Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 25.08.2013.
03:37
K. N. - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Nevoljnici uvek u srcu i mislima

Tri ogromna paketa, od ukupno osam, težine 240 kilograma, o čijem prispeću smo već pisali, a koje je poslao 92-godišnji penzioner Đorđe Čordašević iz Toronta, namenivši ih nesrećnim sunarodnicima u otadžbini, stigla su i na adresu izbegličkog kampa u Krnjači.

Birali poklone: Prognanici u kampu Krnjača
 

Pored toga, reporteri "Vesti" su ovim nevoljnicima odneli i poveći paket, koji je pripremila penzionerka iz Ciriha, rodom iz Beograda, Ksenija Naumović, čije ime, poput Đorđa Čordaševića, često beležimo na stranici Humanitarnog mosta.

Nova pošiljka na putu

Dok pišemo ove redove, Đorđe Čordašević iz Toronta, rodom iz Republike Srpske, neumoran u dobrim delima, već je pripremio novu pošiljku od 12 paketa, ukupne težine 324 kilograma. Od toga, po tri paketa namenio je ponovo kampovima u beogradskom naselju Krnjača i Mirijevo, a po dva paketa kampu Vidikovac i Resnik, kao i Humanitarnoj organizaciji "Majka devet Jugovića" iz Gračanice. Ova golema pomoć bi u narednom periodu trebala da stigne u beogradsko Dopisništvo "Vesti", odakle će biti prosleđena svima onima kojima je i namenjena, kao i uvek do sada.

Polovna garderoba, obuća, za starije i decu, slatkiši, igračke, posteljina, bebi kolica i brojne sitnice, u odličnom stanju, veoma su obradovale stanovnike kampa, gde boravi više od stotinu izbeglica, mahom starijih ljudi, koji još nisu dobili svoj krov nad glavom.
Milorad Bobar, koordinator kampa u Krnjači, poželeo je da se zahvali u ime svih dobrotvoru iz Kanade, koji im je tokom pune dve decenije često pomagao, kao i dobročiniteljki iz Švajcarske.


- Sve ono što je Đorđe Čordašević u proteklih 20 godina učinio za nas je, zaista, za svaku pohvalu i poštovanje. Istina, ovi darovi će, siguran sam, najviše obradovati najmlađe. Deca vole kad ih neko daruje slatkišima, igračkama, ali i da mogućnost da sami odaberu garderobu, koja im se dopada. To i nama odraslima uvek izmami osmeh na lice, uprkos svim nevoljama koje nam godinama ne daju mirnog sna.

-Dobro je i to što nas je ovde iz godine u godinu sve manje. Neki su dobili stanove, a ostali sagradili kuće na periferiji grada. Snašao se ko je i kako znao. Ostali su najstariji, kojima je i najteže da se snađu. Svi se iskreno nadamo da će se ubrzo i to promeniti i da će dočekati da ostatak života provedu u miru i dostojanstveno kako starim osobama i dolikuje - kazao je Milorad Bobar.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kroz barake izbegličkih centara širom Srbije, početkom devedesetih do danas, nažalost, prošle su hiljade ljudi i mališana sa ratom zahvaćenih prostora bivše Jugoslavije, prinuđenih da napuste svoja ognjišta u potrazi za novim domom.

Danas je ostao mali broj njih, koji čeka ispunjenje obećanja države i humanitarnih organizacija da se svi kampovi rasformiraju u naredne tri godine. Među njima je i oko 300 stanovnika kampova na teritoriji Beograda poput Krnjače, Vidikovca i Mirijeva, kojima je pomoć Đorđa Čordaševića već pristigla.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost i briga u isti mah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online