Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 19.10.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Neočekivan dar za Tomindan

U selu Drežnik kod Užica, u kući porodice Pajović, otac Stevan i ćerka Marica, skromno su u prisustvu najbližih komšija i prijatelja obeležili porodičnu krsnu slavu Tomindan. Razloga a ni sredstava nije bilo za veliko slavlje 19. oktobra, sem vekovne tradicije koju ni Stevan ni Marica, kao pravoslavni vernici ne zaboravljaju, pa čak ni onda kada im je najteže.

I srećni i zabrinuti: Stevan i Marica Pajović

A teško im je već godinama, tačnije četiri, od kada se upokojila njihova supruga i majka, nekadašnji stub ove familije. Od tada otac, 59-godišnji Stevan napušta posao i preuzima kompletnu brigu oko ćerke, koja se godinama nalazi u invalidskim kolicima, zbog teških posledica cerebralne paralize. Uz nju je bio tokom proteklih jedanaest operacija, uz nju će biti i na poslednjoj koja bi trebalo da se odigra u jednoj od sala Vojno-medicinske akademije u Beogradu. Tačan datum ne znaju, tek kada prikupe sva potrebna sredstva da bi se obezbedile i kupile ugradne šine za kičmu, lekari će se odlučiti za rizičan zahvat.

Ipak, jedan od dvanaest apostola, sveti Toma uneo im je u kuću žalosti, gde bolest i neimaština caruju, i malo vedrine. Uz donaciju od 200 australijskih dolara stiglo im je posredstvom "Vesti" i toplo pismo podrške od naših zemljaka iz Kanbere.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

"Dragi naši prijatelji, pročitavši reportažu o Marici i njenom ocu velikog srca, nismo mogli ostati ravnodušni. Zato vam se i javljamo, i šaljemo skromni prilog za našu dragu Maricu želeći joj svako dobro. Njenog oca Stevana puno pozdravljamo i divimo se njegovoj roditeljskoj ljubavi prema svom detetu. Nije badava ona narodna izreka: 'Lako je postati, ali je teško ostati pravi otac'. Bog ga blagoslovio za lepotu njegove duše...", napisala je između ostalog naša čitateljka i donatorka Radmila Rada Božić koja je sa svojim prijateljicama organizovala malu humanitarnu akciju. Istovremeno, lepim željama za što skorije Maričino ozdravljenje pridružile su se plemenite Aneta i Nataša iz Sidneja sa donacijom od 100 dolara, kao i naš zemljak Boško Vukić iz Nemačke koji je darovao porodici Pajović 300 evra. Njima se pridružila i firma Era Pak iz Čajetine koja je uplatila 12.000 dinara.

Iskrene želje

Starina za poštovanje, naš zemljak 79-godišnji Boško Vukić, rodom iz Vreoca kod Lazarevca, koji pedeset godina radi i živi u nemačkom gradu Filingenu, i sebe još zove Jugoslovenom, deo svog priloga od 1.800 evra poklonio je i Marici Pajović. "I sam znam kako je teško biti otac bolesnom detetu, znam kroz kakve muke prolazi Stevan ali i svi oni koji se susreću sa bolešću u krugu porodice. Nadam se da će moj dar od 300 evra biti jedan od malih podupirača za njenu obolelu kičmu. Neka im bude sa srećom, neka im se zdravlje vrati pod kućni krov", poželeo je ovaj donator iz Nemačke kojem poručujemo da je njegova donacija već uručena u beogradskom dopisništvu "Vesti".

- Vreme neumitno odmiče, a Maričina kičma se sve više krivi, bojim se da propustimo i tu jedinu šansu, godinama sakupljamo sredstva i nikako nam to ne polazi za rukom. Moja Marica je konačno dala pristanak da se proda naše zemljište čak i ispod cene, ako nam to uspe obezbedićemo 3.000 evra i uz dosadašnje priloge čitalaca "Vesti" imaćemo oko 4.100 evra. Dao sam i oglas da prodajem bubreg, znam da je to nezakonito, javio mi se jedan zemljak iz Srbije, otišli smo na preglede u jednu privatnu kliniku, i otada ništa... Očigledno da moj bubreg ne odgovara ovom nepoznatom kupcu - razočarano priča Stevan Pajović u našoj Redakciji gde smo mu uručili pristigle donacije.

Družina tetka Rade

Inicijator humane akcije da se pomogne Marici Pajović i njenom ocu bila je ovoga puta čuvena tetka Radmila Rada Božić iz Kanbere, koja je svoje brojne rođendane i torte pretvorila u plemenite misije. Ovoga puta nije bio ni 27. april, nije bilo ni rođendanskog slavlja, bio je običan dan kada su srca prijateljica Rade Božić, Violete Gorgievski, Slađane Pavlović i Ružice Adam, jače zakucala uz apel iz "Vesti". Druženje je urodilo prilogom od 200 dolara koji je već stigao iz Australije na račun porodice Pajović, uz najlepše želje za Maričino zdravlje. Veliko hvala Radmili Božić, rodom iz Aranđelovca, odrasloj u Gornjem Milanovcu, čije ime spominju brojni naši štićenici. Ovoj plemenitoj ženi koja je ceo svoj život posvetila srpskoj zajednici u Australiji poslali smo zahvalnicu "Vesti", na koju je i te kako ponosna naša zemljakinja iz Kanbere. I mi, što imamo takve čitaoce.

I nesvestan da čini protivzakonito delo. I ne samo to: ukoliko se njemu nešto desi, o Marici više neće imati ko da se brine. Završiće u nekom od domova za nezbrinute, na mestu gde to nikada ne bi poželeli njeni roditelji. Zato smo poručili Stevanu: "Pamet u glavu, ne činite ništa što bi odmoglo vašoj ćerki jedinici. Nemojte razočarati ni sve naše čitaoce koji vam priskaču u pomoć. Uvek postoji izlaz sve dok je živa glava na ramenima, izaberite prava vrata, tu smo da vam pomognemo...".

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Marica uspešno operisana!
HUMANITARNI MOST Stevane, glavu gore!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online