Četvrtak 25.09.2014.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

Iz kuće od blata u mali raj

Pod patronatom Srba za Srbe: Aktivisti sa mladim Aleksandrom 


Porodici Antić smo obezbedili pre svega kupovinu domaćinstva, dva kreveta na rasklapanje, dva jorgana, osnovne životne namirnice, dve koze, pet kokošaka nosilja, zamrzivač, šporet na drva, motornu testeru, četiri džaka brašna, četiri džaka koncentrata za kokoške nosilje. Čitav projekat košta oko 20.000 evra jer im se pomaže sve dok se ne osamostale Aleksandar (15) i Miljana (16) i ne preuzmu brigu nad domaćinstvom", kaže Igor Stevanović iz Niša, koordinator ove humanitarne ogranizacije za jugoistočnu Srbiju koji je još prošle godine posetio ovu porodicu sa aktivistima. Svoje impresije o poseti ovoj familiji Stevanović iskazuje na način pun emocija i briga za ljude:

Majčin oslonac: Desanka Antić sa Aleksandrom, Stefanom i Dimitrijem
 


- Selo Drenovac nalazi se na 15 kilometara od Vranja, na izuzetno nepristupačnom terenu. Do njihove kuće se stiže isključivo terenskim vozilom, a kada padaju kiša ili sneg, skoro je nemoguće doći do njih. Nakon dva neuspešna pokušaja zbog snega, iskoristili smo lepo vreme u prethodnih nekoliko dana da posetimo i pomognemo porodicu Antić. Stanje u kome živi ova porodica nas je zaprepastilo i pored činjenice da smo se u dosadašnjem radu susretali sa mnogim teškim slučajevima. U uslovima nedostojnim života ljudi u 21. veku, žive otac 55-godišnji Novica i majka 42-godišnja Desanka sa svojom decom Miljanom (16), Aleksandrom (15), Stefanom (8) i Dimitrijem (6).

Sirotinja kakve nema

- U cilju sagledavanja siromašnih mnogočlanih porodica u jugoistočnoj Srbiji posebno obraćamo pažnju na Pčinjski okrug gde je siromaštvo u planinskim krajevima ispod granice ljudske izdržljivosti. U saradnji sa "Vestima" imamo prave podatke o najugroženijim i trenutno pomažemo još dve porodice iz ovog područja - ističe Igor Stevanović.

Pored bede i kuće od blata u kojoj nije bilo čak ni stolice, ni kreveta, porodicu Antić opterećuje i činjenice da otac ima problema sa alkoholom, što pokušava da izleči, ali i to da i majka ima psihičkih problema, teško komunicira i nije sposobna da se brine o sebi. Sav teret oko vođenja domaćinstva pao je na najstarijeg sina Aleksandra i najstariju ćerku Miljanu. Iako veoma mladi, Aleksandar i Miljana ne žale nad svojom sudbinom, već se hrabro bore da, koliko je u njihovoj moći, pomognu svojoj porodici. Na njima je od sada velika odgovornost i briga, ali imaće i dalje našu podršku - obećava Igor Stevanović u ime humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tako je zajedničkim snagama okončana još jedna akcija. Hvala svim učesnicima. Idemo dalje.

2024 © - Vesti online