Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 15.07.2013.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A. Čukić A

Poklonima se obradovalo 300 nevoljnika

Iskreno zabrinut za nesrećne sunarodnike u otadžbini, veliki humanista, 92-godišnji penzioner Đorđe Čordašević iz Toronta ne prestaje da misli na njih i trudi se da im bar malo ulepša tešku svakodnevicu.

PREUZIMANJE PAKETA U BEOGRADSKOM DOPISNIŠTVU: Koordinator kampa u Mirijevu Arso Milošević sa pomoćnikom
 



To je nedavno dokazao, po ko zna koji put, pripremivši i poslavši, ovog puta, osam ogromnih poklon-paketa odeće, obuće, slatkiša za decu, igračaka i drugih korisnih stvari, ukupne težine 240 kilograma. Od toga, po tri paketa namenio je izbegličkim kolektivnim centrima u beogradskom naselju Krnjača i Mirijevo, dok su dva za izbeglički kamp Vidikovac u kojima borave raseljena lica većinom s područja Kosova i Metohije. Za gotovo dve decenije kroz barake ovih izbegličkih centara prošle su hiljade ljudi prinuđenih da napuste svoja ognjišta u potrazi za novim domom. Danas je ostao samo mali broj njih, koji čeka na konačan rasplet, tačnije ispunjenje obećanja države i humanitarnih organizacija da sve kampove rasformira u naredne tri godine.

HVALA ŠTO MISLITE NA NAS: Koordinator kampa Vidkovac Olga Stojković sa sinom
 

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Gospodinu Čordaševiću se ovom prilikom od srca zahvaljujemo jer se nas on često seti i uputi pomoć. Sva tri paketa su podeljena vrlo brzo. Naravno, deca su se najviše obradovala jer je za njih, pored garderobe, bilo i igračaka i slatkiša. Sačekali smo kasno posle podne da i oni koji rade dođu i izaberu nešto za sebe. U posebnoj prostoriji, nekoj vrsti zajedničkog dnevnog boravka, povadili smo i sortirali svu sadržinu paketa, kako bi svako izabrao ono što mu odgovara. Naš kamp sada broji oko 80 stanovnika, tako da se za svakog našlo ponešto. Samim tim, one porodice koje uskoro treba da dobiju socijalne stanove i započnu srećniju etapu u životu poneće sa sobom nešto za uspomenu na svog donatora. Istina, niko od nas nije više ugrožen, kao što je to bio slučaj kad su krenule prve izbegličke kolone i kada smo svi kuću nosili na leđima. Do sada se svako snašao na svoj način. Neki su dobili stanove, neki pronašli zaposlenje i otišli da žive privatno, neki izgradili kuće uz pomoć donacija u građevinskom materijalu. Ostala je nekolicina nas, koji se borimo da što pre i konačno napustimo kamp - rekao je našim novinarima Arso Milošević, koordinator kampa u Mirijevu, koji je i organizovao podelu paketa, dodavši da će donatoru iz Kanade poslati pismo zahvalnosti.

Prognanici u kampu Krnjača
 


Sličnu radost podelilo je i 70 kosmetskih Srba, kojima je jedna sobica u baraci u improvizovanom izbegličkom kampu u Vidikovcu, zamenila kuću ili stan, a koji je Đorđe Čordašević u više navrata lično posetio i uručio pomoć. I ovde su paketi otvoreni i sadržina izložena na unapred pripremljen sto. Ubrzo je nastala prijatna atmosfera biranja odgovarajućih odevnih predmeta, obuće, slatkiša za najmlađe i drugih potrepština. Svako je pronašao nešto za sebe i s osmehom na licu napuštao malu zajedničku prostoriju.


- Veliko hvala Đorđu Čordaševiću, čoveku koji je najviše učinio za ljude u našem kampu i u kome je moja porodica dobila ličnog prijatelja. On neprestano misli na nas, na čemu smo mu svi beskrajno zahvalni. Često me zove telefonom i samo da pita kako smo, a to mnogo znači. Nije mala stvar napuniti ovako velike torbe i kutije u njegovim godinama, koje ni mladi sami ne mogu da ponesu.

ZDRAVSTVENO STANJE UGROŽENO: Dejan Marić sa majkom
 

Svi u kampu mu skidamo kapu i diveći se njegovoj volji i snazi. Verujemo da će i ovim teškim vremenima doći kraj i da će svako od nas dočekati da ponovo ima svoj krov nad glavom. Na sreću, većina se snašla i započela novo životno poglavlje, trudeći se da zaboravi muke i golgotu života u kampu. Daće Bog da svi to doživimo i da će se obećanje čelnika naše države ispuniti - rekla je Olga Stojković, uverena da ovog puta niko nije nezadovoljan.
 

Paketi uskoro i u Krnjači

 

Još tri paketa će narednih dana otići i u Krnjaču, gde boravi više od stotinu izbeglica, mahom starijih ljudi, koji još nisu dobili svoj krov nad glavom. Zamenik koordinatora ovog kampa poželeo je da se u napred zahvali dobrotvoru iz Kanade, koji im je tokom pune dve decenije često pomagao.

 

- Tom dobrom čoveku od srca hvala što nas se ponovo setio. To što čini je za svaku pohvalu i poštovanje jer on u svojim godinama i s tolike daljine čini da se izbegli srpski narod iz Hrvatske, BiH i Kosova ne oseti zaboravljeno i napušteno. Nas je ovde iz godine u godinu sve manje, što je dobro. Ostali su najstariji kojima je najteže da se sami snađu. Ipak, nadamo se da će se ubrzo i to promeniti i da će dočekati da ostatak života provedu dostojanstveno - kazao je Ramo Hodžić i naglasio da niko neće ostati praznih ruku. 

 

Dejanu, novčani dar 

 

Dobro srce Đorđa Čordaševića brže je zakucalo i kada je u "Vestima" pročitao priču o nevoljama devetogodišnjeg Dejana Marića iz Zvornika, obolelog od tumora na mozgu, zbog čega je odlučio da njihovim roditeljima na kućnu adresu pošalje pomoć od 100 kanadskih dolara.


- Iako smo se tom humanom čoveku već zahvalili u telefonskom razgovoru, želimo to da učinimo i posredstvom vašeg lista. I dalje se nadamo da će Dejan ozdraviti, kako bi mogao da nastavi s terapijama u Beogradu. Stalno smo u kontaktu s lekarima i u dogovoru s njima ćemo videti šta nam je dalje činiti - rekla je vidno zabrinuta majka Ivana Marić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online