Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 30.09.2012.
06:34
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Aleksandra uči, Kristina se leči

Selo Lepenica kod Vladičinog Hana kupa se u kasnom septembarskom suncu, koje omogućava ljudima da posluju oko okućnica. Tako je i sa našim Božilovićima, staricom Verom, dijabetičar, njenom snahom Gordanom i unukama Kristinom i Aleksandrom.

Za svakog ponešto: Gordana i Kristina Božilović
 

Od uboge i sirotinjske porodice, koju je zatekla prerana smrt glave kuće Dragana, marta ove godine, zahvaljujući čitaocima "Vesti" i njihovoj pomoći, one su danas primer kako nikada ne treba gubiti nadu u opstanak i preživljavanje.


Stižemo u podne, dok starica Vera, koja tri puta dnevno prima injekciju insulina zbog visokog šećera, odmara i neprebolno tuguje za svojim sinom, Gordana sa Kristinom posluje po bašti koja je ove jeseni dobro rodila.


Raduju se donacijama, prelepim stvarima Sare Đurović iz Pariza, ali i Ksenije Naumović iz Ciriha, kao što su se radovale i mesečnom novčanom prilogu od 100 evra doktorke Jasminke Živojinović iz Esena, Aleksandrinoj stipendiji.

Opravdaću poverenje: Aleksandra Božilović
 


Otvaraju torbu, prelaze na kese, a lica su im sve rumenija od radosti jer će imati mnogo toga lepog da obuku. Tu su jakne, potom čizme, zimske cipele, a bluze, pantalone i druge ženske komplete teško je nabrojati.

Pismo doktorki

- Imam adresu doktorke
Živojinović i pripremam se da joj uputim reči zahvalnosti. To nije nimalo lako. Smišljam kako da joj kažem koliko želim da se uskoro vidimo, jer mi o njoj razmišljamo kao o članu naše porodice. Volela bih da joj pokažem svedočanstvo iz prvog razreda gimnazije, da objasnim kako nam se život iz korena promenio nabolje zahvaljujući njenoj dobroti i plemenitosti, kao i dobroti ostalih ljudi koji brinu o nama - poručuje Aleksandra svojoj dobrotvorki.

- Ne postoje reči kojima bismo se zahvalili dobrim ljudima koji nam pomažu. Doktorku
Živojinović smatramo za deo naše porodice. Zahvaljujući njenom novcu, Aleksandra može nesmetano da se školuje, da nastavi da donosi petice i bude odlična i u drugom razredu gimnazije, kao što je bila u prvom - kaže majka Gordana.


Aleksandra nema vremena da razgleda dobijene poklone. Žuri se da ne zakasni na autobus koji vodi od sela do Vladičinog Hana.


- Želim da zahvalim svima, a posebno doktorki Živojinović što mi je omogućeno da se na pravi način pripremim za školu, da krenem u drugi razred sa novim knjigama, sveskama i priborom, da imam odeću i obuću i da mogu da se potpuno posvetim učenju. Obećala sam ocu na samrti da ću biti odličan đak i da ću završiti fakultet, a on se rasplakao. Moram to da ispunim zbog njega, zbog moje nove donatorke, zbog sebe i porodice, jer to je jedini način da dođem do posla, pristojne zarade i sve nas povučem napred - kaže Aleksandra.


Dok Aleksandra odlazi u školu, Gordana nas sa starijom Kristinom, koja od malena ima psihičke smetnje, vodi u baštu da nam s ponosom pokaže kako su je obradili i tokom sušnog leta negovali.

Lepše je davati nego primati

- Za razliku od mnogih bašti, u našoj su rodili ove godine paprika, paradajz, krastavac, papričica... Sve imamo za naše potrebe, čak i više. Napravile smo zimnicu, onoliko koliko nam je potrebno, pomalo ajvara, pindžura, turšije, soka od paradajza, pekmeza... Ovaj višak u bašti dajemo drugima, ima u selu onih, starijih koji ne mogu da rade, pa im dobro dođe. Nama je drago i milo da možemo i mi nekome da pomognemo - kaže Gordana.

Radila je i Kristina, što joj veoma prija. I dalje je na prepisanoj terapiji, ali sada imaju više mogućnosti da kupe vitamine i razna pomoćna lekovita sredstva što je dalo zaista vidljive rezultate. Sve je skupo, ali Gordana se trudi da imaju minimum od svega onog što im treba. Lekovi i hrana su na prvom mestu, a sve ostalo može da pričeka.
- Kristini je, kao što vidite, mnogo bolje. Nakon smrti Dragana pala je u tešku depresiju, evo sada se smeje, vraća se životu, pa je i svima nama bolje - ističe Gordana.


Ova vredna porodica, zahvaljujući posredovanju reportera "Vesti" , zamenila je sa rođacima imanje, njive i šumu, za nedovršenu kućicu koju polako pripremaju za useljenje, iz stare, ruševne i za stanovanje nesigurne.


- Uz pomoć mog brata i njegovih drugara, a pre svega novčanih priloga koje smo dobili od naših donatora iz inostranstva, uspeli smo da uvedemo struju i izmalterišemo dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom i jednu manju, dečju sobu. Ostalo je da se izmalteriše kupatilo. Ako bismo to sve uspeli da sredimo do zime i uselimo se, bili bismo najsrećniji na svetu. U suprotnom, moramo ostati u staroj kući i ako bude snega kao prošle godine, daj bože da se ne uruši plafon. Već su delovi otpadali u jednoj od soba i hodniku. Kuća je od kamena, greda i blata, stara je skoro 100 godina i valjda će još poslužiti - kaže Gordana.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924


Kolika je želja ove porodice da se uspe i poboljšaju uslovi života govori i to da su Gordana, Kristina, Aleksandra i starica Vera aktivno pomagale u poslovima oko malterisanja. Primera radi, Gordana je sve vreme radila na mešalici za beton.


- Volja i želja da živimo bolje dala nam je snagu za koju nismo ni znale da posedujemo. Da imamo novca, nekoliko stotina evra, sve bismo same završile. Zato hvala svima koji su nam pomogli i još uvek pomažu. Kad dovršimo svoj novi dom, za svakog donatora biće mesta, da se odmori u ovom miru i tišini - završava Gordana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vaši smo dužnici!
HUMANITARNI MOST Radost i briga u isti mah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online