Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 02.02.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Zrak svetlosti u tami

U normalnim uslovima reklo bi se da je žena ogromnog srca Rajka Tarlać i njeni prijatelji iz Sidneja: Dragica i Radovan, Nada i Marija, Savka, Ljubo i Jelica, Vera i anonimni sveštenik, prilogom od 2.400 dolara ulepšali praznične dane i 75-godišnjoj Borki Dražević iz zabitog sela Drenova kod Gornjeg Milanovca. Ipak, prikladnije je reći da su Rajka Tarlać i njeni humani prijatelji, kao i nebrojano puta do sada, starici i te kako olakšali dane praznika, na čemu je Borka beskrajno zahvalna, baš kao i ostalih 16 štićenika "Vesti" širom Srbije i Republike Srpske.

Z. Marjanović
Pismo zahvalnosti za Sidnej: Borka Dražević u Ulici heroja

I ovom prilikom Borka je od dara od 100 AUD odmah kupila lekove ali i izrazila želju da to bude u jednoj apoteci što se nalazi u ulici koja je za Borku posebna. Tek nakon slučajnog pogleda na uličnu tablu naš reporter Zoran Marjanović uočio je da se apoteka nalazi u ulici koja nosi ime njenog strica Dragomira Draževića, narodnog heroja koji je u rat i stradanje pošao iz istog domaćinstva u kojem danas samuje i Borka.

Napred Nikola!

Vesti
Čitaoci kupili pijanino: Nikola Jović

Našem slepom i talentovanom štićeniku, 14-godišnjem odlikašu Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice, kome su čitaoci "Vesti" prošle godine kupili i električni pijanino, stigle su dve donacije: 100 dolara od Rajke Tarlać i već tradicionalno - dar od 200 dolara koji je uputio njegov imenjak Nikola iz Sidneja. Ovo će biti prava nagrada dečaku koji je već počeo da osvaja muzička priznanja. Napred Nikola!

- Moj stric Dragomir je bio istinski heroj, u borbi protiv fašizma poginuo je i on ali i njegova tri sina, moja braća... Gornji Milanovac mu se odužio tako što ova ulica kojom uvek volim da prođem nosi njegovo ime. Ponekad, kada je lepo vreme i kada me noge nose, prođem i ulicom Braće Dražević, moje braće i sinova strica Dragomira koji su, takođe dobili svoje obeležje u ovom gradu... I tako, prolazim ulicama strica i braće onako ponosna, gledam ljude od kojih mnogi i ne znaju ko su bili Draževići, ali meni to ne smeta. Nekako se u mislima ispričam sa mojim herojima i onda se vraćam u moju samoću i gledam kako iz dana u dan dom iz kojeg su krenuli junaci sve više propada. Kuća će možda da se sruši, ali moje sećanje na njih neće dok sam živa - priča starica Borka kao da drži čas istorije, uz poruku plemenitoj penzionerki Rajki Tarlać da joj svaki dan bude praznik jer Rajka sa svojim dobrim prijateljima to i zaslužuje.

Vesti
Milica Đorđević

Božićna priča

Desetogodišnja Milica Đorđević, jedino srpsko dete u Prizrenu i jedini đak u improvizovanoj školi u Hramu Svetog Đorđa, čije detinjstvo protiče u strahu i izolaciji, poželela je da u ovoj godini dobije bar jednu drugaricu ili druga.

Tu želju dobrotvori iz Sidneja ne mogu da joj ispune, ali zato su nezaposlenoj majci Evici poslali 250 dolara koja je deo dara iskoristila za proslavu Božića. I nije zaboravila da kaže: "Verujem u Boga, verujem u bolje sutra... hvala dobrim ljudima."

Ova grupa humanih iz Sidneja ulepšala je početak nove godine i štićenicima "Vesti" i Srpskoj. Ime Rajke Tarlać iz Australije spominje se i u njenom rodnom kraju, u kući 15-godišnjeg poluslepog Mihajla Kukića iz Prijedora koji je ove godine prvi put pohađao nastavu i prošao vrlodobrim uspehom.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Zbog zdravstvenih problema, dve transplantacije koštane srži i jetre, Mihajlo je dosad učio kod kuće uz majku i učiteljicu.

Majstor Janoš

Bolest, ukidanje socijalne pomoći i besparica obeležili su 2015. život šestočlane porodice Pap iz Mužlje kod Zrenjanina. Naš reporter Bobo Grujić uručio je dar iz Sidneja, 150 dolara Janošu Papu, glavi porodice u kojoj je od ukupno četvoro, troje dece teško mentalno zaostalo. Janoš i njegova ćerka 21-godišnja Julijana, sa osmehom su preuzeli donaciju i naglasili, da su uprkos svemu srećni, jer će od ovog priloga kupiti lekove za majku Zvezdanu, obolelu od multiple skleroze, a ostatak utrošiti na hranu. "Hvala, biće slavlja, a kolače i burek ću sam da napravim", obećao je Janoš, prisećajući se da je nekad radio kao majstor u buregdžijskoj radnji.

Na treći zahvat - presađivanje rožnjače još čeka na znak lekara iz Milana, a prilog od 100 dolara će priključiti već prikupljenom novcu. I iz kuće starine Ranka Majstorovića, njegove ćerke Božane i unuka Marka, koji su takođe dobili 100 dolara na dar, idu reči zahvalnosti, uz poruku da je vreme da dobrotvorka opet dođe u rodni kraj, kako bi se ponovo sreli i videli, zapisala je naša novinarka Ljiljana Mudrinić.

Vesti
Slavica i Doris Bošnjaković

Dar za Doris

I u dom Slavice Polimčević - Bošnjaković iz Užica, samohrane majke tri ćerke, o čijoj 24-godišnjoj slepoj Doris koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i epilepsije brinu i čitaoci "Vesti" stigao je Rajkin dar od 100 dolara iz Sidneja i 50 dolara Ljiljane Dodić iz Melburna.

"Hvala plemenitim, oni su svetlo u našoj tami. Još nismo rešili problem lifta, pa smo se pomirili s činjenicom da će Doris život provesti u kući. Ovaj grad kao da nema sluha za ljude sa posebnim potrebama... Doris se posle boravka u banji bolje osećala sve dok nije saznala da joj je nedavno otac preminuo. Iako smo godinama razvedeni, njena mala duša pati na svojstven način", rekla nam je majka.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Draga Rajka, hvala neizmerno
HUMANITARNI MOST Čovek samo srcem vidi
HUMANITARNI MOST Pomoć stigla na sve adrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online