Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nekoliko dana proveli kao u snu

Porodici Antić iz Golemog Sela, udaljenog 25 kilometara od Vranja, reporteri "Vesti" nedavno su uručili 200 dolara, u dinarskoj protivrednosti, dar dobročinitelja Damira iz Australije, koji su oni upotrebili za proslavu Vaskrsa i podmirivanja ostalih potrepština za domaćinstvo.

Hvala što mislite na nas: Porodica Antić
 

- Hvala svima koji nas se sete i pomognu, a posebno pred velike praznike. Novac je došao u pravo vreme, tako da smo ga utrošili za kupovinu jaja, farbe, namirnica i svega ostalog što je potrebno da se okupimo za trpezom i osetimo kao prava porodica. Zvali smo za Vaskrs i oca Novicu, koji još sedi u selu Drenovac i čuva dve krave. Nadamo se da će se i on uskoro preseliti ovde, jer imamo štalu i sve ostale prateće objekte - kaže Miljana, koja sa uspehom završava drugi razred Srednje poljoprivredne škole.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U nastavku razgovora sa ovom devojkom, ispričala nam je da je za vreme praznovanja svima bilo veselo uz muziku sa televizora, da je bilo mnogo smeha i radosti u njihovoj kući, što ranije nisu mogli ni da sanjaju...

- Nikad nam ovako nije bilo, jer nismo imali uslova za to u Drenovcu, gde je trošna kuća od čerpiča pretila da se uruši. Ovde imamo dve kuće, jednu veću i jednu manju, pa ima dovoljno mesta za sve. Mnogo nam je lepo, a to je sve zahvaljujući humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe", koja nam je uz pomoć brojnih dobročinitelja kupila ovo domaćinstvo, kao i čitaocima "Vesti" - navodi Miljana.


Volela bi, kako kaže, da izoru komad zemlje u dvorištu, da oforme baštu i posade od svega pomalo.


- Da imamo paradajza, paprika, krastavaca, krompira, da napravimo zimnicu i to je naša želja. Nadam se da će jednog dana i toga biti. Naše je da na tome poradimo ove godine kako znamo i umemo - govori Miljana.

Ona i brat Aleksandar, sestra Stefana (8), bolesni brat Dimitrije (6), majka Desanka (42) i otac Novica žive od 9.200 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Istina, Antići bi mogli da oforme domaćinstvo ne samo sa kravama, već i nešto stoke i živine, ali potrebna im je pomoć dok sami svojim radom ne krenu prvo da obezbeđuju hranu, a da im onda i nešto pretekne ako može.
 

Mašta o punom domaćinstvu

Mladi Aleksandar, koji ide u prvi razred Srednje poljoprivredne škole, bori se da položi razred.
- Svakodnevno putujem za Vranje u školu sa Miljanom i kad stignemo kući gledamo da pomognemo majci Desanki. Ona je mnogo dobra, ali je bolesna i ne može sama da se stara o kući. Dolazi leto, biće i mnogo posla po selu, pa bih voleo da sakupimo što više sena i napunimo štalu. Samim tim, otac bi mogao da dovede krave, pa da dobijemo tele, da oformimo stado koza, kupimo kokoške, koju ćurku, da imamo mleka, sira i mesa za sebe... - nada se Aleksandar.

Glava porodice, otac Novica ne može da nađe nikakav posao, a majka Desanka ima psihičkih problema, teško komunicira i nije sposobna da se brine o sebi. Zato su, iako veoma mladi, Aleksandar i Miljana spremni da se uhvate u koštac sa životom, kako bi sutra svima bilo bolje. Znaju to i plemeniti čitaoci "Vesti" poput redovnog donatora Damira iz Australije, koji im povremeno pomažu kako bi ovo dvoje mladih mogli lakše da se izbore sa svim poteškoćama koje su im na tom putu.

Nije zaboravljen

 

Dejan Marić se bori sa metastazama

Donator Damir sa dalekog kontinenta mislio je i na devetoipogodišnjeg Dejana Marića iz Zvornika, koji se bori da pobedi metastaze, posledice tumora na mozgu, koje su zahvatile kičmenu moždinu.

 

Njemu je, takođe, uputio prilog od 200 dolara.

 

Porodicu Marić obavestili smo o prispeću ovog dara na čemu su se srdačno zahvalili i rekli da će je tokom naredne nedelje preuzeti, kada malog Dejana dovedu na kontrolu u Beograd.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Marjanoviće nikako da krene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online