Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Lepši i bolji dani na vidiku

Saznavši posredstvom "Vesti" u kakvim uslovima i koliko teško žive njihovi sunarodnici u otadžbini, ugostiteljsko društvo iz Gohe, El Paso u Nemačkoj, odlučilo je da pomogne 14-godišnjem Saši Jovanoviću iz sela Dupeljevo, kao i porodici Dragana Stankovića iz Drezgovice, kod Vranja. Ono što su naumili, to su i učinili, pa su nedavno preko posrednika Dušana Škofa, a uz pomoć reportera "Vesti" za ove štićenike Humanitarnog mosta poslali ukupno 500 evra.

Koze život znače: Saša Jovanović sa ocem
 

Od ovog dara, 300 evra su namenili dečaku Saši Jovanoviću, a preostalih 200 Draganu Stankoviću. Pristigla donacija bila je povod da se naši reporteri još jednom sretnu sa ovim porodicama i uruče im pomoć dobročinitelja iz Nemačke. Saši Jovanoviću, koji živi sa roditeljima u uslovima nedostojnih bilo kog savremenog čoveka, reporteri "Vesti" uručili su donaciju u iznosu od 300 evra u centralnom selu Vlase u prisustvu majke Sunčice, koja pati od psihičkih smetnji.

Bez ikakvih primanja

- Nemamo nikakva primanja. Ni dečji dodatak, ni socijalnu pomoć. Zato nam koze toliko znače. One su naš spas i naša nada da ćemo preživeti u ovim teškim vremenima. Imamo oko 200 metara kvadratnih obradive zemlje. Posadili smo, uz pomoć prijatelja, kukuruz, malo krompira i pasulja. Dobili smo kukuruz 30 centimetara od zemlje, samo šušljak, krompir kao sitni orah, a pasulj kao nokat na malom prstu. Tako je to kad ovde nema vode i to je najveći problem, ali za koze će biti raj - kaže Saša.

Otac Novica nije mogao da dođe zbog jakih bolova u leđima, posledica rada po šumama na izvlačenju balvana za skromnu nadnicu. Tolike radosti u očima jednog dečaka, koji jede jednom do dva puta dnevno, a često hleb i sezonsko planinsko voće, nismo mogli ni da naslutimo. Držeći čvrsto novac u rukama, Saša je skakao od radosti i zahvaljivao se.


- Hvala našim dobrotvorima! Naš život se menja! Sada nam je mnogo bolje, zahvaljujući tim dobrim ljudima. Recite im da ćemo kupiti dve koze. Sa mojom Belkom imaćemo tri, pa neće izostati mleka i sira. Nadamo se da ćemo još uvećati stado. Želim da ostanem na kućnom ognjištu, da čuvam što više koza, da budem domaćin i da sa majkom i ocem živim skromno i pristojno, od sopstvenog rada. Dosta je bilo od danas do sutra, više gladni nego siti - kaže Saša, koji se sa novcem odmah zaputio u kupovinu koza.
 

Traktorske gume najskuplja stavka: Dragan Stanković sa suprugom i decom
 

Uz put, priča kako su se razdužili, pošto su im ti nameti stajali kao uže oko vrata. Sada imaju da kupe dovoljno brašna za celu zimu. U njihovom selu na 1.300 metara nadmorske visine zima je uvek jaka sa mnogo snega. Napada toliko da se po tri meseca teško silazi do puta. A Saša i tada mora u školu. Ide poznatim i utabanim stazama, a kad dođe kući, do pojasa je mokar.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Naša Belka će se silno obradovati društvu. Čuvaću ih, hraniti i paziti, jer obožavam koze. Smestićemo ih u jednu prostoriju naše kuće koja je srušena. Nikada nismo živeli u blagostanju, ali najteže muke zadesile su nas u zimu 2011, kada se pod teškim snežnim nanosima urušila kuća - kuje planove Saša, pošto je pazario još dve hraniteljice.
 

Hiljadu puta hvala!

Do skoro su mališani Stankovića bili više gladni nego siti, a odeća im je bila u zakrpama, pošto njihov otac ne može da nađe stalan posao. Žive od onoga što zaradi u nadnici. Majka Suzana je bolesna i njeno psihičko stanje se pogoršalo nakon porođaja sa najmlađim Nikolom. Uprkos nemaštini, ova porodica je bila srećna, a sada još srećnija zahvaljujući dobrim ljudima koji su nenadano ušli u njihov život.
- Još jednom, hiljadu puta hvala braćo i sestre na pomoći, kao i pruženoj šansi da budemo prava porodica. Da ovu decu izvedemo na put i da oni sutra mnogo bolje žive od nas! - poručio je Dragan svojim dobročiniteljima.

On i njegovi roditelji sada žive u kućici rođake iz Beograda. Tu su privremeno, a do kada, ne znaju. Zavisi od dobre volje rođake. Imaju dve sobice. Jedna u kojoj može da se stanuje i druga koja služi kao ostava. Tu nabacaju sve što imaju, uglavnom odeću koju im ljudi udele. Sreća je, ipak, čini se, ušla u skromni dom ovog dečaka, koji se raduje što mu porodica više neće gladovati. Njegovi snovi o stadu koza ne prestaju. Retka su deca koja pre vremena odrastu i razmišljaju o svojoj budućnosti, pri tom, vodeći računa o svojim bolesnim roditeljima. Zato smo Saši poželeli da mu se ispune svi snovi. A pre svega da bude domaćin na svom vekovnom ognjištu.


Rastavši se sa ovim bistrim dečakom, nastavljamo put u Drezgovicu, kako bi u ime dobrotvora usrećili i porodicu Stanković, siromašne težake. Donaciju od 200 evra je preuzeo otac Dragan sa decom, Miljanom (9), Anđelom (6) i Nikolom (5), koji su, ugledavši našu ekipu pred kućom, radosno dotrčali u susret.


- Hvala dobrotvorima iz ugostiteljskog društva iz Nemačke, hvala svima koji su nam do sada pomogli. Presrećni smo, jer su nam dali šansu da stvaramo domaćinstvo, živimo, hranimo se i školujemo decu od samostalnog rada. Zahvaljući ljudima dobrog srca poput donatora iz Gohe, sada imamo šest koza, pa budućnost dočekujemo spremni - priča Dragan.
 

Zahvalni: Saša Jovanović sa majkom
 

U međuvremenu, donacijama koje je već dobio, ovaj čovek je uspeo da se razduži prodavnicama, ali i da kupi dovoljno brašna, krompira, pasulja i druge hrane za zimu i što je najbitnije, da sredi traktor koji ima, a bez kog ne može da radi i funkcioniše.


- Prvo sam kupio dve manje gume, a sada ću uz pomoć novca iz Nemačke moći i one velike koje koštaju 300 evra. Istina, kupio sam i akumulator. Kad sredim traktor, biće to druga pesma. Gume su bile porozne, na dva mesta pocepane, pa se videla unutrašnja. Kad god bih polazio da kosim seno ili nešto drugo radim, molio sam Boga da izdrže, da ne puknu i ostave nas na cedilu. Tada bi nam zaista bilo teško da preživimo, a sada nam je taj golem teret pao sa pleća - zaključuje Dragan.


Njegova porodica je prezadovoljna. Ove godine pokušaće da svoju krsnu slavu obeleže kako to dolikuje uz slavski kolač, koljivo i sveću, ali i malo pića i hrane. Pozvaće najbliže rođake, da im kuću Božjom svetlošću ozari svetac i čuva decu. Odlazimo, ubeđeni da je je još jedna humana misija čitalaca "Vesti" uspela i da je imala svoju svrhu da sačuva porodicu i omogući joj boljitak.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spremni za novi početak
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online