Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 19.08.2013.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Optimizmom prkosi teškoj bolesti

Teško bolesnom devetogodišnjem Dejanu Mariću iz Zvornika, posredstvom Redakcije "Vesti" iz Sidneja stigao je novčani prilog od ukupno 200 dolara, koje su mu uz dobre želje uputile dve porodice za nastavak lečenja u srpskoj prestonici. U pitanju su Stanojka i Ljubiša Bašić rodom iz Šekovića, kao i Marina i Tiho Sikimić, rodom iz Zvornika, koje sada žive u Brizbejnu u dalekoj Australiji, zajedno su darovali po 100 dolara.

Preteška sudbina: Dejan Marić sa majkom Ivanom ispred Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu
 

Obavestivši porodicu Marić o prispeću ovog dara koji ih je veoma obradovao, ali je, nažalost, uručenje moralo da pričeka Dejanov otpust sa Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, gde je podvrgnut terapijama zračenjem. Tako su nedavno reporteri "Vesti" sačekali dan pre nego što će ovaj mališan, posle lečenja u prestonici, krenuti put Zvornika kako bi mu uručili dar dobročinitelja iz Brizbejna, ali i prethodno pristigle priloge posredstvom naše Redakcije. Sunčan i prijatan dan u potpunosti je oslikavao raspoloženje ovog mališana, koji je uprkos svim nedaćama zadržao vedar duh.

Zahvalni

Pored donacije od 200 dolara porodice Bašić i Simikić iz Brizbejna, reporteri "Vesti" su tokom susreta sa Dejanom Marićem i njegovom majkom, takođe, uručili i 50 evra dobrotvorke S. N. iz Frankfurta, kao i 50 dolara bake Vide iz Adelejda, o kojima su već pisali, na čemu su se Marići još jednom od srca zahvalili.

- Do neba hvala tim dobrim ljudima, našim zemljacima na iskrenoj podršci i pomoći. Ova pomoć nam mnogo znači, jer nećemo morati da brinemo o troškovima putovanja, kao i lekova koji su mu dodatno potrebni. Dejan je za sada dobro. Kao što vidite, on je veoma pozitivan, iako je, nažalost, zbog jakih terapija ostao u potpunosti bez vida. Završili smo sa zračenjem za sada, ali lekari su posle detaljnih analiza došli do zaključka da bi trebalo produžiti lečenje sa još 11 zračenja. Posle toga sledi pauza od tri nedelje - rekla je majka Ivana, dok je Dejan, zapitkujući ko smo, nestrpljivo čekao da završimo razgovor.

Razlog tome je velika želja da što pre krene kući na produženi vikend i zaboravi sve ono što ga je snašlo uz brata i drugare.


- Iskreno se nadamo i molimo Bogu da će sve biti u redu i da će rezultati pokazati da više nema metastaza na kičmenoj moždini. Ipak, svesni smo da se naša borba nije završila, jer je ova opaka bolest nepredvidiva i sve dok specijalisti ne budu 100 odsto sigurni da je opasnost prošla, za nas nema mira i predaha - zaključila je Ivana Marić, uputivši zahvalnost svima koji su uz njenog sina i porodicu.


Kako je ovoj mladoj hrabroj majci koja danonoćno bdi uz sina kome je zbog zračenja opala i sva kosica i odakle joj snage da sve stoički izdrži, samo ona najbolje. Dodavši, posebno, na to i činjenicu da je i njoj pre tri godine otkriven karcinom desne potkolenice. Ovaj zli usud njenu majku je već u 33. godini koštao života. Na sreću, Ivana se sa tim izborila i zdravlje joj nije ugroženo, za razliku od njenog starijeg sina Dejana, kome se crni oblak nadvio nad glavom i još ga nije pustio. Prvo preživevši tešku operaciju, zbog koje je skoro ostao bez vida, a potom teške i bolne hemioterapije, kao i neprijatno zračenje koje poput hemioterapija izaziva malaksalost i strašne mučnine. Njegova borba se tu ne zaustavlja. Čini se kao da je tek počela, a kraj joj se ne nadzire.

Sada svake nedelje dolazi u Beograd, pa su troškovi njegovog lečenja, za porodicu u kojoj su oba roditelja bez stalnog zaposlenja, nepremostiva prepreka. Nevolje u kojima se našla porodica Marić razumeli su i otuda svesrdnu podršku dali ljudi dobre volje širom sveta, koji im na taj način poručuju da nisu sami u borbi za spas svog sina.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dragi Dejane, bori se!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online