Bolji život na vidiku

STIGLI DO PLOČE: Porodia Dujnić
 








- Nismo imali para za izlivanje ploče, ali su nam u pomoć pritekli komšija Idriz Dželić, koji nam je obezbedio 100 evra za gvožđe i humanista Hido Muratović, koji nam je, posredstvom jednog anonimnog dobrotvora iz Švajcarske obezbedio 100 evra za cement. Onda su se na mobi skupile komšije i ploča je bila gotova za samo nekoliko sati - priča Miodrag Dunjić koji sa suprugom Slađanom i ćerkama: Dajanom (5), Milicom (4), Dušicom (3) i Jelenom (1), još živi u staroj i trošnoj kući od blata koja samo što se nije srušila.

SILNO OBRADOVANA: Hankija Ramović

Nadaju se i dalje da će uspeti nekako da kuću ukrove pre zime i usele se bar u jednu sobu.


- Noći su ovde već hladne, isto tako je opasno da snegove dočekamo u trošnoj daščari koja svakog trenutka može da se sruši na nas i decu - priča Slađana Dunjić i nada se da će im čitaoci "Vesti" pomoći da kupe crep, građu i drugi materijal.


Gradi se intenzivno i u Malajama, na centralnom Pešteru, gde Nazića Baltić, sa sinom Semirom i ćerkom Jasminom, uz pomoć plemenitih čitalaca "Vesti", zida novu kuću. Poslednja donacija stigla im je iz Nemačke, od porodice Novopazarca Gaza Dukađinca.


- Porodica Dukađinac donela nam je 800 evra, što će nam mnogo značiti u nastavku radova. Kupićemo građevinske blokove, gvožđe, cement i sve drugo što nam je potrebno za ploču. O ukrovljenju pre zime još ne razmišljamo, ali kako je krenulo možda nas i ta sreća snađe - kaže Nazića Baltić i naglašava da od sreće ne zna šta joj se dešava.


Do pre nekoliko meseci maštali su o šporetu, frižideru i televizoru... Dobri ljudi širom sveta su im sve to obezbedili, a sad im i kuću grade.

RASTE KUĆA: Familija Baltić
 

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nismo verovali da u narodu još postoji toliko humanosti i dobrote, nek sreća prati sve naše donatore i neka ih Bog dragi čuva - poručuje Nazića.


Pre nekoliko meseci "Vesti" su pisale o starici Hankiji Ramović iz Svračića kod Tutina, koja 25 godina, bez igde ičega i ikog svog živi sama u straćari od dasaka. Ovoga leta prvi put je, zahvaljujući donaciji Enesa Čolakovića iz Duizburga, probala bostan i snabdela se potrebnim namirnicama. O nevoljama ove bake u Nemačkoj, gde rade, čitali su supružnici Suada i Nevzet Muhović, rodom iz Sjenice, koji su, čim su stigli u rodni kraj, Hankiji uručili 50 evra. Mirsada Hećo iz Amerike poslala joj je 60 evra, a firma Mujen, iz Novog Pazara, darivala joj je 230 evra.


- Prvi put u životu obezbedila sam drva za zimu, imam i dovoljno hrane, a nešto novca ostavila sam kod komšinice da se nađe "za svaki slučaj". Za bolest ili, ne daj Bože, za sahranu - priča starica Hankija, uz pozdrave svima koji misle na nju i koji joj iz dalekog sveta šalju pomoć da, kako kaže, poživi još koju godinu.

 Dobročinitelji u akciji

 

Uz pomoć čitalaca "Vesti" gradnju nove kuće privode kraju sestre Savić iz Mitrove kod Tutina, a u toku je akcija za prikupljanje novca za izgradnju kuće za Nenada Radanovića, siromašnog atletičara iz Deževe kod Novog Pazara.

2024 © - Vesti online