Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 09.04.2014.
12:01
D. Đ. - Foto: Vesti A

Vukašinovo zdravlje na prvom mestu

Proteklog meseca pisali smo o dobročinstvu bračnog para Jelene i Saše Markovića iz Švedske, koji su donacijom od oko 100 evra pomogli 11-godišnjem Vukašinu Spasiću iz planinskog sela Nova Brezovica, obolelom od dijabetesa. Danas pišemo o novom, a reč je o pošiljci ovih ljudi dobrog srca, pristigloj posredstvom Redakcije "Vesti" upravo za ovog mališana.

Brine se za sina: Vukašin Spasić sa ocem
 

U poklon-paketu bio je brižljivo spakovan kompletan pribor za merenje šećera u krvi. To je ujedno bio povod da se naši reporteri još jednom susretnu sa porodicom Spasić kako bi im uručili pomoć u ime dobročinitelja iz daleke Švedske. Aparat za merenje šećera i prateći pribor Vukašinu će poslužiti da kvalitetno i pravovremeno prati variranja šećera u toku dana.


- Hvala tim dobrim ljudima na ukazanoj pomoći. Nama ovo mnogo znači. Posebno to što se saosećaju sa nevoljama našeg mališana. Njemu se stanje pogoršalo, pa smo morali ponovo da idemo u Klinički centar u Niš. Jedva smo sakupili novac za put i troškove. Sami nikada ne bismo mogli da kupimo ovakav aparat. Izvršeni su detaljni pregledi, ali Vukašin će i dalje morati da prima insulin po četiri puta dnevno. Čak mu je i povećana doza. Ono što nas posebno muči jeste to što mu je delimično oštećen i pankreas - rekao je otac Milan Spasić po preuzimanju pošiljke.
Dečak je do sada po rečima oca Milana, ujutru primao 22 jedinice insulina, a potom tri puta po pet.

Bolest sina teško pada

Nesrećni Milan Spasić brine i o supruzi Violeti i majci Rajni (82) koja je bolesna. Ipak, njemu je uvek na pameti njegov mezimac Vule.
- Noćima ne mogu da spavam zbog bolesti svog deteta. Svakodnevno se molim Bogu i palim kandilo sad pred veliki praznik Vaskrs. Stojim pred krsnom ikonom i samo molim da Vule bude dobro, ništa drugo nije važno - tužno će brižni otac Milan.


- To je dovelo do toga da mu ujutru, posle prve doze insulina, količina šećera padne na dva, pa mu je bilo teško. Zato smo odlučili da ujutro prima dozu od 20, a potom tri puta dnevno po četiri jedinice. Sada je bolje i kontrolišemo šećer u granicama normale. Ipak, srce nas boli, jer je Vuletova tuga u očima sve veća. Ne priča mnogo. Zatvoren je u neki svoj svet, samo njemu znan - ističe Milan.

Aparat stigao u dobar čas: Milan Spasić

Mali Vukašin sam sebi daje insulin. Morao je to odavno da nauči pošto su svi u kući stalno u potrazi za nekim poslom kako bi preživeli.


- Nevolja ne ide sama, već jedna drugu prati. U to sam se, nažalost, opet uverio. Sad je po planinskim selima sadnja krompira i tu zarađujemo dnevnice radeći kod gazda iz Vranja, koji imaju njive, a nemaju vremena da na njima rade. Bio sam pre neki dan kod jednog domaćina da očistimo stari voćnjak, posečemo drveće, izvadimo korenje i posadimo krompir. Sve to radim sa starijim sinovima 14-godišnjim Nikolom i godinu dana mlađim Nenadom. Pri sečenju starih šljiva motornom testerom, posekao sam ruku i morao da idem na ušivanje. Rana je velika i sad ne mogu da radim. Sinovi ne mogu bez mene, pa viču: "Tugo, kako to da se desi! Ostadosmo bez para, a proći će sezona sadnje krompira." Šta da se radi - sudbina. Čim mi rana bude bolje, krećemo na posao, ako ima nešto da se radi. Jedva čekamo pečurke i šumske plodove. Od toga najviše zaradimo. Posle bar imamo brašno cele godine - navodi Milan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop doneo suze radosnice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online