Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 15.07.2013.
00:28 >> 00:25h
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Bog vam svako dobro dao!

Novčani dar od 110 dolara, deo donacije od 450 dolara koje je dobrotvor S. S. iz Liverpula namenio za troje štićenika Humanitarnog mosta, nedavno je uručen i 11-godišnjem Vukašinu Spasiću, obolelom od dijabetesa iz planinskog sela Nova Brezovica, 25 kilometara udaljenog od Vranja. Ovaj humani gest dobročinitelja iz daleke Australije silno je obradovao malog Vukašina, kao što je prethodno usrećio porodicu Stamenković iz Korbevca kod Vranjske Banje i Jelenu Pavlović iz Ostre kod Čačka, o čemu smo već pisali.

Zahvalni: Otac Milan Spasić sa sinovima Vukašinom i Nikolom
 




Na vest o donaciji, otac malog Vukašina Milan Spasić javio je reporterima "Vesti" da dolazi u Vranje u subotu, kad je pijačni dan, kako bi Vukašinu i najstarijem sinu, 14-godišnjem Nikoli, kupio patike, a i nešto adekvatne hrane za obolele od šećerne bolesti koja muči Vukašina. Njegov treći sin, 12-godišnji Nenad, kako nam reče, sačekaće da sakupe koji dinar od branja pečuraka ili lekovitog bilja.


Srećemo se u gradu i srdačno pozdravljamo. Ono što prvo pada u oči jeste tužan pogled malog Vukašina, ubledelo lice i slabašno telo. Sa savijenim rukama u skutu, oborenog pogleda, povremeno uzdahne i odgovori tek ako ga nešto pitamo. Položio je peti razred s vrlo dobrim uspehom. Želi samo jedno, da bude kao ostala deca, da može da se igra kad hoće, da pojede što mu sviđa. Bolest ga je naučila da mora mnogo da pazi na ishranu i izbegava slatkiše.


- Sam sebi ubrizgavam insulin, tri puta dnevno. Kontrolišem šećer aparatom. Evo, danas moramo da kupimo bateriju, istrošila se. Vrednosti šećera variraju. Ujutru sam imao 6,2, a onda u podne skoči na 22 i više, ni sam ne znam zašto. Ne radim ništa posebno. Uglavnom čitam knjige iz lektire. Čuvam kuću kad otac sa majkom i braćom ode da bere pečurke ili lekovito bilje - tiho govori Vukašin.


Spasići žive u planinskom selu, gde se zemljan put spušta prema jednoj od dolina u podnožju planine Koćurac. Nemaju mnogo zemlje za obradu. Uglavnom, livade gde kose seno, baliraju ga i ostavljaju za zimu, jer imaju dve krave koje im život znače. Čuvaju nešto kokošaka koje moraju da paze od lisica i svinju, koju pred zimu zakolju da bi imali mesa. Nemaju "žive" pare i to je veliki problem.


- Ne može da se zaradi novac, pa to ti je! Nema gde da se radi, a mogli bismo Nikola, Nenad i ja u nadnicu. Zato dolazimo u situaciju da deca nemaju patike ili farmerice. Šta da se radi? Idu sa pocepanim. Ovo što smo dobili zlata je vredno i zato veliko hvala tom dobrom čoveku. Bog ga blagoslovio i svu sreću ovog sveta mu podario - priča Milan, krsti se i gleda u pravcu neba.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Malog Vukašina stalno vodi na kontrole, ima doktora u Vranju koji ih šalje na preglede u niški Klinički centar.


- Sada me lekar savetuje da ga vodim u Beograd, u specijalizovanu bolnicu. Problem je kako da tamo stignem. Kaže da će nam platiti karte, ali mi moramo da budemo u bolnici pre osam sati ujutru. Raspitaću se da li ima neki autobus, koji polazi uveče, pa ako stignemo ranije, sačekaćemo u čekaonici na autobuskoj ili železničkoj stanici. Vukašin svakako mora u prestonicu kako bi se rešilo ovo što mu iznenada skače šećer. Čas ga ima, čas nema. To nikako nije dobro i očigledno je da terapija mora da se menja - uzdiše Milan.


Rastajemo se, a Vukašinov tužan pogled odjednom dobija novi sjaj, osmehuje se na pomisao da ga još malo vremena deli od kupovine novih patika na pijaci. Pri tom, prošetaće se gradom, videti brojne zgrade i mnogo naroda, što u zabitom selu nije slučaj. U njihovom zaseoku ima malo kuća, a druge dece nema. Kad žele da se igraju idu čak u Barelić, gde je škola, pet kilometara pešice u jednom pravcu. Ipak, ovog malog nejakog dečaka ne napušta nada da će sve biti u redu s njegovim zdravljem i da će sa braćom uživati u mladosti i životu, bez obzira na siromaštvo i večitu borbu za opstanak na planini.
 

Potrebno banjsko lečenje

Spasićima su predložili lekari da Vukašina vode i u Vranjačku Banju, na dodatne lekovite terapije za dijabetičare.
- Rekli su nam da podnesemo dokumenta kako bismo dobili besplatan boravak u Banji, Vukašin i ja kao pratilac. Uprkos tome, trebaće nam para tamo, ali to za sada nije veliki problem. Pokušaću da se uzajmim kod nekog, pa posle da mu u nadoknadu odradim dnevnice u polju, na njivama. Ipak, za sada ne možemo u Banju, zbog sezonskih poslova. Moraćemo da sačekamo pravo vreme za to, a da kuća ne oseti moj odlazak. Kod nas je svaki dan borba za preživljavanje, ali kad je detetovo zdravlje u pitanju, snaći ćemo se. Nikola i Nenad će preuzeti brigu o porodici, oni to sad mogu - objasnio je Milan Spasić.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop doneo suze radosnice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online