Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 26.03.2013.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: A

Kuća iz snova u susedstvu

Za šestočlanu porodicu Antić iz planinskog sela Drenovac kod Vranja stižu bolji dani zahvaljujući plemenitim čitaocima "Vesti", a pre svega članovima humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

ISKRENA BRIGA: Predstavnici Srba za Srbe kod Antića
 





Ova organizacija koja okuplja ljude dobre volje širom sveta, ali i u otadžbini, brine o siromašnoj deci iz srpskih zemalja sa ciljem da im pomogne da ostanu na svojim ognjištima. Odazvavši se apelu "Vesti" za pomoć porodici Antić, pokrenuli su veliku akciju kako bi prikupili 20.000 evra i kupili im kuću u susednom selu Gradnja, ali i poljoprivredne mašine da bi mogli da zarađuju za život.


Za 16-godišnju Miljanu, 15-godišnjeg Aleksandra, osmogodišnju Stefanu i šestogodišnjeg Dimitrija, kao i njihove roditelje 55-godišnjeg oca Novicu i 42- godišnju majku Desanku, koji žive u uslovima nedostojnim čoveka, u jednoj prostoriji koja svakog trenutka može da se sruši, san o sigurnom krovu nad glavom bi uskoro mogao da postane stvarnost.  Maštaju i nadaju se boljem jer i dalje imaju samo dva kreveta, rasklimani drveni sto, bunar je presušio...
 

Aleksandar Antić, golobradi dečak koji je preuzeo ulogu glave porodice, sa oduševljenjem priča o kući koju organizacija Srbi za Srbe želi da im kupi u susednom selu i koju su već videli.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Kuća je lepa, nova, kao san. Verujem da ćemo biti srećni u njoj, obrađivaćemo baštu, a neće nam biti teško ni da sa motokultivatorom odemo do svog imanja u Drenovcu i održavamo ga. Ako dobijemo i motornu testeru seći ćemo drva iz naše šume i više se nikada nećemo smrzavati. Poslove oko imanja i šume ću ja preuzeti, a otac može da mi pomaže i podučava me. Dobro je i što je kuća od četvorogodišnje osnovne škole udaljena desetak metara, a od centralne osmogodišnje u Vlasu oko 500 metara - kaže Aleksandar koji, iako je još dete, razmišlja izuzetno zrelo i odgovorno. Sestre i brat su mu na prvom mestu.

Inače, mala Stefana je do škole pešačila 45 minuta u jednom pravcu, a to bi čekalo i Dimitrija.  Aleksandar bi voleo da ostane na selu, da se bavi stočarstvom, poljoprivredom, da proizvodi sir, da ima krave, telad... Da jednog dana imaju lepo porodično gazdinstvo, da vredno rade i ne zavise od tuđe pomoći.
 

Mali Antići ne mogu da dočekaju trenutak kada će svoju memljivu sobicu zameniti pravim sobama od čvrstog materijala, kada će spavati u pravoj kući. A Srbi za Srbe rade u najboljem interesu ove dece okupljajući ljude dobre volje koji svojim prilozima žele da pomognu da njihov san uskoro postane java.
 

Ni ovome se nisu nadali

 

Zahvaljujući dobrotvornoj organizaciji Srbi za Srbe u blizini stare kuće Antića sagrađen je poljski toalet. Poslužiće im dok ne pređu u novi dom. Po nepristupačnom terenu seoski majstor Zoran Pinc na leđima je izneo sav materijal i napravio prostoriju koja im je neophodna. Aleksandar mu je pomagao donoseći vodu sa udaljenog izvora jer je već navikao na težak fizički rad.


- Više nas ne razjeda strah od šume pored koje živimo, od vukova, studeni, kiše i vetra, jer smo dobili ono što nam je nedostajalo. Nismo imali novac da toalet izgradimo sami, a delimično je kriv i otac koji se trenutno leči od alkoholizma. Rečeno mu je da ako se ne bude pridržavao pravila lečenja više neće moći da živi sa nama, već će završiti u odgovarajućoj bolnici - kaže Aleksandar koji je sa 15 godina preuzeo brigu o porodici. 

 

Koristan poklon

 

 Miljani, koja ide u prvi razred Poljoprivredne škole u Vranju, zahvaljući čitaocima "Vesti" omogućeno je da plaća smeštaj i hranu u Domu učenika u Vranju. Od ponedeljka do petka je u Domu, a vikendom ide kući u Drenovac. Zahvaljujući donatorima obezbeđena joj je i mesečna karta za prevoz. Dobila je i novi mobilni telefon od donatorke iz inostranstva koja joj je svojevremeno poslala 50 evra.


- Presećna sam, hvala svima... Sada imam bolje uslove za učenje, nadam se da ću popraviti loše ocene i završiti školu. Telefon me je posebno obradovao. Prelep je, uplaćen mi je i kredit od 10 evra. Za mene je to pravo bogatstvo - kaže Miljana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online