Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 29.12.2013.
07:07 >> 07:03h
M. R. - Foto: Vesti A

Za dostojanstveniji život

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe sa sedištem u Beogradu, a ograncima širom sveta, u Topuskom na Kordunu priskočila je u pomoć i petočlanoj povratničkoj porodici Vorkapić, darovavši im 500 evra za obnovu kupatila.

Teško je bez podrške: Porodica Vorkapić
 

Roditeljima Ani i Dejanu i njihovoj deci, osmogodišnjoj Sari, 13-godišnjoj Dejani i teško bolesnom Marku (6), na taj način omogućili su koliko-toliko dostojanstveniji život, na čemu će im Vorkapići biti večno zahvalni.

Nema posla ni za lek

 

"Nemaština nas sve više pritiska i jedva preživljavamo. Nema posla, samim tim ni načina za zaradu za goli opstanak. Posebno zimi. Preko leta, suprug Dejan zaradi dnevnicu, ne birajući poslove. Zimi nikom njegove usluge nisu potrebne, a leto je daleko", rekla je zabrinuto majka Ana brišući gorke suze, gledajući u bolesnog sina.

Podsećanja radi, ovoj nevoljnoj porodici tokom protekle godine pomagali su i plemeniti čitaoci "Vesti", velikim brojem Kordunaši, čiji su iseljenički i izbeglički putevi stigli do Australije, Kanade, Amerike i evropskih zemalja. Pre svega u troškovima Markovog lečenja, ali nažalost, ne i izlečenja. Markovo zdravstveno stanje nije se bitno popravilo, ali je pomoć koju su dobili od humanista širom sveta omogućila da Marku, ali i Sari i Dejani, tešku svakodnevicu učini podnošljivijom.


"Nije lako nositi se sa saznanjem da je Markova bolest trajna, neizlečiva i da je osuđen na lekove i bolnice. Jedino čega ima u izobilju jeste ljubav i nesebična posvećenost nas roditelja i sestara. Njegove nevolje samo to čini malo lakšim, ali bez pomoći dobrih ljudi, istina je da je teško nositi to breme. Zato nam je i pomoć humanitaraca Srbi za Srbe i više nego dobrodošla. Hvala svim članovima i učesnicima do neba što su mislili na nas. Činjenica je da mi bez tuđe pomoći ne možemo da sastavimo kraj sa krajem. Pre svega zbog toga što nismo zaposleni, a troškovi Markovog lečenja i školovanja Sare i Dejane sve su veći", rekla je majka Ana Vorkapić.


A njen sin Marko je i zimi i leti jednako bolestan. Roditelji iz sve snage pokušavaju da mu svakodnevicu učine bar malo lepšom, što je težak zadatak. Nedavno su ga vodili na specijalistički pregled u Dečju bolnicu u Zagrebu, gde su mu preporučili još jednu operaciju kuka kako bi mu umanjili bolove.

Ova zdravstvena ustanova, pri tom, za taj hirurški zahvat mora da dovede specijalistu iz Švajcarske, što bi na kraju iznosilo oko 2.000 evra. Kako će ih obezbediti, Vorkapići ni sami ne znaju, ali su odlučni da Marku ne uskrate taj nužni zahvat koji će mu, ako uspe, omogućiti da stane na vlastite noge.

O tome svi maštaju, a hoće li im se taj san ostvariti, znaju, ne zavisi samo od njih. Njima više ništa i ne preostaje nego da veruju u čuda poput onog koje su im plemeniti zemljaci iz dijaspore već jednom priredili.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Francuska pomoć osnovcima
HUMANITARNI MOST Pokloni i pre Vaskrsa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online