Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Mačak i tri kokoške, i prijatelji i komšije

Mnogo naših čitalaca širom sveta ganula je priča o majci i ćerki, 96-godišnjoj Cveti i 76-godišnjoj Stani Minić sa Rogozne koje žive same u zabitom Dragočevu, bez ikakvih primanja, sakupljajući lekovito bilje i uz pomoć rođaka iz susednih sela i dobrih ljudi koji zbog drva ili lova povremeno dođu u Dragočevo. Punih 20 godina Cveta i Stana nisu sišle u Novi Pazar, u poslednjih deset godina Cveta je bila potpuno slepa, pa je Stana bila stalno uz svoju bolesnu majku.

Ostala sama: Stana Minić

Kada smo ih u planinskoj zabiti prvi put posetili, pred zimu 2013, poželele su šporet "smederevac" kome su se desetak dana kasnije silno obradovale, naši čitaoci iz Sidneja i Toronta poslali su im i nešto novca za "ne daj bože", a za kokoške, koje su takođe želele, namirnice, lekove, odeću i obuću pobrinuo se naš saradnik, poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović.

Posredstvom poštara Rada Jokovića povremeno smo se raspitivali o staricama, početkom godine stigla nam je vest da je Cveta teško bolesna i da nema ko da je vodi lekaru, a pre nekoliko dana i da je preminula.

Nekada: Grejale se uz "smederevac"

Na sahrani je bilo tridesetak duša, mahom dalje rodbine, bližnje nemaju, iz Novog Pazara i žitelja susednih sela.

- Ceo svoj život posvetila sam majci koju nisam htela da ostavim, zbog nje se nisam udala, niti zasnovala porodicu, a bilo je prilika i za posao i za udaju. Sad sam ostala sama i bolesna, bojim se pozvaće i mene na onaj svet, a niko neće znati da sam otišla... Zato sam zamolila poštara Rada, neke komšije koji često dolaze po drva da me povremeno obiđu i da mi, dok sam još u životu, donesu ponešto od namirnica - priča Stana Minić i dodaje:

- Kada mi je početkom prošle godine porodica Gavrilović iz Sidneja poslala 500 dolara, a Đorđe Čordašević iz Toronta 100 evra, sklonile smo ovaj novac "od sebe' i čuvale da nam se nađe u slučaju bolesti i smrti. Upravo ovim parama sahranila sam majku Cvetu, malo sam se i zadužila, a malo su mi pomogli rođaci i komšije, opet sam bez dinara i bez igde ičega - kaže sva u suzama.

Kontakt adresa

Starica sa Rogozne nema ni fiksni, niti mobilni telefon. Kontakt je moguć samo preko ove adrese: Stana Minić, selo Dragočevo, 36306 pošta Lukare, Novi Pazar. Kao i uvek, na usluzi su vam dragi čitaoci i "Vesti": +381 11 31 93 771, ili +381 11 31 93 773. Hvala, unapred.

- Kada sam ponovo na vratima videla Hida i reportera "Vesti", obradovala sam se silno: dobila sam puno namirnica, i dva džaka brašna, a i obećanje da me neće zaboraviti. Nadam se da me nisu zaboravili ni čitaoci i da će mi pomoći da majci Cveti 'odredim redove' i podignem makar i najjeftiniji spomenik. Patim za majkom, bar sam imala s kim da progovorim, ovako danima ne sretnem čoveka, mačak Šaro i tri kokoške koje imam su mi i komšije i prijatelji - dodaje na rastanku Stana koja sa zebnjom čeka jesen i zimu, jer od prvih jačih kiša put ka njoj je neprohodan...

Dar Sulejmanovića

Eh, da je baka Stana jedina, još je mnogo ovako usamljenih i onemoćalih staraca u selima na Rogozni, Pešteru i Goliji o kojima, na žalost, država malo ili uopšte ne brine, neke kad preminu, danima nema ko ni da sahrani, od njih je izgleda i bog digao ruke. Baka Stani je humanitarac Muratović uručio 50 evra od porodice Sulejmanović iz Nemačke, naših stalnih čitalaca, koji redovno šalju donacije i uvek kažu: "Pomozi, Hido, tamo gde je najpotrebnije, ti najbolje znaš gde je nevolja." Apelujem na sve dobre ljude da pomognemo Stani i drugim nemoćnim starcima da poslednje godine života provedu dostojno ljudima - poručuje ovaj humanitarac koji najavljuje i novu posetu Dragočevu, ali ovoga puta i sa nekim plemenitim lekarom iz Novog Pazara.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puna kola hleba i radosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online