Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Dok čeka pravdu, zemljaci šalju podršku

Priča o Saši Iliću iz Ćuprije, koji je radeći na objektu investitora Velimira Stamenkovića iz istog grada pao i ostao doživotni invalid, pogodila je našu zemljakinju iz Nemačke, Radojku Srpkinju, rodom iz Bosne, koja mu je poslala 50 evra.

Tragedija ga koštala ruku i zdravog života: Saša Ilić sa suprugom i ćerkom
 

Saša i njegova supruga Ljiljana zahvaljuju se na novčanoj pomoći, pretvorenoj u domaću valutu koju će, kako kažu, potrošiti na hranu. Najvažnije im je da Saša dobije sudski spor protiv Velimira, koji vodi od 2004, kada je pao sa zgrade na kojoj je radio jer ga je udarila struja dalekovoda. Lekari su uspeli da ga spasu, ali je ostao bez obe ruke. Saša više ne veruje u pravdu u Srbiji, pošto 20. oktobra nastupa apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja. Sledeće ročište zakazano je za 24. april.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Moram da kažem da sam i više nego prijatno iznenađen pristiglom donacijom i podrškom dobre gospođe iz Nemačke. Hvala joj po sto puta što je mislila na mene i poželela da pomogne. Istina, moje nevolje se još nisu završile. Dugo čekam na pravdu, a od nje za sada ostade samo mrtvo slovo na papiru. Mnoga ročišta su odlagana, jer se okrivljeni nije pojavljivao. Njegovi advokati donosili su lekarska uverenja o bolesti. Jedno suđenje je održano u ćuprijskoj bolnici. Kada pomislim na taj sudski spor, uvek mi se smuči. Kada su sve iskoristili, njegovi advokati su tražili da se veštači da li je sposoban da prati suđenja. Sada traže da se veštači da li čuje dobro. U stvari, oni i vode ovaj spor. Ne znam da li su moj advokat i tužilac nemoćni ili je u pitanju neki drugi problem. Kada iskoristim sve pravne mogućnosti u Srbiji, pokrenuću spor pred Strazburom. Nadam se da će pravda ipak pobediti - ogorčen je Saša.


Ovaj nesrećni mladić, koji je hteo da zaradi džeparac, sa 20 godina je postao doživotni invalid. Pored toga, on svakodnevno ima terapiju, jer ima glavobolje, trnjenje u ekstremitetima i druge simptome, koje su izazvali strujni udar i pad sa velike visine. Pri tom, sa suprugom Ljiljanom, njeno troje dece iz prvog braka i njihovom zajedničkom 15-mesečnom devojčicom, živi od socijalne pomoći i tuđe nege, koja mesečno iznosi oko 45.000 dinara (oko 390 evra). To za ovu šestočlanu porodicu često nije dovoljno, jer jedva pokrivaju najosnovnije potrebe. Stvari koje obični ljudi uzimaju zdravo za gotovo Saša nikada neće moći da uradi. Za njega je napor i da se popne na četvrti sprat da bi došao do svog stana. Ne može sam da jede, da se presvuče, čak ni da popije lek ako mu pozli. Nikada neće moći da uzme u naručje svoju kćerku...
 

Spor traje već deceniju

Niko se ne pita ko je kriv zbog toga što ovaj sudski spor traje punu deceniju.
- Velimirovi advokati su tražili veštačenje njegovog mentalnog stanja, jer tvrde da nije u stanju da prati suđenje. Veštačenje su obavile dve komisije i sve se opet svelo na isto. Ovo suđenje je čist lopovluk. Najgore od svega je što im ništa ne možemo - zaključuje Ljiljana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Gola istina jednog invalida
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online