Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 25.09.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Dedić A

Slamka nade i spasa od potpunog beznađa

Lekari zrenjaninske bolnice uslišili su želju Janoša Papa (55) iz Mužlje, pustili ga na kućni oporavak, sa napomenom da se naredne nedelje ponovo javi stacionaru, pošto nije dobio konačnu dijagnozu usled velike malaksalosti i problemima sa bubrezima i želucem. Oca četvoro dece, od kojih je troje teško mentalno zaostalih, ispred bolnice sačekao je jedini zdrav Peter (16), ali i reporter "Vesti".

Najveća podrška: Janoš Pap sa sinom Peterom ispred bolnice

Razlog za našu posetu i doček bile su novopristigle donacije za ovog nesrećnog čoveka. Reč je o 200 dolara redovne donatorke Rajke Tarlać iz Sidneja, kao i 180 dolara anonimnog donatora, takođe iz Australije, koje smo mu tom prilikom uručili. Ovi prilozi stigli su kao odgovor na vapaj cele porodice, čime su ovi humani čitaoci "Vesti", po ko zna koji put, dokazali da za njihovu dobrodušnost, razumevanje i saosećajnost ne postoje granice.


- Kad se čovek najmanje nada stigne mu slamka nade i spasa. Mnogo hvala tim dobrim i humanim dušama! Ne želim, nikako, da ova moja tužna porodična priča preraste u kuknjavu, ali zaista nam je teško. Ne zna se kome je teže. Da li meni, ovako u bolnici, ili mojima kod kuće. Supruga Zvezdana i majka Eržebet jedva su pokretne, pa je sve spalo na jadnu dečicu, tačnije na Petera, koji sve mora sam. Vodi i dovodi braću i sestru iz škole, seče drva, ide u nabavku, a radi i u bašti. Pri svemu tome, jadnik i sam mora da uči za školu. Ove donacija dobro će nam doći da nabavimo drva za zimu i tako bar delimično rešimo pitanje ogreva. Zato još jednom hvala do neba ljudima iz daleka, koji su nam poslali pomoć - vidno bolan i neraspoložen, ali ipak sa osmehom na licu - rekao je Janoš Pap.


Kako smo već pisali, on je pre desetak dana kolima hitne pomoći prevezen u bolnicu, sa konstatacijom predinfarktnog stanja. U međuvremenu, lekari su konstatovali da ima probleme i sa kamenom u bubregu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- To je samo deo mojih boljki. Postoji mogućnost i da mi krvari i čir na želucu, od silnih lekova koje sam popio za vreme boravka u bolnici. I onda, da apsurd bude još veći, jedno snimanje zakazano mi je tek za kraj novembra, a drugo za početak naredne godine! Tako da ću, ukoliko želim da preživim, detaljnije preglede i snimanja ipak morati da zakažem kod privatnih lekara, a to košta. Pristigla pomoć bi mi dobro došla za to, ali kako da ukućane ostavim bez dinara? Nikakvog prihoda nemamo. Supruga još nije dobila invalidsku penziju i pitanje je da li će uopšte i dobiti. A, deca moraju nešto da jedu, obuku se i kupe knjige za školu - priča suznih očiju otac Janoš.


Njegov najveći problem, kako naglašava, jeste to što će i posle konačnog dolaska iz bolnice morati još neko vreme da miruje na kućnom oporavku i neće smeti ništa da radi.


- Planirao sam mnogo toga... Da biciklom idem na reku, upecam što više ribe koju bismo stavili u zamrzivač, a zatim da u obližnjem šumarku nasečem granje i tako bar malo olakšam kućni budžet. Ali, sad ništa od toga... Samo da se oporavim, da ne ostavim porodicu na cedilu. Verujte, to mi je jedina želja - zaključio je vidno uplašen
Janoš.
 

Sin jedina uzdanica

- Žao mi je Petera. On želi da ide i radi u nadnici kako bi nam bilo lakše. Ali, još je mlad, praktično je dečak i nije to to. Jedino što mi malo donosi mir je saznanje da će, ukoliko se meni nešto loše desi on će biti taj koji će preuzeti brigu o porodici - navodi Janoš.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lepa reč najlepši dar
HUMANITARNI MOST Rešen deo ogromnih problema
HUMANITARNI MOST Uspomena na Sekulu i Cvetu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online