude lakše i bolje.

D. N. Petrović
Pomoć stiže u pravi čast: Vukomir Tomović

- I krajem juna od Rajke smo, takođe, dobili 200 australijskih dolara, ona nas obraduje za svaki praznik i uvek nam pritekne u pomoć kada nam je najpotrebnije. Kao da nas gleda nekuda "odozgo" i zna kada smo u nevolji. Nebrojeno puta nam je do sada pomogla. Ona nas praktično izdržava, jer drugih prihoda namamo, niti mogućnosti da nešto zaradimo. Moji sinovi zovu je "majka Rajka", jer o njima brine isto kao što je brinula njihova pokojna majka, moja supruga Zorka - priča Vukomir.

Naglašava da više nema reči kojima bi na izrazio zahvalnost ovoj ženi velikog srca i još veće duše.

- Ne znam šta bih joj poželeo osim dobro zdravlje, dug život i mnogo sreće njoj i njenoj porodici. Isto tako i njenim dobrim prijateljima. Voleo bih da Bog nagradi sva njihova dobra dela i da im se dobro samo dobrim vraća - poručuje Vukomir.

Neostvarena želja

Vukomir i njegovi sinovi priželjkuju "motorna kolica" koja bi im omogućila da sami mogu do Novopazarske Banje ili Doma zdravlja u ovom gradu.
- Stara kolica jedva pokreću, jer su dotrajala, a i njihove ruke s godinama su znatno oslabile. Polovna kolica na akumulator ili neki drugi motorni pogon znatno bi poboljšala Peđin i Ivanov život. Sam to da im obezbedim, ne mogu, jer nemam od čega i zato bi nam svaka pomoć u njihovoj nabavci mnogo bi nam značila - naglašava Vukomir.

D. N. Petrović
Ivan i Predrag Tomović u bolnici

Ovaj siromašni "mučenik" koji sam brine o dvojici već odraslih i od rođenja paralizovanih sinova kaže da stariji Predrag ima ozbiljne probleme sa nogom (ranije operisao kičmu) i da će najverovatnije ponovo morati u Beograd na operaciju.

- Najpre idemo na snimanja i konsultacije sa lekarima, ako lekari kažu da je operacija neophodna i neizbežna moraću nekoliko dana da ostanem u Beogradu i budem uz Peđu.

Rajkina donacija mnogo će mi značiti, jer u kući nismo imali ni dinara, Ivana ću smestiti u Specijalnu bolnicu Novopazarska Banja, jer ne može sam da ostane kući, niti da brine o sebi - iznosi Vukomir svoje muke. Ističe da i sam pati od krvnog pritiska i da ima problema centrom za ravnotežu...

- Stalno sam pod stresom i u neizvesnosti, pa moje zdravlje ozbiljno popušta, ali ja na smem da se razbolim, ne smem zbog Peđe i Ivana kojima sam sada sve: i otac i majka, i lekar i medicinska sestra. Ne znam koliko ću izdržati, ali boriti se moram dok god sam na nogama - objašnjava Vukomir.

Osim Predraga i Ivana, Vukomir ima još jednu "ranu", desetogodišnju unuku Katarinu, ćerku njegovog trećeg (zdravog) sina Zorana i snaje Marijane, koja je "povukla na stričeve" i takođe je od rođenja pati od cerebralne paralize. I ona je stalno po bolnicama, na žalost, bez mnogo izgleda da ikada prohoda.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
HUMANITARNI MOST I sirotinja ima dušu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online