Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 25.08.2016.
12:00
Vesti - Foto: D. Đorđević A

Između hleba i struje bira svetlo za decu

Mirjana Stamenković, 29-godišnja udovica i samohrana majka dvoje maloletne dece iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, a uz sve to i hronični šećeraš, u dobrotvorki Oliveri Stepanović i njenoj porodici iz Zemuna vidi dobročinitelje koji joj svakog meseca olakšavaju nagomilane muke tegobne svakodnevice u kojoj je borba za preživljavanje jedini smisao života. Ne poznaju se, sem sa stranica "Vesti", gde se jedna humana srpska porodica upoznala sa sudbinom ove mlade žene.

D. Đorđević
I radosni i tužni: Mirjana Stamenković sa sinom i ćerkom

I sami roditelji dvoje dece, Stepanovići su osetili potrebu da i njene mališane zaštite poput svojih. I nema meseca kada ne svraćaju u beogradsko Dopisništvo i ostavljaju svoj prilog, učeći svoju decu od malih nogu humanosti i plemenitosti. Pre polaska na godišnji odmor uputili su Mirjani, njenoj 20-mesečnoj Dunji i 12-godišnjem sinu Nikoli 5.000 dinara i silno ih obradovali jer će novac poslužiti za kupovinu pelena bebi i polovnih knjiga Nikoli za šesti razred osnovne škole.

- Hvala divnoj porodici Stepanović, svakog meseca nam pomažu i to kad nam je najpotrebnije. Velika je naša želja da ih jednog dana sretnemo, vidimo i zagrlimo. Da im odamo zahvalnost što misle na nas, posebno na mališane koji su rano ostali bez oca, oslonca naše kuće, koji je danonoćno radio kao pekar na crno da bismo se prehranili i imali za najosnovnije potrebe. Prerana smrt, galopirajući rak pankreasa, uze nam ga je za dvadesetak dana, samo što se Dunja beše porodila, a on tek napunio 34 godine - s bolnim uzdahom seća se Mirjana, koja preživljava od 150 evra mesečnog prihoda i gleda da svaki dinar rastegne do kraja meseca.

Žive u kući gde odnosi nasleđa nisu uređeni, kuća se vodi na pokojnog svekra, i pored Mirjane i dece pravo na nasledstvo tri manje sobe, hodnika i kupatila imaju i drugi rođaci - koji se toga ne odriču.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Shvatam da po zakonu meni ne pripada ništa, ali znam da deo nasleđuju i deca. Ne tražim ništa za sebe, mališani ne mogu sad na ulici. Tako izgleda ne misle i rođaci, pa se već jedan uselio u naš dom, ne, misle rođaci, nema gde, pa došao ovde... Šta da radim?! Moram da ćutim i trpim. Nije lako, ali čim Dunja malo poodraste, naći ću neki posao, a i rešiti pitanje imovinskih odnosa - obećava Mirjana koja se od svega najviše plaši zime, kad su najveći problem drva za ogrev.

- Stalno mislim šta ćemo. Molim se ispred ikone Svete Bogorodice, verujem u bolje sutra...

Na rastanku, pokazuju nam i račune za struju.

- Između hleba i struje biram svetlo za moju decu, teško je živeti u mraku i školovati dete. Ne trošimo mnogo, plaćam uvek pomalo, da nam je ne bi isključili - kaže Mirjana, kojoj je život postao preveliki teret zbog vlastite bolesti i nemaštine.

Prešao granicu

Našu dijasporsku novinu "Vesti" čitaju i građani Srbije i Republike Srpske, posredstvom našeg portala Vesti onlajn. I javljaju se da pomognu sestrama i braći. Hvala im, a istu reč upućujemo i plemenitom Vladanu Jerkiću iz Zvornika kome nije bilo teško da ovih dana spakuje lep poklon-paket sa garderbom, igračkama i slatkišima za decu Mirjane Stamenković, pređe preko pograničnog prelaza, preda na poštu u Srbiji, a uz sve to i pošalje 100 evra na kućnu adresu ove udovice. Zaista lep gest ovog Zvorničanina.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lepa reč, udovici i deci
HUMANITARNI MOST Ide zima, kupite baki drva!
HUMANITARNI MOST Proleće u novim cipelicama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online