Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pune ruke slatkih paketića

Oštro zimsko jutro nije oduzelo radost mališanima i vaspitačima u domu Centra za socijalnu zaštitu u Vranju, gde su reporteri "Vesti" delili prve novogodišnje paketiće deci iz Prihvatilišta i Sigurne kuće.

D. Đorđević
Baki za uspomenu: Fotografija iz Vranja

Njih 15 sa osmesima stoji pored okićene jelke i raduju se paketima i punim kesama. Slatkiši u vrednosti 100 evra su dar naše verne čitateljke, anonimne dobrotvorke iz Nemačke, bake iz Memingena sa unucima, koja je poslala prilog od 200 evra i tri paketa prepuna dečje garderobe. Deo ovog dara otišao je u Vranje, a drugi deo deci iz izbegličkih kampova u Beogradu. Prvi nam prilazi slabovidi osmogodišnji Aleksandar, koji želi da što pre otvori crvenu kutiju sa slatkišima, dok deca složno viču: "Hvala baki koja nas je usrećila!"

D. Đorđević
Adisona Fazliju

Na ravne časti

Poklon-pakete dobili su u Prihvatilištu: Olivera Denić (13), Miroslav Marković (15), Milica Marković (12), Jovica Veličković (14), Aleksandar Dimić (8), Arman Fazliju (12), Adisona Fazliju (7), Armando Fazliju (15), Miloš Marković (17). Arman, Adisona i Armando su romska deca bez roditelja. Darove su dobila i deca iz Sigurne kuće, žrtve porodičnog nasilja: Vanja Cvetković (6), Dijana Cvetković (8) i Dušan Milenković. "Vesti" se zahvaljuju donatorki iz Memingena.

Aleksandar sa majkom i trojicom starije braće živi u Prihvatilištu. Majka, 48-godišnja Stana, iz prikrajka sa suzama u očima opisuje zlehudu sudbinu svoje porodice. "Nakon smrti supruga sa petoro dece i snajom ostali smo na ulici. Bili smo 15 godina podstanari, ne radim, nismo imali para da plaćamo stan i izbaciše nas na ulicu... Stvari raznesoše neljudi, a mi završismo, hvala bogu, ovde u Prihvatilištu. Šta će biti dalje sa nama ne znamo", nemoćno kaže Stana, čiji je sin Mitar (22) otišao za Beograd, gde radi šta stigne, a sa njom su ostali Aleksandar, Marko, Nemanja i Jovica. I svi idu u nadnicu sem Aleksandra i Marka, koji je srčani bolesnik.

- Naši ljudi iz belog sveta su velikog srca, uvek saosećaju sa ljutom sirotinjom, znaju kako je to jer su se i oni napatili - zahvaljuje se majka Stana, a oko nas se već tiskaju brat i sestre iz Sigurne kuće: 11-godišnji Dušan, devetogodišnja Tijana i sedmogodišnja Vanja, žrtve porodičnog nasilja. Slikaju se, otvaraju poklone sa slatkišima, odjednom, menjaju raspoloženje, čuje se radosna cika. "Joj, šta svega ima, ovo moram polako da jedem, kako bi što duže trajalo...", raduje se Dušan.

A jedan paket ide i Biljani Stanković, osobi sa invaliditetom koja živi u Prihvatilištu. Raduje se daru, ali ne želi da se slika, kaže da je "život dovoljno uslikao i vezao za kolica". Sledi zajedničko fotografisanje i poruka dobrotvorki baki i njenim unucima za uspomenu: "Srećna Nova godina našoj dobrotvorki, neka joj Božić donese zdravlja, mir i sreću u domu, a unucima svu radost ovog sveta", poručuju na rastanku napaćena deca iz doma u Centru za socijalnu zaštitu u Vranju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedan dan, lep kao san
HUMANITARNI MOST Ima li leka za ranjeno srce?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online