Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 07.02.2013.
12:00
J. L. Petković - Vesti - Foto: A

Milica sanja bezbrižnu igru

Kada su uoči novogodišnjih i božićnih praznika Rajka Tarlać i njeni prijatelji iz Sidneja Jelica i Ljubo, te Mirko i Vera poslali štićenicima "Vesti" 1.000 australijskih dolara, prilog od 200 AUD bio je namenjen i osmogodišnjoj Milici Đorđević iz Prizrena.

UVEK POD BUDNIM OKOM STARIJIH: Milica Đorđević sa majkom Evicom i dedom Adamom
 

Poželeli su naši verni čitaoci iz Australije da ulepšaju praznike jedinom srpskom detetu u ovom drevnom gradu. I, zaista, našli smo način da dar iz daleka stigne maloj Milici baš za praznike, a ovih dana naši reporteri su je i posetili.


- Hvala dobrim ljudima što su nam poslali pomoć, mnogo nam znači. Ovde se veoma teško živi - kaže Milicina majka Evica koja je reportere "Vesti" dočekala ispred šestospratnice u kojoj žive. Došli su i Milica i deda Adam Vujović koji brine za porodicu.

Nedostaju joj drugarice

 

Porodicu iz Prizrena nedavno je primio premijer Srbije Ivica Dačić koji je tada najavio da će pružiti svu potrebnu pomoć za opstanak i poboljšanje uslova života Srba u Prizrenu i na Kosovu i Metohiji. Premijer je tada Milici uručio udžbenike, a da je mogla nešto da poželi, ova devojčica bi verovatno poželela bar jednu drugaricu u školskoj klupi.

Njih troje uvek su zajedno. Majka i deda svakodnevno ispraćaju i dočekuju devojčicu koja ide u školu koja se nalazi u krugu crkve Svetog Đorđa. Ona je tu, nažalost, jedini đak.
Milici, kao i svakom detetu željnom igre i druženja sa vršnjacima, nedostaje osećaj slobode, jer je stalno pod budnim okom majke i deda Adama. Evica je ni za trenutak ne ispušta iz vida, strah od svega što su proživeli na Kosovu uvukao im se duboko u kosti.

Ova mala porodica pored toga što živi u specifičnom okruženju, živi i u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Evica je završila Filozofski fakultet i radila kao vaspitačica. Danas od Vlade Srbije ne dobija ni minimalac, iako je to praksa za većinu Srba na Kosmetu. Priča da je radila u Domu učenika srednjih škola u vreme kada je bilo najgore, da se vraćala uveče oko 22 sata i da je od straha nekada morala da moli i učenike da je isprate do kuće. Osim što je njoj ukinuto pravo na platu, i Milici je ukinuta socijalna pomoć iz Beograda. A, Evica je jedina Srpkinja koja se porodila u Prizrenu nakon 1999. godine.

- Obraćala sam se ljudima u Beogradu. Pošto je resor za isplatu u Mitrovici, nedavno sam zvala i obratila im se za pomoć. Rekla sam da sam iz Prizrena, a osoba koja tu radi je prokomentarisala da im se javlja neko iz svemira. Predala sam svu dokumentaciju i kopiju boravka u bazi nemačkog Kfora i nikakav odgovor nisam dobila - požalila se Evica.

Pošto je Milicina majka bez posla, porodica živi od 55 evra pomoći koje dobija od kosovske vlade, a pomaže im i deda Adam koji prima 100 evra skromne socijalne pomoći. Jedinom srpskom detetu u gradu Prizrenu pomaže i Srpska pravoslavna crkva. 

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Darovi i podrška iz daleka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online