Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 10.10.2016.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: Vesti A

Podrška zemljaka podstrek za nove uspehe

Poklon anonimne dobrotvorke iz Švedske od 100 evra za Nikolu Matkovića, učenika sedmog razreda Osnovne škole u Osaonici kod Novog Pazara, stigao je u ruke ovog dečaka. Iako zbog obaveza u školi, do koje svakodnevno kroz šumu pešači po desetak kilometara, a i lakše prehlade, Nikola nije mogao da dođe u Novi Pazar i preuzme novac, niti se do njegovog Vučinića moglo po blatu kolima, donaciju od reportera "Vesti" preuzeo je njegov otac Slavomir koji je, kako kaže, u grad "sišao" kombinacijom pešačenja i autobusa.

Nije ga strah

Sa Nikolom svakodnevno u školu ide i njegov pas Žućo, koji ne dovoljava da mu se približi bilo kakva opasnost. Do sada na dugom putu do škole i nazad nisu imali bliske susrete sa vukovima, kojih ima u ovom kraju, ali su se sretali oči u oči sa lisicama i divljim svinjama. Žućo je sve brzo "rešavao". Posebno težak period za Nikolu nastupa od kraja oktobra do kraja februara, kada na padine Golije napadaju veliki snegovi, koji potpuno zaveju puteve, a živa u termometru se spusti i do tridesetog podeoka ispod nule. Njega ni tada nije strah da ide, za školu je uvek spreman.

- Dobro je Nikola, vredno uči. Čak i mnogo više nego što mu je potrebno za školu. Željan je novih znanja i jedva čeka da završi sedmi i osmi razred u Osaonici, pa da potom nastavi školovanje u novopazarskoj gimnaziji. Najbolji je u razredu. Ide i na takmičenja iz biologije. Zasad ima sve uslove za učenje, jedino nam je kućica u kojoj živimo stara i bez kupatila. Pokušavali smo da je rekonstruišemo, ali je za nas to još, nažalost, veliki poduhvat - kaže Nikolin tata Slavomir i dodaje:

- Sve što imamo obezbedili su čitaoci "Vesti". Dobili smo kravu, šporet, vitrinu, mobilni telefon, laptop i radni sto za Nikolu, mnogo namirnica, vredne knjige, školski pribor, odeću, obuću... Nikola više ne ide gladan u školu. Dobro je obučen i uvek ima toplu obuću na nogama. Hvala svim dobrim ljudima, koji su nam pomogli i još uvek nam pomažu. Kad se vratim kući, odlučićemo kako da potrošimo donaciju dobrotvorke iz Švedske.

Uprkos lošem telefonskom i TV-signalu, zbog kojih je često odsečen od sveta, Nikolu smo nekako uspeli da čujemo telefonom. Obradovao se donaciji. Polovinu će dati roditeljima da obnove zalihu najosnovnijih namirnica za zimu, a druga polovina će otići za nove duboke cipele, eventualno i neku nepromočivu zimsku jaknu.

- Dobio sam i kupio mnogo odeće i obuće, ali sve to brzo omali, zato ću jedan deo novca utrošiti na kupovinu novih stvari. I dalje mi je najveća želja da postanem profesor biologije jer najviše volim ovaj predmet. Stalno sam u prirodi i susrećemem se sa raznim biljkama i životinjama, koje uz pomoć nastavnika i knjiga proučavam. Voleo bi i da budem doktor, pa da pomažem ljudima u nevolji, kao što sada nam pomažu razni dobri ljudi iz celog sveta, a posebno siromašnima i onima koji su stari, nemoćni i žive na selu. Ima još vremena za odluku - kazao je 14-godišnji Nikola uz molbu da prenesemo velike pozdrave dobrotvorki iz Švedske i da joj se zahvalimo u njegovo ime.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop za veliku radost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online