Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 16.11.2011.
12:00
O. Đoković - Vesti - Foto: A

Dva venčanja u Dobrim Vodama

Leto je prošlo, blago nama, doći će opet! Taj slatki uzdah talasaće se sve do kraja idućeg juna na usnama svih štićenika Alena Efovića, čoveka koji sa nevladinom organizacijom "Humanitarna familija" vodi brigu o onima, koji su za mnoge otpisana bića, samo zato što im je sudbina odredila da budu drugačiji od većine stanovnika planete.

SKLOPILI BRAK: Jasmin Mustafić i Fikreta Skomorac

Ta grupa mentalno retardiranih i invalida u mnogim sredinama, pa čak i u porodici, nisu rado viđeni ni voljeni.
Alen, njegov brat Enis i nekolicina drugih upravo hoće da ih vole i omoguće da i oni ogromnu ljubav koju nose imaju kome da poklone. Prepustili su im bez nadoknade svoju kuću, oko sebe okupili gromade plemenitog srca, one koji čine da ti mladi iz BiH, Srbije i Crne Gore dožive jedno nezaboravno leto. A, biće ih još i "Vesti" će o svakoj pisati kao izuzetno plemenitoj akciji.


Nakon ovogodišnjeg junskog sunčanja i uživanja na obali mora, u mirisu mediteranskog rastinja, neko od 108 štićenika naučio je i da pliva, nova grupa od 128 duša stigla je prvih septembarskih dana. Vreme idealno, sunca u izobilju, a toplina je u svakom trenutku bila pojačavana osmesima i dobrotom domaćina.

Ti ljudi, već na prvi pogled drugačiji od običnog čoveka, u Dobrim Vodama, gde Alen i njegove "desne ruke" imaju kuće u kojima ih dočekuju raširenih ruku, saznali su kako je neizmerno prijatno kad ih neko zagrli, poljubi, pomiluje kao sebi ravne, s njima su naučili da pesme pevaju, da se šale, glasno smeju i pomisle kako ponekad život može biti i bajkovito lep.

NA MEDENOM MESECU: Braća Efović i bračni par Hot

Po povratku sa, po ljudsku dušu, zaista lekovitog letovanja, Alen je opet Parižanin. Obavlja svoj svakodnevni posao, ali i neprestano misleći na te drage mlade ljude, novostečene prijatelje, bolje reći, na svoju novu kao okean veliku i šaroliku porodicu. Glasno otkriva da je zadovoljan, ispunjen čovek, sa nepresušnim snagom koja ga tera da ponovo, i ponovo, omogući da oni koji nisu bili u prilici da vide more, sada kroz uspomene nastave da maštare u u sećanju živim morskim slikama.
 

A ljubav, ona sa "leptirićima u stomaku? Alenu se brk osmehuje:

- Bili smo svedoci sklapanja dva braka mladih s posebnim potrebama. Fikreta Skomorac i Jasmin Mustafić su iz Zenice, tri-četiri godine žive zajedno, brak su ozvaničili kod nas. Drugi naši mladenci su iz Bele Crkve, Zorica Ginda i Mustafa Hot. Svi tridesetogodišnjaci.  Na to Alen dodaje:
 

- Imamo mi i svog "slavuja", Podgoričanku Dianu Lukovac, peva bolje od 70 odsto estradnih zvezda. Čuće se daleko njen anđeoski glas, pomoći će joj naša Humanitarna porodica... Pančevac Zoran Pendić je naš zaštitni znak, boli glava kako svira frulu - tvrdi Alen.
 

Slavili su se rođendani, zaplesalo je i njih 15 u invalidskim kolicima. Bio je i jedan maskenbal. Samo za ovu grupu, tročasovno gostovanje imao je pevač Srećko Savović. Nizalo se vreme posvećeno crtanju, plivanju, pevanju, žurkama, druženju sa meštanima i turistima, razmeni iskustava majki koje su bile u pratnji ćerki i sinova.
I bi tačka.

- Na rastanku su se našim suzama mogla napuniti tri olimpijska bazena. Sledeći sastanak je 31. maja 2012. godine. Svi jedva čekamo. Doći će novi gosti, ali i poneki stari. I, aktivisti, naravno - kaže Alen i zaključuje da ni pet poklonjenih ferarija ne bi ga činili bogatijim od saznanja da još ima mnogo dobrih ljudi, a on prijatelje širom bivše Jugoslavije.

Sve više donatora

 

U Dobre Vode došla su deca sa posebnim potrebama iz Mostara, Dervente, Zenice i Srebrenice (BiH), Subotice, Vršca, Bele Crkve, Pančeva, Odžaka (Srbija), iz Berana, Bijelog Polja, Danilovgrada (Crna Gora). Prihvatili su ih dobrotvori: Alen, Enis i Sanida Efović, Raza Pirović, Almir Sapujani, Razija i Mujo Crnovršanin, Milo Šabotić, Gano, Ženo i Mirsada Šrijelj, Sanija Usezić, Savo Ramović, Ergin Feratović, Anđa i Nano Šćepanović, Zoran Ristić…


Donatori hrane bili su: "Negovateljice" iz Bara, Dragan Stojanović, Džemo Korać, Srđa Bušković, Azra Tutić iz Ajdaha (SAD), "Bonesa Bar", Mahmut Brkanović sa porodicom, Fikret Struković, poslastičarnica "Plavi Jadran", pekara "Primorka Bar", Mijo Šćepanović, Vladimir Stepanović, ASM "Vlada", Stepan Stepanović, Jovan Vojkić, Rade, Ljubica i Danijel Dražić iz Pariza.

 

Volonteri i kontakti

 

Alen Efović ističe sve veći broj volontera čija im je pomoć značajna: Alma Ljuca iz TV "Montena", Nedeljka Pavlović, "Olimpija Ekspres", Zvonko Antić, Bajro Babačić, Milanko Maričić, Mišel Badea, porodica Kalamperović, Enes Kajić, Slobodanka Ristić, Snežana Ćulafić, knjižara "Severac" i pesnici grada Bara, Mika Jovanović, Vladica Keza Kezović, Radio Bar, Slavko Joketić...

- Veliko je interesovanje za naša letovanja, stoga smo uveli kontakt vezu za sugestije, saradnju i prijavljivanje bolesne dece. Kapacitet je ograničen, ali za one koji imaju nade, biće i mesta - ističe Alen i govori brojeve telefona: 00 33 6 58 00 66 33 (Francuska) i 00 382 67 80 64 71 (Crna Gora)


Podrška iz tri države

 

- Posebno nam je drago što nas je podržala lokalna samouprava i posetio predsednik Opštine Bar Žarko Pavičević, uručio nam Zahvalnicu i najavio da će ubuduće biti partner u našoj humanitarnoj akciji. Pri tome nam je obezbedio tri autobusa za izlet do manastira Ostrog, posetu Muzeja Kralja Nikole u Baru i priredio koktel za decu. Takođe smo imali ogromnu podršku sekretara Crvenog krsta Bara Zoricu Crnčević, najvećeg humanistu ne samo grada nego cele Crne Gore - nabraja Alen Efović:


- Zahvaljujemo se i ambasadoru BiH u Crnoj Gori Izmiru Taliću koji je posetio decu iz raznih krajeva bivše Jugoslavije. Hvala i Zoranu Lutovcu, ambasadoru Srbije u Crnoj Gori koji je tefonskim putem pozdravio sve okupljene, podržao akciju i za sledeće okupljanje najavio dolazak.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online