Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 29.08.2011.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: A

Želja donatora mora biti ispoštovana

U skromnom domu Dejana Miloševića, ratnika obolelog od vijetnamskog sindroma, i njegove majke Vesne, stigle su donacije čitalaca "Vesti" sa željom da, kao i u prethodne dve godine, odu na odmor kod prijatelja, u selo pored Struge na obalama Ohridskog jezera.

Velika radost i ushićenje ispunili su sobu kada je odluka konačno doneta, a Dejan na svojstven način komentariše uzbuđenje koji mu mami osmeh na licu:
 

- Uživaćemo u šetnji kraj jezera, a onda ćemo zapevati: "Biljana platno beleše..."
Miloševići su bili odustali od puta jer nisu imali vlastitog novca ni za troškove povratne karte, Vranje-Skoplje-Struga, a prema donacijama čitalaca "Vesti" imaju poseban odnos i troše ih samo za egzistencijalne potrebe.
 

Poneli i 70 AUD i 40 evra: Dejan i Vesna Milošević

- Eh, samo majka može tako sebe da muči jer joj ništa ne promiče. Dejan me moli da idemo, a ujedno po celu noć ne spava, znam da razmišlja o parama. Krivo mi, znam koliko mu znači odmor, duge šetnje pored jezera, čitanje knjiga na klupama, fotografisanje, hranjenje ribica u plićacima.

Hvala dobrotvorima, ljudima širokog srca, koji se brinu o nama. Hvala bračnom paru Joksić na novčanom podsticaju, a posle njihove druge donacije od 70 AUD, namenjene za ove svrhe, stiže i 40 evra, mesečna pomoć našeg dobrotvora iz Nemačke.

Drugih para i nemamo. U Jumku ne primamo plate, radimo reda radi, po principu ko kad hoće, po kućama da perem i čistim ne mogu. Reuma i išijas me pojedoše. Prsti se krive, u rukama i nogama kao burgija da radi. Od vrućine da poludiš, a ja noćima ne spavam od bolova - priča Vesna.


Dejan se posebno raduje što će kod prijatelja na selu moći da radi u bašti, da gleda najlepši i potom jede najukusniji paradajz jabučar, da se divi crvenim paprikama dugačkim i po 30 centimetara. Uživa da učestvuje u berbi.


- Naši prijatelji žive od baštovanstva i vinogradarstva. Obožavam da ujutru, kada izgreva sunce, pođem sa njima i gledam svo ono povrće koje se gaji na otvorenom, a ne u staklenicima. Nešto i pomognem, ali mi domaćini ne daju, žele da me ugoste i da se što prijatnije osećam. Odem u vinograd, a on kraja nema. Grožđe zrelo, kao med slatko... - priča Dejan o onom što ga na putu čeka.


Vesna pakuje stvari za polazak, ali razmišlja već o povratku.
- Ostaćemo dvadesetak dana. Ne puštaju nas. Znaju da taj boravak kod njih nama dođe kao terapija, vraća nam želju za životom. Dok smo tamo, ne trošimo ništa, tako da je moguće da ovih 40 evra sačuvamo. Znamo i da će nas ispratiti sa kesom pasulja, krompira, nizevima suve crvene paprike...

Špajz ćemo napuniti. Mislim na povratak, brzo će proći leto, a moraćemo da obezbedimo i drva. Šest kubnih metara biće, valjda, dovoljno. Štedećemo, nećemo ložiti po ceo dan - priča Vesna.


Obećava da će nam ispričati kako su se proveli kod prijatelja, čim se vrate. Doneće i fotografije, red je da ih vide donatori iz Australije i Nemačke koji su im ovo putovanje omogućili.

Iznenađenje po povratku

 

Ne znamo da li će Vesna i Dejan Milošević na Ohridskom jezeru potrošiti samo donaciju iz Sidneja, a prilog iz Nemačke vratiti u Vranje kako su planirali, ali znamo da će im odmah biti uručeno 100 AUD porodice Janković iz Sidneja koja im je poželela više zdravlja i para. Kako je donacija stigla po njihovom odlasku u Makedoniju, oni i ne slute kakvo su im prijatno iznenađenje pripremili čitaoci "Vesti".

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online