Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 06.11.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Marica uspešno operisana!

Dok god ima mraka, ima i svanuća, ne jednom smo ponovili Stevanu Pajoviću, ocu 19-godišnje bolesne ćerke Marice, koji je na pragu svoje šezdesete godine preko noći izgubio vedar duh i optimizam.

Okrenuli novi list: Otac Stevan i ćerka Milica

Jer da ga nije imao, ne bi se uvek s osmehom našao uz krevet jedinice, i to ravno jedanaest puta, koliko je izvršeno operativnih zahvata nad ovom mladom devojkom od njene treće godine života. Marica je nasmejana 19-godišnjakinja iz sela Drežnik. Imala brata blizanca, ali je dečak preminuo šest meseci po rođenju.

Marici je cerebralna paraliza ustanovljena u trećoj godini života, a s obzirom na njen stopostotni stepen invaliditeta, ona je u potpunosti zavisila od pomoći roditelja. Kako je njena majka umrla pre nekoliko godina, sva briga prešla je na oca Stevana, koji je ostavio posao i preuzeo na sebe ulogu i majke i oca i bolničara, a poslednjih meseci obratio se i javnim apelom u kojem je zamolio plemenite ljude da pomognu njegovoj ćerki.

Da bi se Marica pridigla u invalidskim kolicima, bilo je neophodno obezbediti medicinski materijal u vrednosti od oko 5.000 evra, a ta sredstva bila su nedostižan san ove siromašne porodice. Od momenta kada su "Vesti" objavile apel, za manje od mesec dana, naši čitaoci su uputili 1.500 evra, jedan deo darivali su građani Srbije i brojne firme, a ostatak novca prikupljen je od prodaje zemljišta porodice Pajović.

- Odluku da prodajem jedino što bi iza moje smrti ostalo Marici nisam mogao sam da donesem - kaže otac Stevan. - Uvek me je tešila misao da jednog dana ona ostaje u svojoj kući, bez obzira na to koliko bila mala i skromna, i na svojoj zemlji. I da neće biti primorana da ode u neki dom za nezbrinute. Kada sam video da nam drugi ljudi pomažu od srca, prelomio sam i prodao zemlju. Srećan sam, jer su lekari odmah zakazali operaciju, i kao što i sami vidite, Marica se opet osmehuje.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Poslednji zahvat izveden je 22. oktobra u Beogradu kada su hirurzi Vojnomedicinske akademije na čelu sa doktorom Milenkom Savićem besplatno uradili korekciju i stabilizaciju kičme, ugradivši dve metalne šipke duž kičmenog stuba štićenice "Vesti". Operacija koja je više puta bila zakazivana, pa odlagana, zbog nedostatka medicinskog materijala koji se u Srbiju uvozi iz Francuske, konačno je obavljena zahvaljujući prilozima brojnih humanih ljudi. I to uspešno, kako tvrde Pajovići, što su nam pokazali i posetom "Vestima" 2. novembra, na dan kada je Marica otpuštena sa bolničkog lečenja.

I radost i strah

- Jedva sam preživeo ovu poslednju ćerkinu operaciju. Ne pamtim da mi je bilo ikada teže. Bojao sam se lošeg ishoda. Ipak, i dalje će me izgleda pratiti slične situacije jer lekari sada imaju nameru da krenu na desnu ruku i stopalo i da medicinskim zahvatima produže Maričine zgrčene tetive. Čim se vratimo iz Banje Koviljače pred nama su novi planovi i operacije. I razlog da se istovremeno i radujem i da strahujem - kaže Stevan Pajović.

- Veliki bolovi su nestali, osećam da mi je bolje, ujutro se budim bez tegoba, dugujem veliku zahvalnost lekarima sa VMA i dobrim ljudima širom sveta. Da nije bilo i jednih i drugih, ja danas ne bih išla kući, a za koji dan i na rehabilitaciju u Banju Koviljaču. Hvala i doviđenja - rekla nam je na rastanku nasmešena i radosna Marica Pajović kojoj smo poklonili nove diskove najpopularnijih pevača srpske narodne muzike uz savet: "Marice, zatvori vrata, promeni ploču, prestani da budeš ono što si bila, postani ono što jesi, uživaj uz muziku... život je voz koji ide dalje...".

Podrška iz Australije

Na našu veliku radost, u beogradskom dopisništvu "Vesti" uručili smo Marici i njenom ocu i dve poslednje donacije koje su nam pristigle iz Australije, a koje su čekale da naša štićenica izađe iz bolnice. Sredstva u iznosu od 150 dolara poslao je naš čest donator Miloš iz Sidneja, kao i plemenita Ljubica Tintor iz Melburna koja je darovala 100 dolara, uz kratko pismo podrške: "I ovaj put ne mogu da ostanem ravnodušna na patnje i muku Stevana i Marice Pajović iz sela Drežnik, stoga šaljem skromnu donaciju u nadi da će Marica imati snage, a lekari obaviti uspešan zahvat...". Što ste poželeli, dragi čitaoci, to se i obistinilo.
 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Stevane, glavu gore!
HUMANITARNI MOST Neočekivan dar za Tomindan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online