Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.06.2013.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Vesti A

Olakšan kraj tužnog života

Tužne su i teške sudbine starih i ostavljenih ljudi u srpskim selima. Znajući to veoma dobro, dobrotvorka Jadranka Ćirić iz Melburna odlučila je da pomogne tri bake u otadžbini koje se svakodnevno bore sa nemaštinom, bolešću i samoćom.

OSTALA SAMA: Borka Dražević sa sestrom Čedinom
 

Tako je nedavno poslala posredstvom Redakcije "Vesti" iz Sidneja, ukupno 500 dolara, od kojih je 300 dolara namenila 80-godišnjoj Živki Popović iz sela Tmava kod Kuršumlije, kojoj je i ranije slala pomoć, a preostalih 200 dolara sestrama Borki (70) i Čedini Dražević (79) iz sela Drenova kod Takova. Ovi prilozi stigli su u dobar, ali istovremeno i tužan čas, pošto je baka Čedina Dražević okončala ovozemaljske dane, ostavivši mlađu sestru da nastavi život kako može i ume.

Uskoro poseta Živki Popović

 

Reporteri "Vesti" narednih dana posetiće i staricu Živku Popović u Tmavi, kako bi joj uručili 300 dolara dobročiniteljke iz dalekog Melburna. Pri tome verno zabeležiti slikom i rečju kako je Živka i šta će reći u znak zahvalnosti Jadranki Ćirić, koja stalno misli na nju i želi da joj olakša teške staračke dane, protkane samoćom i tugom za voljenima koji su napustili ovaj svet.

 

Novčani dar iz Nemačke

 

Pored novčanog priloga iz Australije za baku Živku Popović, donaciju vrednu 80 evra, ponovo je poslao i bračni par Mirjana i Ostoja iz Groselfingena. Naravno i ovaj prilog će narednih dana biti uručen baki Živki koja će se, sigurni smo, veoma obradovati kada bude čula od koga joj pomoć stiže.

Reporteri "Vesti" su na dan sahrane ove starice uručili deo donacije od 200 dolara njenoj sestri Borki, koji je utrošen za poslednji ispraćaj godinama nepokretne Čedine. Da ovaj prilog nije stigao, kako kaže Borka, ni sama ne zna šta bi radila.


- Pre dve godine, Bogu se predstavio moj brat Jovan, a sada posle dugo godina teške bolesti, u Gospodu je usnula i Čedina, tako da sada ostajem potpuno sama na ovom svetu. Naravno, za brata Jovana i sestru Čedinu svi ovozemaljski problemi su rešeni i sasvim nestali. Ruku na srce, od kada su "Vesti" pisale o našoj sudbini, ipak nam je bilo bolje i lakše. Nismo se mučili, kao što je to ranije bio slučaj. Ovo je još jedna prilika da se od srca zahvalim svim plemenitim zemljacima u dijaspori koji su nam pomagali, uprkos bolu za sestrom koju u ovim trenucima osećam. Da nije bilo vaših čitalaca, i Jovanu i Čedini bi bilo još teže, i sigurna sam da bi i ranije otišli sa ovog sveta koji nam nije bio naklonjen. Dug je spisak onih koji su nam pomagali i od tog novca sam, onako kako dolikuje, onomad, na onaj svet ispratila brata Jovana. Sada to činim i za Čedinu. Možda nije trenutak da pominjem sva imena, ali svako od tih dobrih ljudi, koji su odvajali ponešto para da i nama bude bolje, će se prepoznati - ispričala je Borka Dražević, naslednica čuvenog narodnog heroja Dragomira Draževića, koji je zajedno sa svoja tri sina poginuo u toku Drugog svetskog rata.


Ceo život su njegova deca Jovan, Čedina i Borka Dražević proveli u neopisivoj bedi i siromaštvu, a bilo bi im još teže da nije bilo pomoći humanih zemljaka iz dalekog sveta. Od svih Draževića u Drenovi, a bila je to veoma napredna porodica, koja je dala prevelike žrtve za neka bolja vremena, sada je ostala samo Borka. Iako je i sama veoma bolesna, do poslednjeg daha, nesebično, sestrinski i sa mnogo ljubavi, vodila je brigu o sestri Čedini koja je godinama bila potpuno nepokretna.


- Ne znam kako ću dalje. Čamotinja je sama po sebi veoma teška, a ja sam uprkos svemu navikla da mi sestra pravi društvo, ma kako je teško bilo voditi brigu o njoj. Do sada sam bar imala sa kim da progovorim pokoju reč, a sada ostajem i bez toga. Bez obzira na to, važno mi je bilo da sestru Čedinu na onaj svet ispratim kako dolikuje siromašnom, ali poštenom čoveku, a meni kako bude. Život mora da se živi do kraja, ma kakav on bio - saopštila je tužno Borka Dražević, svesna da joj ne preostaje ništa drugo do da prigrli zli usud koji je ponovo pokucao na njena vrata.

POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Starački dani olakšani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online