Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 23.11.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Srce puno dece

Ako samo jednom osetite radost davanja i vidite probuđenu nadu u očima onih kojima ste pružili ruku prijateljstva kad im je bilo najteže, činićete celog života isto što i Nina Ljiljak iz Melburna.

Ova 37-godišnja samohrana majka dva sina, 18-godišnjeg Dimitrija i 15-godišnjeg Nikolasa, ima srce veliko koliko i zemlja u koju su je vetrovi rata doneli pre 20 godina. Zato u njemu ima toliko ljubavi da može da obasja sve mališane u otadžbini kojima je bezbrižnost detinjstva bolest uzela. Nažalost, želje i mogućnosti nisu uvek iste i zato je Nina Ljiljak često pred velikom mukom. Novac nije lako zaraditi da bi se u humanitarne svrhe dao, a još je teže tu sumu rasporediti na ta mala pastorčad sudbine, a ne osetiti grižu savesti što je neko od njih ostalo praznih šaka.

Sinu sve majčine nagrade

 

Malom Nikoli biće uručeno i 100 švajcarskih franaka koje je poslao Ljubo Nikolić iz Ciriha, zajedno sa svim prethodno stiglim donacijama. Reporteri "Vesti" posetiće tužni dom Gorana Dunovića u Prijedoru gde će iz banjalučke bolnice on doneti sina umesto preminule supruge.
On će, zakleo se na dan sahrane, svom sinu biti i otac i majka. Pomagaće i baka, a novčani prilozi naših čitalaca mnogo će značiti ocu i sinu, jer od plate prosvetnih radnika skromno žive i kompletne porodice koje dobiju prinovu, a kamoli Dunovići posle višemesečne agonije i preživljene tragedije.

 

Novčani prilozi iz Nemačke

 

Za Sergeja Milićevića i Anđelu Janković stiglo je i 60 evra Milice Zgonjanin iz Kornvesthajma u Nemačkoj uz najbolje želje za uspešno lečenje. Kako su mališani u Istanbulu, donacije će biti uručene njihovoj familiji, koja u Beogradu istovremeno i strahuje i željno iščekuje povratak svojih najmilijih.
Oni će se pobrinuti i da novac stigne do roditelja, kojima će mnogo značiti saznanje da ih čitaoci "Vesti" neće napustiti sve dok traje bitka za izlečenje njihove dece.

Da li je našoj mladoj čitateljki, koja pomaže ugroženoj deci i mimo Humanitarnog mosta, bilo teško da zaokruži spisak malenih zlosrećnika nije nam napisala. I ako jeste, koliko je mi poznajemo, brzo će priloge i drugima poslati i tako prazninu u svom srcu popuniti. A do tada novinari Humanitarnog mosta uručivaće 600 australijskih dolara dečacima i devojčica za čije zdravlje se Nina bori kao da ih je sve sama na svet donela.
 

Devetogodišnjoj Anđeli Janković iz Zemuna namenila je 200 australijskih dolara. Sa roditeljima ove devojčice, kojoj je u Istanbulu operisan tumor na mozgu, u redovnom je kontaktu. Tokom njenog ovogodišnjeg boravka u Beogradu upoznali su se, a ljude ništa brže, jače i trajnije ne veže od nesreće. Strah Jankovića za život ćerke i brigu da li će uspeti da prikupe potrebna sredstva za operaciju, ponela je naša čitateljka u Australiju. Odahnula je kada je Anđela počela da se oporavlja i na posao prikupljanja sredstava prionula kada je saznala da devojčica ostaje na hemioterapiji u Istanbulu do polovine iduće godine, jer je za to potrebno čak i više od 38.000 američkih dolara, koliko je koštala operacija.
 

Prva ljubav, koja se Nini desila na Humanitarnom mostu i koja se zove Sergej Milićević, ni ovog puta nije zaboravljena. Ovog jednoipogodišnjeg mališana nije upoznala, ali od časa kada je saznala da se iza dva krupna plava oka krije tumor koji preti da ih zauvek zatvori, ne prestaje da brine za njega. On je u Istanbulu na istoj klinici gde i Anđela, ali znatno duže i za razliku od nje još nije podrvrgnut hirurškom zahvatu nego se hemioterapije iz meseca u mesec produžavaju, a sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji skoro su potrošena. Poslavši Sergeju 100 dolara, Nina je poslala poruku majci Jasni i ocu Saši da brine obe njihove brige i da će ostati uz njih i pomagati dok obe ne postanu samo ružno sećanje.


Sto dolara stiglo je i za trogodišnjeg Uroša Karapandžića iz Pećinaca, obolelog od cerebralne paralize. Majka Jelena i otac Bojan dali bi i oči svoje samo da sina dignu na noge. Ali, terapija matičnim ćelijama u Beču, u koju su sve nade uložili, plaća se isključivo evrima. Zato su roditelji sami započeli akciju, a Nina Ljiljak priključila se grupi na Fejsbuku i poslala prvu donaciju. Jesenas, tokom boravka u Beogradu, našla je vremena da upozna i ovog mališana, koji je već zauzeo svoje mesto u njenom velikom srcu.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Pored Uroša smestila se i osmogodišnja Milica Jovanović iz Petrovaradina, obolela od Kronove bolesti i dobrotvorka iz Melburna poslala joj je 100 dolara. To je njena treća donacija ovoj devojčici koja se nedavno vratila iz Beča gde je podvrgnuta transplantaciji matičnih ćelija. Već u januaru zakazan joj je kontrolni pregled za koji je potrebno 2.000 evra. Nina Ljiljak tu sumu ne može da obezbedi, ali može da je umanji. Veruje i da će silinom želje pomoći da Milica, sedam puta operisana, u mladosti nadoknadi sve propušteno u detinjstvu, koje joj protiče u bolničkim sobama i kućnom lečenju.
 

Želela je Nina Ljiljak i da 100 dolara uručimo 32-godišnjoj Jeleni Trikić iz Prijedora, izbeglici iz Drvara, koja je odbila da prima hemioterapuju tokom trudnoće, kada se tumor na mozgu, operisan pre pet godina, ponovo na nju ustremio. Nažalost, Jelena je opakoj bolesti podlegla i zato će ova donacija biti uručena jednoipomesečnom Nikoli za čiji život je majka vlastiti žrtvovala. Tako se uvećao broj dece koju, uz vlastite sinove, Nina Ljiljak greje materinskom toplinom i obasipa ljubavlju, trudeći se da ukloni trnje sa puta koji im je sudbina namenila.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za decu bi srce dala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online