Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.03.2014.
12:01
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Trpeza puna, a srce još više

Posredstvom Redakcije "Vesti" iz daleke Australije, nedavno je stigla donacija od 200 dolara dobrotvorke Milosave, zajedno sa pismom, u kome između ostalog piše: "Redovna sam čitateljka, pa sam tako listajući "Vesti" pročitala priču o sudbini Jane Lukšić iz Gornjeg Milanovca, čija me je sudbina duboko potresla. I sama sam u poodmaklim godinama, a uz to i izbeglica, pa mogu da pretpostavim koliko joj je teško. Zato vas ovom prilikom molim da joj uručite dar koji joj šaljem, da može sebi da kupi ono što joj je najpotrebnije. Neka je dobri Bog čuva".

Prijatno iznenađena: Jana Lukšić u trošnom sobičku
 

Kako je želja naših čitalaca za nas poput zapovesti, naši reporteri su pre nekoliko dana posetili Janu Lukšić iz Gornjeg Milanovca, koja već 18 godina živi u krajnjem siromaštvu i nemaštini u izbegličkom sobičku. Poseta ekipe "Vesti", veoma je iznenadila staricu, kojoj već godinama niko nije svraćao. A, koliko je bila zaprepašćena novcem, pretvorenim u domaću valutu, kao i toplim rečima koje joj je uputila Milosava iz Australije, teško je rečima dočarati.


- Toliko novca godinama nisam videla i, pravo da kažem, ne smem da ga primim. Pa, to je baš mnogo! Nisam navikla da imam toliko novca kod sebe, pa se malo i pribojavam. Ali, greh bi bilo da odbijem ovako velikodušan poklon. Ne želim da me pogrešno shvatite. Uskrs je na pragu i zahvaljujući ovom novcu, prvi put ću, posle toliko godina iza sebe, pripremiti bogatu trpezu tog dana. Ako neko naiđe, imaću čime da ga ugostim, iako znam da neće, jer mi kućni prag niko ne prelazi već godinama. Najviše bih volela kada bi ta dobra gospođa bila sa mnom da sa njom prozborim koju i bude moj dragi gost. Isto tako, ne bi za mene bilo veće sreće, nego da na taj veliki praznik, u ovaj moj sobičak dođe mnogo dragih ljudi, kao nekada, dok je moja porodica živela srećno i bezbrižno. Gospođi Milosavi nemam šta drugo da pošaljem osim hiljade reči zahvalnosti, taman koliko je kilometara do te zemlje u kojoj živi, na pažnji i dobročinstvu, koje nikada neću zaboraviti - rekla je 94-godišnja Jana primajući donaciju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Maleni kućerak u kome ova baka samuje, opremljen je veoma skromno. Krevet, šporet na drva, stalaža na kojoj se nalaze dve-tri šerpe, manjerka, gomilica drva koje je zimus uštedela i jedna sijalica je sve što Jana ima od pokretne i nepokretne imovine. Na vratima sobička okačena je haljina zelene boje koja joj je, kako kaže baka Jana, veoma draga, jer je oblačila dok je bila mlada. Tačnije, nosila je onda kada je upoznala svog supruga Veliju u rodnom Osjenku, koji je napustila tokom "Oluje" pre dve decenije.

Danas, baka Jana preživljava zahvaljujući hrani koju dobija iz narodne kuhinje Crvenog krsta. Od svog izbegličkog sobička do kazana narodne kuhinje, odavno je Jana izbrojala, svakog jutra napravi 569 koraka koji za nju, kao i puna manjerka jela i pola vekne hleba, znače život. To je, pre svega, prilika da vidi ljude i porazgovara sa njima. A, zahvaljujući novčanoj pomoći pristigloj iz daleke Australije, sada će moći sebi da obezbedi više namirnica i potrepština, što do sad nije mogla.

Ljubav bez premca

Kao katolkinja i rođena Hrvatica, Jana nije morala da beži pred "Olujom", ali to joj ni u jednom trenutku nije palo na pamet. Na taj način bi, kako kaže, pljunula na supruga Veliju i sinove Dragoslava i Miroslava, koji su rođeni u velikoj ljubavi, a danas, kao izbeglice žive u Kraljevu i u Kosovskoj Mitrovici. Izabrala je ono što su joj duša i srce govorili da treba da uradi i nije pogrešila, iako živi teško i u neopisivoj nemaštini, jer ni njeni rođeni ne mogu da joj pomognu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nemoć najviše boli
HUMANITARNI MOST Zov sa srpske Svete gore
HUMANITARNI MOST Ceo život stao u jednu suzu
HUMANITARNI MOST Svaki dinar pametno utrošen
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online