Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 05.10.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Uključite se u akciju "Pomoć za Uroša"

Nedavno smo pisali da je po dolasku u otadžbinu Nina Ljiljak iz Melburna posetila beogradsko Dopisnišvo "Vesti" i donela donacije za štićenike Humanitarnog mosta koje neće moći lično da upozna, jer je vremena premalo, a njih premnogo.

Nezaboravni susret: Uroš Karapandžić sa roditeljima i Ninom Ljiljak
 

Želela je, kaže, i da vidi mesto odakle priče o tragičnim sudbinama kreću u svet kao i povratne informacije o toku lečenja onih za koje je od sveg srca slala novčanu pomoć, ali i organizovala dobrotvorne manifestacije dajući celu sebe.


Pomaže Nina Ljiljak i nevoljnicima koji pomoć traže preko elektronskih sredstava komunukacije.


- Uvek se rastužim kad pročitam da je neko dete bolesno, a roditelji nemoćni da mu obezbede novac za lečenje i osetim toliko jaku želju da pomognem, kao da ću se u suprotnom i sama razboleti. Naravno, najsrećnija sam kada se akcija vodi na Humanitarnom mostu, jer tada sam sigurna da su svi podaci verodostojni i, što je najvažnije, da će akcija uspeti i bolesni dečak ili devojčica dobiti svoju šansu da odu u inostranstvo na lečenje, zapravo ostvariti pravo na život - pričala je, između ostalog Nina Ljiljak tokom druge posete Dopisništvu "Vesti", pred povratak u Melburn.

Dečje suze

- Na decu sam posebno osetljiva. Svaka njihova suza me boli i najsrećnija bih bila kada bih mogla svaku zauvek da obrišem. Možda su to tragovi detinjstva provedenog u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Rada Vranjašević" u Banjaluci... - kaže Nina Ljiljak.

Ispričala nam je i da je tokom boravka u Beogradu upoznala porodicu Karapandžić iz Pećinaca. Još u Melburnu je videla na Fejsbuku da postoji grupa "Pomoć za Uroša", koja pokušava da prikupi 9.350 evra za transplantaciju matičnih ćelija u Beču ovog trogodšnjaka, obolelog od cerebralne paralize i hidrocefalusa.

Poriv da mu pomogne odveo ju je do Uroša i njegovih roditelja, majke Jelene i oca Dejana, instalatera, od čije plate ova mala porodica plaća iznajmljen stan i jedva preživljava, ali ne odustaje od lečenja svog jedinca.


- Dok sam držala Uroša u naručju i posmatrala lica njegovih roditelja, puna ljubavi i nade u izlečenje svog deteta, kao i vere u ljude dobre volje, osećala sam uzbuđenje kakvo odavno nisam. Ostavljam vama 100 australijskih dolara da mu uručite, uverena da će i drugi vaši čitaoci, kad pročitaju ove redove i vide sliku dečaka, ali i oca i majke koju samo izlečenje sina može da usreći, osetiti istu potrebu i poslati bar mali prilog.

Prilog po prilog i Uroš će otići u Beč i jednog dana i on prohodati, progovoriti, igrati se sa vršnjacima, ići u školu. Ja ću, naravno, u Melburnu pokušati da prikupim veću sumu i pošaljem preko Redakcije "Vesti" u Sidneju - rekla je Nina Ljiljak, a svoju nameru potvrdila i pismom po povratku u daleku Australiju, gde živi dve decenije i podiže dva sina, 18-godišnjeg Dimitrija i 15-godišnjeg Nikolasa.

Kontakt adresa


Ukoliko i vi želite, poštovani čitaoci da se uključite u akciju pod motom "Pomoć z Uroša", možete stupiti u kontakt sa njegovim roditeljima i dogovoriti se o načinu slanja donacije.

 

Uroš Karapandžić
 

Broj telefona je: +381 22 436 967 ili +381 64 28 10 427. Adresa porodice Karapandžić je: Ulica školska 45,22. 410 Pećinci, Srbija.

A samo nekoliko dana kasnije, posle kontrolnog pregleda na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, mali Uroš sedeo je u krilu majke Jelene u istoj prostoriji u kojoj je materinski toplo pričala Nina Ljiljak. Sve vreme osmeh mu je titrao na usnama i mada mu je glavica često skretala levo ili desno, nije pokazivao znake nervoze i želje za udobnijim položajem. Pogled je upirao u oca Dejana, kao da je želeo da izbriše brigu sa njegovog znojem orošenog čela.


- Naša borba za Uroševo zdravlje počela je već u prvim mesecima njegovog života, kada smo podjednako vremena provodili na fizikalnoj terapiji u Specijalnoj bolnici u Sokobanjskoj i u Pećincima.

Nažalost, poboljšanja nije bilo, a mi nismo mogli da se pomirimo da nam sin odrasta kao biljka. Od pre godinu i po vodimo ga u Novi Sad kod fizijatra koji jedini u Srbiji primenjuje Tera sui terapiju.

- To nas je do sada koštalo oko 3.000 evra. Novac je obezbeđen humanitarnim akcijama vođenim u lokalnim novinama i našim ličnim angažovanjem. Pisali smo pisma zvezdama sa estrade, molili da održe dobrotvorne koncerte. Mnogi su se odazvali, mnoge firme takođe su dale priloge i sve to omogućilo nam je da Uroša dva puta odvedemo i na transplantaciju matičnih ćelija u Beč, od kojih je svaka koštala 9. 350 evra - priča majka Jelena.


Ona kaže i da su se prva poboljšanja javila. Urošu je popustio spazam mišića i fizioterapeutu je mnogo lakše da sprovodi prepisani program vežbi, glavicu neuporedivo čvršće drži, desnu šaku otvara, lakše žvaće, koncentracija mu je bolja i mentalni razvoj brži.


- Svi ti pomaci, naizgled mali, za nas su ogromni jer znamo koliko smo za svaki truda, novca i vremena uložili - kaže otac Dejan i dodaje da su tek na pola puta, jer Urošu predstoje još dve transplantacije.


Naredna je zakazana za mart iduće godine, a prva donacija čitalaca "Vesti" je Nine Ljiljak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online