Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 28.10.2013.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Istrajna podrška i pažnja mnogo znače

Svojevremeno je Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, napisao: "Rat, i najduži, samo protrese pitanja zbog kojih se zaratilo, a njihovo rešenje ostavlja vremenima koja nastupaju posle sklapanja mira."

Paketi stigli na odredište: Kamp Krnjača
 




Ono što je pored ove tvrdnje, takođe, istinito, to je da rat ostavlja nesagledive posledice za koje nikada i ne može biti pravog rešenja. Mnogi ostaju bez dragih ljudi, krova nad glavom, posla, sigurnosti, uspomena, svega što su stekli... Znajući koliko je teško napustiti sve što je godinama sticano, kako bi sačuvao goli život, humanista, 92-godišnji Đorđe Čordašević iz Toronta, čije ime već pune dve decenije, od kada "Vesti" postoje, beležimo na Humanitarnom mostu, ne zaboravlja tu strašnu činjenicu.

Niko nije ostao praznih ruku

 

- Novopristigle pakete smo već podelili. Svi su pronašli ponešto za sebe, niko nije ostao praznih ruku. Zahvaljujem se srdačno Đorđu i njegovoj porodici u ime svih naših komšija u kampu - poručila je Olga Stojković. 

Zato se stalno trudi da pošalje pomoć svojim nesrećnim sunarodnicima u otadžbini, koji su utočište pronašli u kolektivnim izbegličkim centrima širom Srbije. Istina, većina ovih centara je zatvorena jer su ovi ljudi dobili nove domove. Ostao je mali broj, koji čeka konačan rasplet već nekoliko godina unazad jer je država dala obećanje da će i njih valjano zbrinuti. Jedan od takvih kampova se nalazi u beogradskom naselju Krnjača.

Razlog zbog koga ponovo pišemo o njemu su nedavno pristigli paketi puni odeće, obuće, slatkiša za decu, igračaka i raznih sitnica, dobrotvora iz Kanade, a koje su reporteri "Vesti" prosledili u Krnjaču. Za razliku od prošlog puta, sreli smo tek šačicu ljudi, mahom starijih koji su, čini se, besciljno tumarali po dvorištu i lepom sunčanom vremenu, dok su ostali verovatno bili za svojim obavezama. Paketi su smešteni u posebnu prostoriju, gde su kasnije raspodeljeni svim stanovnicima kampa. Raspodelu darova organizovao je koordinator kampa Milorad Bobar.

- Veliko hvala tom dobrom čoveku, koji stalno misli na nas, obraduje nas darovima i uvek podseti na to da, uprkos ovim teškim vremenima, nismo sami i zaboravljeni. To znači koliko i pomoć koju nam pošalje - kazao je Bobar.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Iz daleke Kanade, u međuvremenu, u beogradsko Dopisništvo "Vesti" stiglo je još četiri paketa puna dečje garderobe koje je Đorđe Čordašević pripremio zajedno sa ćerkom Slađanom Škorić. Pomoć je namenio izbegličkom kampu u beogradskom naselju Vidikovac, a ona je već stigla u ruke onih kojima je namenjena.

- Ne mogu da pronađem prave reči kojima bih se dostojno zahvalila tom divnom čoveku i njegovoj porodici na svemu što čine za nas i to već dugi niz godina. Mogu slobodno da kažem da smo postali iskreni i dobri prijatelji jer ne prođe mnogo vremena a da nas Đorđe ne pozove da pita kako smo, jesmo li svi dobro i zdravo... Pričamo dugo o svemu i svačemu, a takva podrška i pažnja ne mogu a da ne prijaju - kazala je Olga Stojković, koordinatorka kampa u Vidikovcu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online