Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 14.10.2014.
12:00
B. R. - Foto: Vesti A

"Novu kuću milujemo samo očima"

"Deset godina čekamo na ovu kuću i, hvala bogu, želja nam se ispunila. Zahvalni smo državi Srbiji uz čiju pomoć opstajemo svih ovih godina", rekao je 25. februara ove godine ozareni 55-godišnji Radovan Stanojković iz Sušića, sela u opštini Štrpce na krajnjem jugu Kosmeta, koji se ovim rečima zahvalio Aleksandru Vulinu, tadašnjem ministru bez portfelja zaduženom za Kosovo i Metohiju, na ključevima nove kuće za svoju dvanaestočlanu porodicu.

Dan iz snova: Ključevi u ruke
 

Nažalost, od tada pa do danas ništa se nije promenilo u životima ove siromašne porodice, koja i dalje bitiše u getu i siromaštvu, deleći sudbinu mnogih Srba sa Kosova. Novu kuću samo gledaju, strahuju i - čuvaju. Još uvek stanuju u dva sobička od blata, spavaju na podu, a svako veče na smenu ide glava porodice, bolesni Radovan ili njegov najstariji sin Jovica da prespavaju u svom dugo željenom "dvorcu". Obojica ne mogu istovremeno, jer tamo imaju samo jedan ležaj koji im je poklonio iguman manastira Visoki Dečani. U mraku dočekuju zoru, pa opet put pod noge do stare udžerice.

Zemljaci iz Sidneja

Poslednja lepa vest zadesila je Stanojkoviće 24. juna ove godine kada im je posredstvom "Vesti" na račun u Komercijalnoj banci uplaćena donacija od 200 AUD iz sidnejskog Liverpula, dar našeg stalnog dobrotvora S. S, koji je dosad uneo radost u kuće mnogih porodica. O njihovoj sudbini ovih dana se raspitivala i naša stalna čitateljka i velika donatorka gospođa Ljiljana iz Sidneja, koja je učestvovala u brojnim akcijama Humanitarnog mosta.

- Tako je, kako je... San nam se ostvario, ali kuću od 55 kvadrata samo milujemo očima - kaže nam u telefonskom razgovoru 40-godišnja domaćica Ljiljana Stanojković i majka koja je izrodila dvanaestoro dece. - Ne daj bože da smo nezahvalni, kuća je lepa, od blokova, ima čak i kupatilo, ali bez struje i potpuno prazna. Za priključak nam traže 150 evra, ali da zasvetli svetlo u novom domu mi nemamo tih para... još manje imamo za kupovinu nameštaja. Zato smo i dalje između raja i pakla, ništa ni nemamo, sem jedni druge - objašnjava Ljiljana koja svaku pomoć naših čitalaca uvek raspoređuje na hranu i lekove. Žive od socijalne pomoći koja iznosi 15.000 dinara i dečjeg dodatka za dvoje dece.


Ipak, iako nemaju slobodu kretanja, zimi ih zaveju snegovi, daleko im je doktor, a često prazna i trpeza, oni nemaju nameru da se sele sa ognjišta. Selo je, kažu Stanojkovići, ipak, lepo i nikada ga neće ostaviti. Zbog navike, uspomena, svega što ih tamo veže. Da će im novi dom olakšati život i biti udobniji smeštaj za njihovo dvanaestoro dece, veruju i dalje Stanojkovići. Jednog dana tu će stanovati najmlađi jednogodišnji Jovan, Jovica (19), Nenad (15), Andrej (14), Andrijana (12), Natalija (10), Darko (9), Jug Bogdan (8), Anđelija (5) i Katarina (2), a biće mesta i za dve najstarije ćerke, Anicu (21) i Zoricu (20), koje su se udale i odnedavno žive u susednom selu. Uprkos svemu, zadovoljni su sa svojih 12 anđela:

"Svi su živi i zdravi, hvala bogu. Samo Katarina ima bronhitis i nosimo je na inhalaciju, u bolnicu u Kragujevac", kaže nam Ljiljana, a mi ih pozdravljamo ispred čitalaca "Vesti", koji su u najtežim trenucima bili uz ovu porodicu: nahranili ih, obukli i obradovali novčanim donacijama.
 

Kontakt

Opština Štrpce je srpski zbeg na krajnjem jugu Kosmeta, a selo Sušiće je na oštrom obronku Jezerske planine. Selo je na kraju civilizacije i ima samo jedan jedini put koji vodi u Štrpce (10 kilometara), a kuća Stanojkovića je na kraju sokaka. Njihova adresa je: selo Sušiće, Štrpce 38.236, a kontakt telefon je: 00377 45 64 86 27.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prijatelj ostaje prijatelj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online