Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 16.05.2013.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: N. Đorđević A

Niste sami u svojoj muci

Nedavno objavljena priča u "Vestima" o potresnoj sudbini porodice Rajković iz Kragujevca, koji žive u poljskom klozetu u strogom centru grada, nije mogla ostaviti ravnodušnim Hrišćansko bratstvo Milostinja Sv. oca Jovana Kronštatskog iz Melburna, koje je istog trena odlučilo da im pomogne.

Život u četiri kvadrata: Porodica Rajković
 

Članovi ovog društva prikupili su donaciju vrednu 360 australijskih dolara i poslali je posredstvom naše Redakcije iz Sidneja, ne bi li ovoj porodici bar nakratko olakšali teško breme. Istina, želja ovih ljudi dobrog srca iz daleke Australije, bila je da njihova pomoć Rajkovićima stigne na Vaskrs, ali kako naši novinari nisu uspeli da stupe odmah u kontakt sa ovom porodicom, jer nisu štićenici Humanitarnog mosta, to nije bilo moguće. U međuvremenu, veza sa Rajkovićima je uspostavljena, tako da će se ovaj prilog uskoro naći u njihovim rukama.

Snalaze se kako znaju i umeju

Želja majke Marijane i oca Nebojše je da njihova dečica budu zdrava, čista i uredna. Zbog teških uslova u kojima žive, moraju tako da se kupaju u garaži pored "kuće" pošto prethodno na rešou zagreju vodu. U dvorištu peru i veš. Voleli bi da decu upišu u obdanište, a sutra i u redovnu školu, da budu kao ostala deca, a ne da dožive istu, ponižavajuću sudbinu.

Sama činjenica da Marijana i Nebojša Rajković zajedno sa dvoje male dece dane provode u klozetu od četiri kvadratna metra, koji je nekada bio zajednički za celo dvorište u ulici Pariske komune, bila je dovoljna da im dobročinitelji iz Melburna pohitaju u pomoć.

Glava porodice Nebojša Rajković je toalet preuredio u stan, jer nije imao gde da smesti svoju porodicu. Prostorija veličine dva metra sa dva ujedno im je i spavaća soba i kuhinja i kupatilo. Samo ležaj na kome svi spavaju zauzima ceo taj prostor kad se uveče razvuče. Tu su još jedna polica za stvari sa televizorom i rešo na kome kuvaju. Nebojša je toalet prekrečio i razvukao struju kako bi grejalicom ugrejao prostoriju. Rupe od čučavca je zabetonirao, ali se uprkos svemu osećaju jaki mirisi.


Centar za socijalni rad je poljski klozet dodelio svim kućama u dvorištu, gde je živeo Nebojšin pokojni otac. Sada u jednoj od njih živi njegov brat sa petoro dece. U podrum se uselila još jedna porodica, pa za trudnu Marijanu, trogodišnjeg Zorana, dvogodišnju Anđelu i Nebojšu nema više mesta. Jedno vreme živeli su privatno, ali kako je Nebojša morao da bira između toga da li da plaća kiriju ili da prehrani decu, stvar je unapred rešena. Zato je Nebojša veći deo svoje zarade uložio u renoviranje NjC.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Uradio je fasadu, promenio prozore da bi uslovi koliko-toliko bili pristojni, a na pod stavio itison i još jedno ćebe da noću bude toplije. Rajkovići od države dobijaju socijalnu pomoć i dečji dodatak. Mesečno to iznosi oko 15.000 dinara (manje od 150 evra). Zbog tako niskih primanja, obroke uzimaju u narodnoj kuhinji. Nebojša pere šoferšajbne na semaforu i tako zaradi još neki dinar, ipak sve to nije dovoljno za normalan život i dečicu kojima najviše treba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online