Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 23.08.2013.
12:01
K. N. - Vesti - Foto: N. Đorđević A

Život u četiri kvadrata nije moguć

Teška sudbina bračnog para Nebojše i Marijane Rajković iz Kragujevca, koji zajedno sa dvoje dece i trećim na putu žive u adaptiranom poljskom toaletu od četiri kvadrata, dirnula je i Mirjanu Milovanović iz Ciriha, rodom iz Ćuprije, koja je poželela da im pomogne. Nedugo pošto je stigla u svoj rodni kraj, ne časeći časa, otišla je u Kragujevac noseći paket pun darova za ovu porodicu.

Iskopao temelj: Nebojša Rajković
 

- Malo je reći da sam bila preneražena onime što sam zatekla. Ova porodica zaista živi u nemogućim uslovima. Toliko mi je žao njihove dece, koji ničim nisu zaslužili ovako gorku sudbinu, da rečima ne mogu da opišem. I sada, kad sam daleko, ne silazi mi s uma pomisao šta će biti sa njima, niti kako mogu tamo da žive...

Na putu i paket iz Vizbadena

Posredstvom Redakcije "Vesti" iz Bad Filbela za porodicu Rajković je stigao i poklon-paket dobrotvorke Nadežde Radović iz Vizbadena, koji je na putu za Kragujevac. Ovaj dar prilika je da se naši reporteri ponovo sretnu sa ovom porodicom i saznaju da li im je stigla beba, što će verno će zabeležiti slikom i rečju, o čemu će njihova dobrotvorka moći da pročita u jednom od narednih izdanja našeg lista.

- Odnela sam im dosta garderobe, obuće, kao i odeće za prinovu koju očekuju. Kupila sam i konzerve hrane. Doduše, namera mi je bila da im kupim namirnice za duži period, ali to nije bilo moguće zato što nemaju frižider. Oni bukvalno spavaju na podu, nemaju mesta nizašta, a kamoli za ovaj uređaj. Ne mogu ni da zamislim kako i na koji način žive bez kupatila, vode i svega ostalog što čini skromno domaćinstvo. A imaju još i bebu na putu... Tuga je to velika - sabirala je utiske Mirjana Milovanović, penzionerka i učesnica u brojnim akcijama Humanitarnog mosta, dodavši:


- Činjenica je da Rajkovićima ne treba pomoć u garderobi. Najbolje bi bilo kad bi im se našao krov nad glavom ili neko spreman da mesečno plaća kiriju kako bi negde živeli kao podstanari. Pomogla bih im i sama, ali moja skromna penzija to ne dozvoljava, posebno jer pomažem još nekim nesrećnim ljudima na području rodne Ćuprije.

Čekaju prinovu: Porodica Rajković
 

Sigurna sam da je to jedino i pravo rešenje za ovu porodicu. Nadam se da će neko od dobrih ljudi poželeti da im u tome i pomogne - zaključila je dobrotvorka Mirjana.
Rajkovići žive od socijalne pomoći u iznosu od 15.000 dinara (oko 130 evra) mesečno. U Centru za socijalni rad ponudili su im da nađu neki privatni smeštaj od 50 evra koji bi im bio plaćen, ali u tom slučaju, izgubili bi pravo na mesečnu apanažu, što bi opet stavilo u tešku situaciju jer ne bi imali od čega da hrane decu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nebojša nema završenu ni osnovnu školu, zbog čega ne može da nađe bilo kakav regularan i stalan posao, čime bi porodici obezbedio siguran i topli dom. U međuvremenu, odlučio je da od već dobijenih donacija plemenitih čitalaca "Vesti" počne da zida još jednu sobu koja će se naslanjati na njihov adaptirani WC
pre nego što se rodi beba, ali mali su izgledi da će to učiniti na vreme.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čeka ih lepo iznenađenje
HUMANITARNI MOST Radost i briga u isti mah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online