Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 25.09.2014.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Iz kuće od blata u mali raj

Izuzetno siromašnoj šestočlanoj porodici Antić, štićenicima Humanitarnog mosta, nakon pisanja o njihovoj sudbini u našem listu koja je podsećala na filmove strave i užasa, pomogli su brojni naši čitaoci i dobrotvori iz inostranstva, Društvo Srba iz Bergena u Norveškoj kao i posetioci portala Vesti onlajn iz Srbije. Potom se uključila i humanitarna organizacija Srbi za Srbe svojim projektom njihovog trajnog zbrinjavanja i učinila da oni danas dostojanstveno žive sa svim preduslovima da sami ostvaruju osnovne prihode za životne potrebe. Srbi za Srbe su bili najkonkretniji i kupili su im u susednom Golemom Selu kuću sa okućnicom. Nakon toga su ih preselili i Antići su otpočeli drugi život. "Nakon obilaska porodice na planini u jednom zaseoku u selu Drenovac kod Vranja urađen je projekat o trajnoj pomoći

Pod patronatom Srba za Srbe: Aktivisti sa mladim Aleksandrom 


Porodici Antić smo obezbedili pre svega kupovinu domaćinstva, dva kreveta na rasklapanje, dva jorgana, osnovne životne namirnice, dve koze, pet kokošaka nosilja, zamrzivač, šporet na drva, motornu testeru, četiri džaka brašna, četiri džaka koncentrata za kokoške nosilje. Čitav projekat košta oko 20.000 evra jer im se pomaže sve dok se ne osamostale Aleksandar (15) i Miljana (16) i ne preuzmu brigu nad domaćinstvom", kaže Igor Stevanović iz Niša, koordinator ove humanitarne ogranizacije za jugoistočnu Srbiju koji je još prošle godine posetio ovu porodicu sa aktivistima. Svoje impresije o poseti ovoj familiji Stevanović iskazuje na način pun emocija i briga za ljude:

Majčin oslonac: Desanka Antić sa Aleksandrom, Stefanom i Dimitrijem
 


- Selo Drenovac nalazi se na 15 kilometara od Vranja, na izuzetno nepristupačnom terenu. Do njihove kuće se stiže isključivo terenskim vozilom, a kada padaju kiša ili sneg, skoro je nemoguće doći do njih. Nakon dva neuspešna pokušaja zbog snega, iskoristili smo lepo vreme u prethodnih nekoliko dana da posetimo i pomognemo porodicu Antić. Stanje u kome živi ova porodica nas je zaprepastilo i pored činjenice da smo se u dosadašnjem radu susretali sa mnogim teškim slučajevima. U uslovima nedostojnim života ljudi u 21. veku, žive otac 55-godišnji Novica i majka 42-godišnja Desanka sa svojom decom Miljanom (16), Aleksandrom (15), Stefanom (8) i Dimitrijem (6).

Sirotinja kakve nema

- U cilju sagledavanja siromašnih mnogočlanih porodica u jugoistočnoj Srbiji posebno obraćamo pažnju na Pčinjski okrug gde je siromaštvo u planinskim krajevima ispod granice ljudske izdržljivosti. U saradnji sa "Vestima" imamo prave podatke o najugroženijim i trenutno pomažemo još dve porodice iz ovog područja - ističe Igor Stevanović.

Pored bede i kuće od blata u kojoj nije bilo čak ni stolice, ni kreveta, porodicu Antić opterećuje i činjenice da otac ima problema sa alkoholom, što pokušava da izleči, ali i to da i majka ima psihičkih problema, teško komunicira i nije sposobna da se brine o sebi. Sav teret oko vođenja domaćinstva pao je na najstarijeg sina Aleksandra i najstariju ćerku Miljanu. Iako veoma mladi, Aleksandar i Miljana ne žale nad svojom sudbinom, već se hrabro bore da, koliko je u njihovoj moći, pomognu svojoj porodici. Na njima je od sada velika odgovornost i briga, ali imaće i dalje našu podršku - obećava Igor Stevanović u ime humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tako je zajedničkim snagama okončana još jedna akcija. Hvala svim učesnicima. Idemo dalje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online