Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 21.11.2016.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: Privatna arhiva A

Samo da ne padnem u postelju

Problemi nikad ne idu sami, a po nekom nepisanom pravilu, najviše pogađaju najugroženije i najosetljivije. Porodica Spasić iz sela Đunis kod Kruševca spoznala je to na sopstvenoj koži.

 

Privatna arhiva
Bol najljući neprijatelj: Olivera Spasić sa sinom Dušanom

Već šest godina, 50-godišnja majka Olivera bori se sa teškim oboljenjem kolena, gonartrozom. Kako ovu bolest karakterišu bolni, otečeni i oštećeni zglobovi kolena, svakodnevno je na teškim mukama.

Poslednje tri godine, njeno stanje je, nažalost, značajno pogoršano, zbog čega se kreće veoma teško. Ima i dana kada uopšte ne može da ustane iz kreveta. Kao i svaka majka, Olivera ne brine zbog sebe, već za sina Dušana (34) koji ima Daunov sindrom.

Njemu je zbog prirode bolesti neophodna stalna briga i pažnja, a Olivera više nije u stanju to da mu pruži, jer trpi jake bolove. Pravog leka za gonartrozu nema, ali postoje injekcije, blokade, koje u velikoj meri olakšavaju simptome i usporavaju napredak bolesti. Potrebno joj je deset takvih injekcija, a samo jedna košta 75 evra. Spasići sa svojim i više nego skromnim primanjima, o tome mogu samo da sanjaju.

- Prošle godine sam primila tri injekcije u jedno, i tri u drugo koleno. Pozajmili smo se i nekako uspeli da ih platimo, nakon čega mi je bilo mnogo bolje. Ove godine bih trebalo da primim po pet takvih injekcija u svako koleno. Tada bih možda izdržala čak i dve godine da ne moram da primam novu dozu. Situacija je takva da nemamo od koga, niti smemo da se usudimo da pozajmimo novac, jer ne bismo imali od čega da ga vratimo - iskreno će Olivera Spasić.

Nezavidna situacija

Pored Olivere i njen suprug Branislav Spasić, takođe, muku muči sa narušenim zdravljem. Boluje od vertiga, bolesti koja izaziva jake vrtoglavice.

- Branislav ima prepisanu terapiju, pa ima dana kada bude dobro, kao da je potpuno zdrav. Ali, naiđu dani kada nije u stanju da hoda, ili ustane iz kreveta, baš kao što je to slučaj i sa mnom. Tada smo u još gorem problemu i nezavidnoj situaciji, jer o Dušanu nema ko da brine - kaže Olivera.

Njena porodica, koju čine četiri člana, trenutno živi od socijalne pomoći od 100 evra i Dušanovog dodatka za tuđu negu, od oko još 70 evra.

- Nikada nisam mogla da radim zbog brige o sinu. Moj suprug je građevinac po struci, i nekada je radio u građevinskoj firmi Jastrebac koja je otišla pod stečaj pre nekoliko godina. Od tada je i on nezaposlen, pa sada povremeno, kad "iskoči" neki posao, radi privatno. Imamo ćerku Daru koja ima 28 godina i povremeno radi po kafićima, kad god ima posla. Snalazimo se kako znamo i umemo, ali je jako teško kada nema posla, niti stalnih primanja - priča Olivera.

Najteže joj je što sinu Dušanu ne može da se posveti kao pre, jer su zdravstveni problemi iz dana u dan sve veći. Strepnja od najgoreg, da padne u postelju, samim tim, još je veća.

Kontakt podaci

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele i mogu da pomognu porodici Olivere Spasić da obezbede neophodne injekcije, mogu stupiti u kontakt sa njima putem telefona na broj: +381 61 60 60 449 i dogovoriti se oko načina slanja pomoći. Adresa je selo Đunis 37202, Kruševac, Srbija. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Teško se borim sa Dušanovim usudom. U pripravnosti sam 24 časa dnevno od kada se rodio. Pri tom, zbog moje bolesti i otežanog kretanja, više ne mogu sama da se popnem u autobus, da ga vodim kod lekara, što je svako malo potrebno. Dušan se pored Daunovog sindroma bori i sa epilepsijom, što je još jedna muka više, jer su mu potrebni i lekovi koje ne može da dobije na recept, a to iziskuje dodatan novac koji nemamo - požalila se požrtvovana majka Olivera i dodala:

- Te injekcije bi me spasle. Najviše su mi potrebne zbog Dušana, kako bih mogla da brinem o njemu kako treba. On zavisi od mene. Njemu je potrebna majka na nogama i samo iz tog razloga, molim dobre ljude da mi pomognu da kupim te injekcije. Sami ne možemo da ih obezbedimo. Svakodnevica za nas je sama po sebi preteška, a mi smo nemoćni da bilo šta promenimo.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vratite Nađi osmeh na lice
HUMANITARNI MOST Lazovićima u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online