Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 05.07.2013.
12:01
D. Đ. - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Kao melem na bolnu ranu

U naselju Čerenac, udaljenom tri kilometra od centra Vranja, 38-godišnji Dejan Milošević, koji je ratovao za odbranu srpske nejači u Republici Srpskoj i njegova samohrana majka Vesna dane provode u malenom stanu zgrade gde su se divlje uselili, bez vode i struje. Dejan, oboleo od vijetnamskog sindroma, leži u sobi.

Kupićemo lekove: Dejan Milošević sa majkom Vesnom
 

U postelju je pao posle problema sa zglobovima na nogama. Tako su ga nedavno zatekli reporteri "Vesti", kada su došli da mu uruče prilog od 50 dolara, poslat na Spasovdan, kao i dobre želje njegove dobrotvorke Ljiljane Joksić iz Sidneja.

Bez plate pola godine

- Platu od oko 100 evra trebal je da primim još pre šest meseci. Čujem da će zatvoriti Jumko... Iskreno, ne znam kako uopšte i radi, a u državnim je rukama. Obećaše da će me prebaciti na socijalni program, pošto imam još manje od dve godine do penzije. Obećaše, pa porekoše. To bi za Dejana i mene bio spas. Samo da dočekam penziju, kolika god bude bila, biće nam dovoljno - jada se Vesna.

- Hvala dragoj Ljiljani, ona nam stalno pomaže. Novac je stigao u poslednji čas da kupim Dejanu lekove i mast za rane. Još jednom hvala joj od srca, daće Bog da i mi dočekamo lepše sutra. Borimo se za svaki dinar, jer od jednog moramo da napravimo dva, kako bismo uspeli da preživimo - kaže Vesna dok brižno gleda i neguje Dejana.
Prvo mu maže mast na ranu i daje lekove, a potom odlazi do kuhinje da pripremi toplu supu i okrepi vidno umornog, tihog i povučenog sina.


- Dejanove "muke Isusove" se nastavljaju. Zglobovi su mu hronično otečeni, zbog posledica smrzavanja u ratu. Zalečili smo ih, ali nakratko. Jedino čime se zanima je gledanje televizije i to samo kada imamo para za ulje, za agregat. Samo na sat ili dva. Najviše što voli jeste da prošeta do grada i biblioteke. A evo dva meseca prođe otkako je u krevetu, pa zbog bolesti zglobova ne može ni da makne iz sobe - uzdiše dok priča Vesna.
 

Hvala od srca: Vesna Milošević

Bolest se pogoršala, između ostalog i zbog toga što je Dejan često odlazio u grad. Zglobovi bi mu tada otekli, pa je hodao kriveći stopala na stranu. Od toga je dobio zadebljanja koja su se inficirala i zagnojila.


- Bila sam kod doktora i kako je rekao, tako ga lečim. Pije antibiotike i mažemo neku mast. Rana se otvorila, gnoj je izašao, a ostale su rupe. Sada mu mažem drugu mast i jedna se rupa zatvorila, ima još jedna ali, hvala bogu, dobro je. On samo ćuti, ne govori ništa, neće da me sekira - govori Vesna.


Dejan se jada što ne može da hoda i nada se da će pobediti obolele zglobove. Mnogo je toga prošao u ratu. Iako je stekao bolest u duši i telu, nikakvu naknadu ne prima. Na nesreću, ni Vesna, zaposlena u Jumku ne prima plate redovno.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Na rastanku, Miloševići još jednom blagosiljaju Ljiljanu iz Sidneja i sve dobrotvore koji su im do sada pomagali.
- Da nije bilo njih odavno bi nas crna zemlja pokrila. Zahvalni smo svima, neka im se dobro dobrim vrati - naglašava majka Vesna.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da poratne rane manje bole
HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online