Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 03.09.2012.
04:41
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: Vesti A

Široka duša slavonska ne miruje

Za dve decenije, koliko živi u Melburnu u Australiji, Nina Ljiljak nikada nije prekinula onu tananu nevidljivu nit koja je veže za otadžbinu.

Ne zna za prepreke: Nina Ljiljak
 

Naprotiv, tu vezu godine su samo učvrstile, a ona je pronašla najbolji mogući način za to. U grad u kojem je započela novi život, daleko od svoje Zapadne Slavonije, ponela je ono najvrednije, široku, plemenitu dušu slavonsku...


Imali su prilike da se u to uvere i brojni zemljaci koji žive u Melburnu i koje već godinama podstiče na humanitarne akcije, a znaju to i brojni štićenici Humanitarnog mosta "Vesti" kojima je pomogla. Daljina za Ninu nikada nije bila prepreka, jer ono što je u srcu, a to je ljubav prema ljudima i otadžbini, vodilo je iz akcije u akciju.


Ovih dana Nina Ljiljak došla je u beogradsko Dopisništvo "Vesti" i donela više donacija za svoje štićenike. Njeno ime sa poštovanjem izgovara porodica jednogodišnjeg Beograđanina Sergeja Milićevića jer su zahvaljujući njenim akcijama među zemljacima u Australiji u više navrata prikupljena sredstva za lečenje ovog dečaka, obolelog od tumora na mozgu.

Hvala je tako malo

Deda i unuk: Iva jelenković i Sergej Milićević

- Iskreno bih želeo da upoznam Ninu Ljiljak. Mnogo je učinila za mog unuka priključivši se dobrim ljudima koji preko Humanitarnog mosta "Vesti" čine sve da mu pomognu da se izbori za život i pobedi tešku bolest. Nadam se da će po povratku sa odmora bar par sati biti u Beogradu, želim da joj stisnem ruku i kažem koliko nam svima znači to što radi. Reći hvala je tako malo - rekao je Iva Jelenković, deda Sergeja Milićevića, kada smo ga obavestili o donaciji njemu već dobro poznate dobrotvorke.


Inače, Sergej je ponovo na klinici u Istanbulu, ovih dana čeka ga magnetna rezonanca, pa će lekari odlučiti da li je vreme za odstranjivanje tumora.


Ovoga puta Sergeju, koji je na lečenju u Istanbulu, donela je 300 australijskih dolara, 190 je prikupljeno u posebnoj kutiji za dobrotvorne priloge u prodavnici delikatesa Dana kontinental u Melburnu, a 110 je lična donacija. Raspitivala se za zdravlje ovog ljupkog dečaka za čiju sudbinu poslednjih meseci brinu brojni čitaoci našeg lista širom sveta. Poželela mu je sve najbolje, spremna da bude uz njega i da ga bodri na svoj način do izlečenja.


Nini Ljiljak nije promakla ni priča o 23- godišnjem Nikoli Mrkajiću iz Šimanovaca koji se oporavlja posle teške saobraćajne nesreće koja ga je pre par godina prikovala za postelju. Dirnula ju je borba ovog mladića koji se nije predao, ali i njegove uporne i požrtvovane majke Sunčice, jer Nikola sada, i pored niza neuroloških problema, pokušava da hoda. Lečenje će biti dugotrajno i skupo, ali Mrkajići ne odustaju, veruju da transplantacija matičnih ćelija može značajno da poboljša njegovo zdravstveno stanje. Zato će Nikola u septembru ponovo u Rusiju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Javljala nam se gospođa Ljiljak. Pričale smo, razumela je Nikoline probleme, ali i želju da ih savlada. Hvala joj na podršci, kao i svim čitaocima "Vesti" koji su nam do sada pomogli - kaže Sunčica Mrkajić.


Donaciju od još 100 australijskih dolara Nina Ljiljak namenila je i osmogodišnjoj Milici Jovanović iz Petrovaradina kod Novog Sada čije detinjstvo je, nažalost, obeleženo brojnim zdravstvenim problemima. Do sada je imala dve operacije u predelu abdomena zbog Kronove bolesti, pet operacija očiju, njen iscrpljeni organizam bori se protiv epilepsije, ali i bolesti u medicini poznate kao leukomalacija, koja preti da zahvati važne centre u mozgu koji regulišu ravnotežu, govor i disanje...

Milici sve teže

U oktobru bi trebalo da otputuje u Beč: Milica Jovanović

Donacija Nine Ljiljak veoma je obradovala Ivanu Jovanović, majku male Milice, jer stiže neočekivano i u trenutku kada njena porodica na sve moguće načine pokušava da obezbedi sredstva za lečenje.


- Bili smo u Zagrebu i tamošnji lekari su nam rekli da ne mogu da nam pomognu, bela moždana masa je veoma oštećena. Uhvatili smo se za poslednju slamčicu, obratili smo se lekarima u Beču zbog transplantacije matičnih ćelija. Trebalo bi da otputujemo 8. oktobra. Prikupili smo 3.000 evra, a potrebno je 10.000. Posle će biti kasno. Svaka, i najmanja donacija nama je važna i iskreno se zahvaljujemo gospođi Ljiljak - rekla je Ivana Jovanović kada smo je obavestili da može da preuzme donaciju.


Sudbina mlade majke Danijele Kovačević iz Inđije, koja je posle prođaja pala u budnu komu, takođe je duboko dirnula našu čitateljku. "Vesti" su pisale o drami ove žene kojoj se najlepši dan u životu pretvorio u najstrašniji. Donacijom od 100 australijskih dolara želela je da pomogne porodici Kovačević koja ne gubi nadu da će Danijela jednog dana ipak videti svoju ćerkicu.


Znamo da se Nina Ljiljak neće zaustaviti, ona je stalno u akciji, a odmor u otadžbini iskoristiće samo za kratki predah. Po povratku u Australiju nastaviće svoju plemenitu misiju na radost svih onih kojima je njena podrška potrebna. I na ponos njenih sinova 19- godišnjeg Dimitrija i 15-godišnjeg Nikole.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online