Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ako otac dozvoli, mi ćemo ga i oženiti

Mnoge čitaoce "Vesti" dirnula je prošle godine reportaža o Nazifu Karišiku, siromašnom seljaku iz Trijebinja na Pešteru, koji, nakon što ga je ostavila supruga Eldina i preudala se u susedno selo, sa mnogo muka, u trošnom kućerku koji prokišnjava, brine o petoro maloletne dece. Neki su slali novac, neki pakete, neki pisma podrške...

Druga majka i baka: Hafiza Hadžajlić sa Samirom
 


Za samo mesec dana prikupljeno je nešto više od 7.000 evra kojima će Nazif ovih dana početi izgradnju kuće.


- Pomogli su mi, zahvaljujući reportaži u "Vestima", dobri ljudi iz Amerike, Australije, Nemačke, Švedske... Moja deca: Ermedin, kome je 11 godina, devetogodišnji Elvis, sedmogodišnja Enisa, šestogodišnja Elma i najmlađi Samir, koji će u junu napuniti dve godine, više nisu gladna, gola i bosa, imaju knjige i pribor za školu. Ako bog da, sazidaćemo i kuću blizu puta, malu, a za nas veliku, jer će biti topla i neće prokišnjavati - ističe, uz veliku zahvalnost svima koji su mu pomogli, Nazif i dodaje:
 

Od majke ni glasa

- Mada se preudala u susedno selo, majka petoro malih Karišika nijednom, za godinu i po dana, nije izrazila želju (možda nije ni smela) da vidi svoju decu, niti se interesovala za najmlađeg Samira koga je ostavila kada je imao samo tri meseca. Pošto je Nazif nadničenjem morao da zarađuje za hleb, o Samiru je, dok o njemu brigu nisu preuzeli Hajro i Hafiza, brinuo najstariji Ermedin koji ga je kupao, presvlačio i hranio.

- Neizmernu pomoć, kad nam je bilo najteže, pružila nam je porodica Hadžajlić iz Sjenice, supružnici i predobri ljudi, 60-godišnji Hajro i 57-godišnja Hafiza, koji imaju odraslu i uspešnu decu. Uzeli su mog Samira, koji je tada imao samo godinu dana, da o njemu, u svojoj kući, brinu kao o svom detetu. Samir u Sjenici uživa, igra se po ceo dan, popravio se i prohodao. Zahvalan sam im do neba, jer ne znam kako bi, onako slab i zapušten, pregurao hladnu peštersku zimu - priča Nazif i naglašava da je, otkako se sneg otopio, više puta posećivao svog sina, a i da je Samir dolazio u Trijebinje da se vidi sa braćom i sestrama.


- Trudimo se da mu, koliko god možemo, pružimo toplinu koja mu je potrebna i zamenimo majku koju nije zapamtio. Naučio je puno toga, zasmejava nas, raduje, odmara.... Rođen je sa anomalijom, ima probleme sa stopalima, dugo nije mogao da prohoda, vodili smo ga specijalistima u Novom Pazaru, pregledali su ga i lekari koji ovamo dolaze iz Beograda. Nema šta ne bismo učinili za njega - kaže Hajro Hadžajlić.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Uspeo da prohoda: Samir sa Hajrom Hadžajlićem

- Doveli smo ga potpuno zapuštenog u svakom pogledu. Iako je imao godinu dana ni reč nije izgovarao, niti hodao. Sve se to sada popravlja, trudimo se da mu pružimo svu moguću udobnost, volimo ga kao da je naše dete, a i on to oseća i pokazuje. Ostaće ovde dok god to bude potrebno, dok njegov otac, braća i sestra žele. Mi bismo voleli da ovde odraste, da ga u našoj kući jednoga dana i oženimo - ističe Hafiza Hadžajlić i naglašava da je Samir postao ljubimac ne samo njihove porodice već i celog komšiluka.


- Svi ga vole, vodimo ga na sedeljke i u igraonicu, kad se vreme prolepša i kad bude mogao još sigurnije da hoda vodićemo ga u šetnje po gradu, vodićemo ga naravno i u Trijebinje kod njegovih, a i njima su vrata našeg doma stalno otvorena - ističe ova humana gospođa iz Sjenice, koja je u stanju da voli i tuđe dete kao da ga je rodila i odgaja bez dinara nadoknade.

U Beograd na lečenje

- Trebalo bi, bar tako nam je savetovano, da Samira odvedemo na još neke preglede u Beograd. Ali, najvažnije je da on već trčkara po kući i napreduje. Naravno, spremni smo i da ga odvedemo na ortopedsku kliniku da bi videli šta dalje u dogovoru sa Nazifom. Samirovo zdravlje nama je najpreče, a sigurno i njegovom ocu - kaže Hajro Hadžajlić, spreman na nove žrtve za dete koje voli kao da mu je sin ili unuk.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST I ove zime u mraku
HUMANITARNI MOST Ima nade za malog Radišu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online