Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 18.06.2018.
18:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Nemoć najviše boli

Ima u novinarskom pozivu situacija kada je, ma koliko se čovek trudio, teško pronaći prave reči da se opišu uslovi u kojima žive neki ubogi, bolesni i zaboravljeni ljudi. Njihove sudbine i njihova nemoć da isplivaju iz matice reke života koja ih nosi onako kako ona hoće.

Z. Marjanović
Oči sve govore: Milan Radojčić
Z. Marjanović

Jedan od takvih jeste i Milan Radojčić (65) koji je nakon beznačajne povrede koja se kasnije "dala na zlo" ostao bez obe noge i sada je zauvek vezan za invalidska kolica. On, pored svih drugih nedaća, već osam godina živi bez struje u oronulom stanu u samom centru Gornjeg Milanovca.

Z. Marjanović
Napolje samo kada mu neko od prijatelja dođe u posetu

Od invalidske penzije pre osam godina nije mogao da plati dug od oko 13.000, koji je u međuvremenu narastao na oko 54.000 dinara, zbog čega mu je isključena struja.

Ali, ni to revnosnim električarima nije bilo dovoljno, već su mu skinuli i odneli strujomer koji se i danas, po rečima nadležnih u Elektrodistibuciji u Gornjem Milanovcu i Čačku, nalazi u magacinu i čeka da dug bude plaćen.

A kako je živeti bez struje u 21. veku, u eri elektronike, najbolje zna Milan Radojčić koji danima čami u svom oronulom stanu i svetlost dana ugleda jedino kada iz stana izađe uz pomoć dvoje-troje prijatelja, jedinih koji ga nisu napustili.

- Iskren da budem, ne znam da li mi je teže danju ili noću. Zapravo, jedva čekam zoru, a onda jedva čekam da prođe dan i sve mi se svodi na to da dan prođe. Kada sam sam sa kreveta ne mogu nigde, a kada nekako i pređem u kolica, ne znam gde bih. I tako, sedim pored prozora i nešto čekam, a samo blagi Bog zna šta čekam - da prođe dan, ili da prođe život - kazuje Milan.

Teško je i opisati njegovu muku, ali ništa lakše nije ni opisati radost u njegovim očima kada je primio 250 dolara od plemenite Ane iz Kanbere.

Teško pada i dan i noć

- Da imam struju i televizor nekako bi mi bilo lakše, gledao bih bar šta se dešava u zemlji i svetu, a ovako, uz svetlost sveće, ne znam da li mi je mi je noć duža od dana. Život kojim živim, ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju, a ni u najcrnjim mislima nisam mogao da pretpostavim da će me snaći ovakva sudbina - kaže sa gorčinom invalid Milan Radojčić koji živi od male invalidske penzije.

- Novac ću ostaviti na stranu i pokušati da sakupim dovoljno da platim taj dug za struju nakon čega će, valjda, i meni svanuti, da više samujem uz svetlost sveće. Novac mi jeste bitan, ali još više me je obradovalo saznanje da i tamo negde daleko od Srbije ima tako plemenitih ljudi, koji bi da podele muku onih koji su, kao i ja, na ivici egzistencije. Kad neko nema noge, kada je prikovan za kolica, kada je ostavljen od svih, osim od dvoje-troje prijatelja, onda ovakva briga nekog iz daleke Australije i te kako godi. Nije uvek sve u parama, ima nešto što se zove duša, a Ana je sigurno ima. Na kraju, ne bih da blagosiljam i da se na taj način zahvaljujem, jer Ana dobro zna šta osećam i koliko joj sreće želim - reči su Milana Radojčića koje sagovornika ostavljaju bez komentara i ostaje mu samo da pokuša da prenese reči zahvalnosti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da svetlo obasja trošni dom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online