Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Saučešće u bolu, pomoć za lakše sutra

Redovna čitateljka "Vesti" i učesnica u mnogobrojnim akcijama Humanitarnog mosta, Rajka Tarlać iz Sidneja je, ovog puta, zajedno sa prijateljem Peđom Bojanićem i njegovom porodicom nedavno posredstvom naše Redakcije, poslala donaciju od ukupno 500 dolara.

ŽIVOT TUGOM I BOLEŠĆU OBOJEN: Vukomir Tomović sa sinovima

Od toga je 400 dolara sama darovala, dok je 100 dolara izdvojio njen prijatelj Bojanić. Uz novčani prilog stiglo je i kratko pismo u kome između ostalog piše:


"Pre svega, želim da uputim iskreno saučešće Vukomiru Tomoviću iz Novog Pazara, povodom smrti njegove majke, kao i Borki Dražević iz Drenove, koja je, takođe, ostala bez voljene sestre. Od donacije koju sam pripremila i poslala sa svojim prijateljem Peđom, odlučili smo da ukupno 200 dolara darujemo Vukomiru Tomoviću, a po 100 dolara Borki Dražević, Luciji Vulić i njenom unuku Dobrici iz Petrovca na Mlavi, kao i Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice. Želimo im sve najlepše."
 

Ovi dobrotvori iz daleke Australije uputili su vrednu donaciju sa nadom da će njihova pomoć koliko-toliko olakšati preteško breme navedenih nevoljnika u otadžbini. Vukomir Tomović, otac dva nepokretna sina Ivana i Predraga, obolelih od cerebralne paralize, posle supruge Zorke koja je preminula posle borbe sa karcinomom dojke, ostao je i bez majke Vukosave za čiji se život mesecima hrabro borio. Nema nikakva primanja i sam vodi brigu o bolesnim sinovima. Njegova jedina sreća je to što, skoro svakog meseca, neko od dobročinitelja iz dalekog sveta, poput Rajke Tarlać, poželi da mu pomogne, ne bi li imao za goli život. I kako sam često kaže, da nije tako plemenitih ljudi, ni sam ne zna šta bi sa njegovom nesrećnom porodicom bilo. Povremeno ih poseti i Hido Muratović, veliki humanista iz Novog Pazara koji im često pritekne u pomoć.

OSTALA SAMA: Borka Dražević
 


POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kada je reč o baki Borki Dražević, ni njena sudbina nije ništa lakša. Pre dve godine ostala je bez brata Jovana, a nedavno, posle dugo godina teške bolesti, u Gospodu je usnula i njena sestra Čedina, ostavivši Borku potpuno samu na ovom svetu. Od kada su "Vesti" pisale o teškoj sudbini Draževića, jedinih potomaka Dragomira, narodnog heroja iz Drugog svetskog rata, koji su živeli u uslovima nedostojnim bilo kog čoveka, sami i zaboravljeni od svih, zahvaljujući humanosti plemenitih zemljaka širom sveta to se iz korena promenilo. Sestre Borka i Čedina se nisu mučile. Dobile su pristojan smeštaj, imale za hranu i lekove.


Teška bolest, koja od rođenja prati 18-godišnjeg Dobricu Jeremića iz Petrovca na Mlavi, obolelog od epilepsije i zaostalog u psihofizičkom razvoju, baka Luciji Vulić ne da ni minut predaha. Da je bilo sreće, ovaj mladić bi bio zdrav, rastao bi okružen ljubavlju majke i oca. Njegova bolest, nažalost, promenila je sve. Otac nije mogao da se pomiri sa činjenicom da mu je sin bolestan i da nikada neće biti kao i sva ostala deca, zbog čega je otišao. Majčina duša se, od tuge za sinom i suprugom, raspukla, a bolest je i nju uzela pod svoje. Samo baka Lucija nije imala vremena da tuguje. Čekalo je mnogo posla, a to je briga oko unuka i ćerke, nesposobnih za samostalan život. Tako se ova nesrećna žena svim silama bori za Dobričino zdravlje, koje je iz dana u dan sve lošije, a komplikacijama u lečenju nikad kraja.

ODLIČAN ĐAK: Nikola Jović

Zlehuda sudbina nije mimoišla ni 11-godišnjeg Nikolu Jovića iz Kosovske Mitrovice, koji je zbog malignog tumora, još u devetom mesecu života, ostao bez oba oka. Uprkos hendikepu, ovaj mališan je uspešno završio četvrti razred osnovne škole u Mitrovici. Čitaoci "Vesti", nekoliko godina unazad, nesebično su pomagali ovom dečaku, dok je sa roditeljima Goranom i Danijelom jedno vreme bio u Beogradu kako bi mogao da pohađa Specijalnu školu za slepe i slabovide u Zemunu. To je bio izuzetno težak period za njegovu porodicu.

Pored egzistencijalnih problema, stariji brat Nemanja nije mogao da se uklopi u novu sredinu, pa se vratio na Kosovo kod bake i dede. Nikolu je to duboko pogodilo, ali je smogao snage da se posveti školi. Zahvaljujući njegovoj upornosti, želji za učenjem, ali i da što pre bude uz brata, uspeo je da četvrti razred upiše u osnovnoj školi u Kosovskoj Mitrovici, jer su stručnjaci smatrali da je osposobljen da se uklopi u redovnu nastavu i komunicira sa vršnjacima koji vide. Da u toj proceni nisu pogrešili, ovaj mališan ih je u potpunosti uverio, na neizmernu sreću i radost cele porodice koja je ponovo na okupu. Sve ove činjenice, tužne i gorke kao čemer, ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim, kao što nisu mogle ni Rajku iz Sidneja, penzionerku i veliku humanistkinju. Upravo zato, ne prođe mnogo vremena, a da se ova žena dobrog srca ne seti nekoga od nevoljnika u otadžbini i zajedno sa prijateljima im pritekne u pomoć. To čini predano, ne zaboravljajući da nečije malo, nekome može biti i te kako mnogo i značajno.
 

Leči se već tri meseca

 

Prilog od 100 dolara Rajke Tarlać, namenjen Dobrici Jeremiću, već je prosleđen Luciji Vulić, prijatno je iznenadivši.


- Ne mogu da verujem da nas se ova dobra žena ponovo setila. Ona verovatno ni ne sluti koliko nam samo ovaj dar znači i da je stigao u i više nego dobar čas. Posebno zato što su me ponovo goleme nevolje snašle sa Dobricom. Od srca joj hvala. Moj unuk, nažalost, nije dobro. Već tri meseca smo u Beogradu i šetamo od klinike do klinike. Proveli smo i tri dana u urgentnom centru. Dobrica je bio na aparatima jer nije mogao da diše. Pluća su mu zbog neke bakterije bila puna sekreta i šlajma. Sada smo ponovo na Dečjoj klinici za neurologiju u Beogradu, gde će nam lekari prepisati nove lekove. Samim tim i ovu donaciju ću na to utrošiti. Čekamo da se stanje stabilizuje, pa da konačno idemo kući - rekla je kroz suze, očajna baka Lucija. 

 

Slede nova uručenja

 

Narednih dana, reporteri "Vesti" će uručiti novčane darove svima ostalima kojima su namenjeni, o čemu će Rajka Tarlać i Peđa Bojanić iz Sidneja moći da pročitaju u nekome od narednih izdanja našeg lista. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zrak svetlosti u tami
HUMANITARNI MOST Ceo život stao u jednu suzu
HUMANITARNI MOST Veliki sevap Rajke Tarlać
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online