Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 15.07.2018.
18:00
Ž. Marković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Plac koči početak radova

Porodica Savanović, Željko i Suzana sa svoje desetoro dece, sedam kćeri i tri sina, žive u veoma lošim uslovima u kući Poljoprivredne škole u Potkozarju pored Banjaluke. Nedavno su dobili donaciju za izgradnju nove kuće, ali potrebno im je vlastito zemljište, gde bi je izgradili. Za to im, međutim, nedostaje još 8.000 KM (oko 4.000 evra).

Lična arhiva
Desetoro dece familije Savanović

Među desetoro dece, najmlađi su dvogodišnji blizanci, dok je najstarija ćerka koja će napuniti 16 godina. Dečaci se teško raspoznaju od devojčica, jer su svi kratko ošišani zbog je nedostatka vode, koji potraje i do pola godine, što je najbolji pokazatelj uslova u kojima žive. Njihova majka Suzana, prilikom poslednjeg porođaja u kome je došlo do komplikacija, izgubila je matericu i jedan bubreg, pa je dva meseca provela u bolnici.

Ništa nije bolje ni sa glavom porodice, Željkom, srčanim bolesnikom. Na svu sreću, deca su zdrava.

- Umorim se i dok pričam, ali mora se raditi i bitno je da su naša deca živa i zdrava. Dok je mojih ruku i leđa, oni neće biti gladni - kaže Željko, koji je izbegao iz Sanskog Mosta u Banjaluci i već 21 godinu radi kao mesar.

Tračak svetlosti za Savanoviće ukazao se onog momenta kada im je HO "Srbe za Srbe" obezbedila donaciju za izgradnju kuće. Ipak, za to im je potrebna zemlja, a za to trenutno nemaju novca.

- Dobili smo oko 25.000 evra, a novac je obezbedio jedan vrhunski sportista. Ipak, moram da imam plac koji je na moje ime kako bismo mogli početi sa izgradnjom kuće. U Barlovcima sam našao zemlju koja košta 10.000 KM. Mnogi su mi obećali, ali trenutno od toga nema ništa. Kada bih kupio plac, skinuo bih pola tereta sa glave. Trenutno imam 2.000 KM, koje mi je uplatio jedan zemljak za te namene - kaže Željko, dodajući da mu je taj isti čovek nekoliko puta pomogao.

Sami ne mogu

Za sada porodica Savanović živi od Željkove plate i dečjeg dodatka. Udruženje 4+ deci obezbeđuje knjige za školu i paketiće za Novu godinu, a obilaze ih i Crveni krst i Kolo srpskih sestara. I organizacija Budimo ljudi mnogo im je pomogla prilikom renoviranja kuće u kojoj sada žive. Ipak, zbog budućnosti svojih mališana jedino rešenje je novi dom za koji im je potrebno još malo pomoći, pa ko može i želi da im pomogne da obezbede plac za kuću, može stupiti u kontakt sa Savanovićima putem telefona na broj: +387 65 524 946.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedini oslonac u nedaćama
HUMANITARNI MOST Deci zlehude sudbine
HUMANITARNI MOST Teška sudba u srce gađa
HUMANITARNI MOST Svaku blagodat vam želimo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online