Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 12.09.2013.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Bolji život na vidiku

Zahvaljujući donacijama čitalaca "Vesti", pomoći Pokreta "Dveri" i dobrim komšijama, Srbima i Bošnjacima iz zabitih sela podno Peštera, Miodrag i Slađana Dunjić iz Banovice, udaljene 30 kilometara od Novog Pazara, odnedavno su, uprkos nedostatku novca, ipak, za korak bliži novoj kući.

STIGLI DO PLOČE: Porodia Dujnić
 








- Nismo imali para za izlivanje ploče, ali su nam u pomoć pritekli komšija Idriz Dželić, koji nam je obezbedio 100 evra za gvožđe i humanista Hido Muratović, koji nam je, posredstvom jednog anonimnog dobrotvora iz Švajcarske obezbedio 100 evra za cement. Onda su se na mobi skupile komšije i ploča je bila gotova za samo nekoliko sati - priča Miodrag Dunjić koji sa suprugom Slađanom i ćerkama: Dajanom (5), Milicom (4), Dušicom (3) i Jelenom (1), još živi u staroj i trošnoj kući od blata koja samo što se nije srušila.

SILNO OBRADOVANA: Hankija Ramović

Nadaju se i dalje da će uspeti nekako da kuću ukrove pre zime i usele se bar u jednu sobu.


- Noći su ovde već hladne, isto tako je opasno da snegove dočekamo u trošnoj daščari koja svakog trenutka može da se sruši na nas i decu - priča Slađana Dunjić i nada se da će im čitaoci "Vesti" pomoći da kupe crep, građu i drugi materijal.


Gradi se intenzivno i u Malajama, na centralnom Pešteru, gde Nazića Baltić, sa sinom Semirom i ćerkom Jasminom, uz pomoć plemenitih čitalaca "Vesti", zida novu kuću. Poslednja donacija stigla im je iz Nemačke, od porodice Novopazarca Gaza Dukađinca.


- Porodica Dukađinac donela nam je 800 evra, što će nam mnogo značiti u nastavku radova. Kupićemo građevinske blokove, gvožđe, cement i sve drugo što nam je potrebno za ploču. O ukrovljenju pre zime još ne razmišljamo, ali kako je krenulo možda nas i ta sreća snađe - kaže Nazića Baltić i naglašava da od sreće ne zna šta joj se dešava.


Do pre nekoliko meseci maštali su o šporetu, frižideru i televizoru... Dobri ljudi širom sveta su im sve to obezbedili, a sad im i kuću grade.

RASTE KUĆA: Familija Baltić
 

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nismo verovali da u narodu još postoji toliko humanosti i dobrote, nek sreća prati sve naše donatore i neka ih Bog dragi čuva - poručuje Nazića.


Pre nekoliko meseci "Vesti" su pisale o starici Hankiji Ramović iz Svračića kod Tutina, koja 25 godina, bez igde ičega i ikog svog živi sama u straćari od dasaka. Ovoga leta prvi put je, zahvaljujući donaciji Enesa Čolakovića iz Duizburga, probala bostan i snabdela se potrebnim namirnicama. O nevoljama ove bake u Nemačkoj, gde rade, čitali su supružnici Suada i Nevzet Muhović, rodom iz Sjenice, koji su, čim su stigli u rodni kraj, Hankiji uručili 50 evra. Mirsada Hećo iz Amerike poslala joj je 60 evra, a firma Mujen, iz Novog Pazara, darivala joj je 230 evra.


- Prvi put u životu obezbedila sam drva za zimu, imam i dovoljno hrane, a nešto novca ostavila sam kod komšinice da se nađe "za svaki slučaj". Za bolest ili, ne daj Bože, za sahranu - priča starica Hankija, uz pozdrave svima koji misle na nju i koji joj iz dalekog sveta šalju pomoć da, kako kaže, poživi još koju godinu.

 Dobročinitelji u akciji

 

Uz pomoć čitalaca "Vesti" gradnju nove kuće privode kraju sestre Savić iz Mitrove kod Tutina, a u toku je akcija za prikupljanje novca za izgradnju kuće za Nenada Radanovića, siromašnog atletičara iz Deževe kod Novog Pazara.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svima beskrajno hvala!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online