Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 02.02.2014.
09:18
Lj. Savić - Foto: Lj. Savić A

Jednog dana mali Nikola biće veliki čovek

Desetogodišnji Nikola Jovanović, mali veliki čovek iz Beograda, po mnogo čemu se razlikuje od svojih vršnjaka.

Nikola je još sa 6 godina počeo da koristi svoj talenat za crtanje kako bi popunio skromni kućni budžet od 3.000 din. socijalne pomoći
 

Njegov dom se u mnogo čemu razlikuje od toplih stanova u kojima žive njegovi vršnjaci. Prostorija od jedva 14 kvadrata je sve samo ne mesto u kome može normalno da se živi. Zavesa razdvaja krevet u kome spava sa majkom Snežanom od WC šolje i stočića za kojim obeduju.

Nikola je još kao šestogodišnjak odlučio da pomogne i majci i sebi. Svoj talenat za crtanje rešio je da iskoristi kako bi popunio skromni kućni budžet od 3.000 din. socijalne pomoći.

Majka Snežana ne radi. Posla nema, teško ga je naći u Srbiji, a za hranu i ogrev treba novca. Svakodnevno, posle škole i domaćih zadataka, Nikola prodaje svoje crteže na ulici ispred dvorišta u kome se nalaze trošni kućerci. U Beogradu u ulici Kraljice Marije kod broja 27...

Sa majkom Snežanom živi u prostorija od jedva 14 kvadrata, koja je sve samo ne mesto u kome može normalno da se živi
 

Prolaznici ga već dobro poznaju. Ko god može, odvoji po par desetina dinara da bi kupili njegove crteže. Tema njegovih radova je uvek vesela: kuće, cveće, leptiri... sve ono što postoji u njegovoj pametnoj glavici. Ili sve ono što možda potajno želi. Majka Snežana (34) je veoma ponosna na svog plemenitog sina. Ponosna i tužna. Želi da mu priušti sve što imaju druga deca, a ne može.

Radi povremeno kao spremačica ali posla skoro i da nema. Malo je ljudi danas koji

Kontakt telefon

Svi koji bi želeli da stupe u kontakt s porodicom Jovanović, i da im na neki način pomognu, mogu se obratiti na mobilni telefon: 00381 61 23 69 897. Svoju pomoć i podršku možete uputiti kao i uvek putem Humanitarnog mosta "Vesti" na telefon: 00381 11 3193771 ili putem mejla: hmost@frvesti.com.

mogu sebi da priušte pomoć u stanu. Radila je i kao spremačica u Nikolinoj školi, ali kratko. Svega mesec i po dana na zameni bolesne žene. Zima je njima trenutno najveći neprijatelj. Krov prokišnjava, promaja nema milosti, ali oni zagrljeni odolevaju i toj nedaći.

Muke su ih pritisle, ali osmeh sa lica im ne silazi. Zdravi su, a to je najvažnije. Dobar uspeh u školi, međusobna ljubav i optimizam im pomažu. Mnogi bi posustali, ali oni ne. Osmeh na Snežaninom licu na trenutak prekrije sena tuge, ali brzo nestaje i biva zamenjena sjajem u očima dok gleda svog sina.

Zima je njima trenutno najveći neprijatelj. Krov prokišnjava, promaja nema milosti..
 

"Neću tuđu milostinju, želim samo da pošteno radim. Tome učim i sina, jer neću da ispruži ruku na ulici i da prosi. Ako se nekom dopadaju njegovi crteži, neka ih kupi. Cena nije određena, neka svako da koliko ima...", poručuje Snežana Jovanović. Možda majka zna, a možda i ne zna, ali jednoga dana njen Nikola biće veliki čovek!

Tri ljubavi

Nikola najviše na svetu voli majku. Za nju bi sve žrtvovao, pa mu nije teško ni da po kiši, snegu ili vrućinama stoji na ulici i nudi svoje male rukotvorine. Oni koji kupe poneki crtež i ne znaju koliko su dobro delo učinili. Druga njegova ljubav je sport, a jedan je od najvećih fanova tenisera Novaka Đokovića. Šta bi tek dao da mu se Nole potpiše na slici... A kada poraste, biće - policajac. Valjda zato što ga je majka oduvek učila da je poštenje najvažnije u životu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online