Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 13.06.2012.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Tamara nema vremena za čekanje

Da zlehuda sudbina ne bira ni mesto ni vreme kada će nečiji život preokrenuti iz korena, pokazalo se i u slučaju 18-godišnje Tamare Arsović iz Beograda, učenice trećeg razreda Druge ekonomske škole, obolele od retkog tumora pankreasa. Umesto da uživa u svakom danu svoje mladosti, ispunjenom uzbuđenjima i radosti, ova devojka dane provodi strahujući od onog što bi sutra moglo da joj se dogodi.

Medicinski fenomen: Tamara Arsović
 

Njeni zdravstveni problemi počeli su pre pet godina, kada je još bila osnovac. Slučajan udarac vršnjaka u stomak tokom igre, izazvao je kod ove devojčice strahovite bolove zbog kojih je hitno morala u bolnicu. Posle detaljnih pregleda, sreća u nesreći je bila što su lekari otkrili tumor, pukao od udarca, a za koji ni ona ni porodica nisu znali da postoji.
 

Kontakt adresa

Ukoliko želite da se priključite akciji zemljaka u otadžbini i pomognete Tamari Arsović da što pre krene na hirurški zahvat u Nemačku, možete stupiti u kontakt sa njom i njenom porodicom i dogovoriti se o načinu slanja donacije. Adresa je: Ul. Rastka Petrovića br. 53/12, 11.000 Beograd ili putem telefona na broj: +381 11 393 15 63 i + 381 64 861 24 15.

- Našoj ćerki je, usled pucanja tumora, došlo do unutrašnjeg krvarenja, zbog čega je morala da bude hitno podvrgnuta hirurškom zahvatu. Tada smo i saznali da se radi o Franc - Gruberovom tumoru koji je benigni, veoma redak, kako kod nas tako i u svetu. Sledeće godine, međutim, tumor je ponovo počeo da raste i Tamara je ponovo morala na operaciju. Lekari Instituta za majku i dete u Novom Beogradu su joj tom prilikom odstranili trećinu pankreasa i do prošle godine njeno zdravstveno stanje je bilo dobro - započela je priču o teškom usudu svog deteta majka Sonja Arsović, a potom nastavila:


- Ništa nije ukazivalo na to da bi moglo doći do po život opasnih komplikacija. Ali, nakon kontrole u januaru, svi u kući doživeli smo novi šok. Snimak je pokazao da se tumor proširio po celoj trbušnoj duplji. Počeo je da raste i ugrožava rad jetre, želuca, slezine, bubrega... Tamara je hitno morala i treći put na operaciju. Doktori su nam objasnili da se to dogodilo najverovatnije zato što se prilikom pucanja tumor rasejao na sve organe u abdomenu. Zakazana je operacija u Institutu. Nažalost, nije prošla kako treba, jer su doktori zbog obilnog krvarenja morali da je prekinu. Saznanje da više ništa ne mogu da urade, jer su slučajevi poput Tamarinog izuzetno retki u svetu, a kamoli u Srbiji, dovelo nas je do potpunog očaja.

Tri sestre: Aleksandra, Tamara i Anja
 


 

Želim da živim

- Sve što želim je da se vratim normalnom životu, nastavim školovanje, druženje sa vršnjacima i da sve ovo što se događa, što pre prođe. A, da bi to bilo moguće moram na operaciju u Nemačku, jer su bolovi koje osećam u stomaku sve jači i češći - poverila se Tamara, kojoj je najveća želja da do ponovnog polaska u školu u septembru, bude zdrava i da uživa u čarima mladosti zajedno sa sestrama 24-godišnjoj Aleksandri i devetogodišnjoj Anji.

Uplašeni roditelji Sonja i Dragan Arsović, odlučili su da spas za svoje dete potraže u inostranstvu. Stigli su do doktora Markusa Bihlera iz Nemačke, specijaliste za retke tumore. Odveli su ćerku na Univerzitetsku kliniku u Hajdelberg, gde ovaj doktor ordinira, urađeni su svi potrebne preglede i analize. Nažalost, rezultati su samo potvrdili nalaze srpskih lekara, a to je da se radi o benignom tumoru koji brzo raste i s mogućnošću da postane zloćudan, zbog čega treba brzo delati.


Poslednje snimanje, urađeno prošlog meseca, pokazalo je da više nema vremena za čekanje.


- Lekari iz Nemačke rekli su da bi najveći deo tumora mogli hirurški da odstrane i da ga hemioterapijom obuzdaju. Za takav zahvat i lečenje treba oko 55.000 evra, koje naša porodica sama ne može da obezbedi. Zato smo se obratili Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i to dva puta, od koga smo dobili negativni odgovor, čime smo izgubili tri meseca za Tamarino lečenje. Ostalo nam je još jedino da uz pomoć ljudi dobre volje pokušamo da prikupimo ovu golemu sumu - kazala je 49-godišnja majka Sonja, koja svojom platom lektora na nacionalnoj televiziji kao i supruga Dragana, dizajnera zvuka na radiju, ne mogu da obezbede sredstva za ćerkinu operaciju.


Tamarini drugari iz srednje škole izrazili su spremnost da pomognu drugarici u nevolji, kao i brojni sugrađani dobre volje. Tako je do sad prikupljeno oko 35.000 evra, što znači da je do odlaska u Hajlderberg deli još 20.000, a vreme je od ključne važnosti. Upravo zato je bračni par Arsović odlučio da se za pomoć obrati i plemenitim čitaocima "Vesti" o čijoj su humanosti imali priliku da čuju, sa nadom da će razumeti njihovu muku i da će i uz njihovu podršku Tamaru što pre odvesti na lečenje.

Ponuda Ljubiše Simonovića

Saznavši za nevolju Tamare Arsović, posredstvom medija u otadžbini, Ljubiša Simonović iz Hungena je odmah pozvao njene roditelje i ponudio im besplatan smeštaj u svom hotel-restoranu "Unter der Linden", čije je gostoprimstvo već uživao mladi invalid iz Zemuna Neven Ranić.
- Ovaj divni gospodin se ponudio da boravimo kod njega dok traje Tamarino lečenje jer Hajdelberg nije mnogo udaljen. Naravno, prihvatili smo poziv i unapred mu se zahvaljujemo na svemu što je spreman da učini za našu ćerku i nas - ispričala je Sonja Arsović, koja pored Tamare brine o još dve ćerke.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Marica uspešno operisana!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online