Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 02.12.2016.
18:00
O. Đoković - Vesti - Foto: O. Đoković A

Vreme za darovanje

"Vreme je", tako se Dopisništvu "Vesti" u Parizu oglasio naš najveći humanista Miki Vujović, pojasnivši: - Decu vole svi, a prema bolesnoj deci svi su osetljivi. Volimo da vidimo mališane koji se igraju u parku, a teško nam je da bacimo pogled na decu u bolničkim sobama. Upravo njima smo i najpotrebniji, jer ih je nažalost, sve više. Ono mrziteljsko NATO bombardovanje ostavilo je strašne posledice: leukemija, rak... Ne daj, Bože, tu bol i muku nijednoj majci.

O. Đoković
Škola Isi le Mulino: Svako je doneo nešto

Miki ide dalje:
- U Beogradu razgovaram sa lekarima. Na lečenje im dolaze deca iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Kažu mi da bi u svakom trenutku mogli napuniti sobu sa 40 najtežih bolesnika. Neka od te dece nisu svesna šta ih je snašlo, ali im je blisko saznanje da gube detinjstvo. Nije isto u rukama držati igračke ili nepomično ležati, dok su u venama kojekakve igle i aparati.

O toj deci Miki kaže i ovo:
- Svi su oni na nekim dijetama, niko od njih ne sme da jede što jedu druga deca. Ali, kad dođe Božić, Nova godina, Uskrs ili rođendan, onda lekari malo popuste, pa ih obraduju poklončićima koje im pošalju dobri ljudi.

Sve je to Mikijeva najava za dolazeća dva Božića i dve Nove godine, kada sva dece sveta otpakuju svoje poklone, dive se igračkama, slade čokoladicama i drugim slatkišima.

Poziv za humanost

- Naša putanja je ustaljena: sve što se prikupi dostavlja se u putnu agenciju Vojaž Rada, na adresu: 11 av. de la Republiljue, Pariz 11 (tel. 01 47 000 999). Pred nama je mesec dana, oglasio se pucanj za start. Želeo bih da se unapred zahvalim aktivisti iz KUD Kozara, penzioneru Bati Milenkoviću, koji svake godine, na moju pomisao i na moj treptaj oka, stiže na pozivnu adresu, u svoja kola ubacuje prikupljene slatkiše i dovozi do agencije Vojaž Rada, odakle se otpremljuje u Beograd. Koristim priliku da pozovem sve naše prodavnice, restorane, udruženja, KUD-ove, klubove, pojedince, učitelje Blaženku Trivunčić, Nenada Milosavljevića i Ljiljanu Simić, a ponajviše vršnjake malih bolesnika, da podare čokoladne Deda Mrazove i druge slatkiše. Uzgred mogu nešto nacrtati ili napisati čestitku i poruku u kojima obolima žele srećne praznike, uspešno lečenje i ozdravljenje - zaključuje Miki.

- Poslao sam pisma našim učiteljima u dopunskim školicama, zamolio da prikupe slatke pakete za bolesne mališane koji se leče u beogradskom Institutu majka i dete. Uglavnom to dobro funkcioniše, svaki učenik donese nešto, to smo pakovali, pa zahvaljujući teta Radi i čika Mići Aleksić iz putne agencije Vojaž Rada i autobusima Fudeksa, prebacivali u Beograd, odakle su ih reporteri "Vesti" svečano uručivali bolesnim mališanima. Kako se o toj akciji redovno piše u našim "Vestima" i kako se objavljuju imena darovatelja, to svako može biti siguran da pokloni odu u ruke onih kojim su i namenjeni.

O. Đoković
Bolesni mališani uvek u mislima: Ilija Miki Vujović

Kad o tome priča, Miki se nezaustavljivo navije. On voli da decu razveseli, usreći, a zna i da je to ponekad put ka ozdravljenju. Zato Miki poručuje:

- Ovo je naša pariska dugogodišnja tradicija, a ja pozivam i druge evropske zemlje i gradove gde žive naši ljudi, pozivam srpske školice, roditelje i njihovu decu da krenu u istu ili sličnu akciju. Nije teško odvojiti čokoladicu-dve, kesu-dve bombona i poslati bolesnim mališanima. Može se to organizovati. "Vesti" će nam pomoći kao i uvek do sada. Na usluzi sam i ja, pa me svi zainteresovani mogu kontaktirati na broj telefona: +33 (0)6 79 39 04 61 - poručio je Ilija - Miki Vujović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kad nevolja pokuca na vrata
HUMANITARNI MOST U iščekivanju dobrih vesti
HUMANITARNI MOST Do zime pod novim krovom
HUMANITARNI MOST Plac koči početak radova
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online