Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 24.08.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Vrata Dečje kuće odškrinuta

Bračni par Janićević iz Berevca kod Štrpca doživeo 100 AUS Borisa Lukića kao znak da će biti prikupljeno 600 evra da bi Karolina došla u Beograd.

mora da nauči da govori: Karolina sa roditeljima

Prvih 100 australijskih dolara Borisa Lukića iz Sidneja, stiglih posredstvom Redakcije "Vesti" posle objavljivanja apela, bili su dovoljni da petogodišnja Karolina Janićević iz Berevca kod Štrpca vidi osmeh na licu roditelja i celu noć prespava mirno poput novorođenčeta.

Od jula i njihovog povratka iz Beograda na Kosovo, posle samo nedelju dana terapija i surovog saznanja da ni u septembru neće moći da prikupe 600 evra, koliko koštaju tronedeljne svakodnevne vežbe njihove ćerke za podsticanje psihomotornog razvoja govornog aparata u KBC Zvezdara, na licu 26-godišnje Jelene i 28-godišnje Jadrana usne su bile stisnute u grč, a u očima beskrajna tuga.

Kontakt adresa

 

Za jednomesečnu rehabilitaciju Karoline Janićević potrebno je 600 evra, a 3.600 evra za godinu dana. Svi koji žele da joj pomognu priloge mogu da šalju posredstvom Redakcije "Vesti" ili direktno njenim roditeljima. Adresa je: Jelena i Jadran Janićević, selo Berovce, 38.236 Štrpce, Kosovo, tel: ++381 29 070 830.

Pitao se ovaj mladi bračni par čije grehe ispašta kad ne može da zaradi dovoljno da svakog drugog meseca dovede svoje jedino čedo na vežbe sa logopedom i tretmane sa psihologom što će mu omogućiti da koristi sluh koji mu je vraćen ugradnjom kohlearnog implantata u desno uho.

Ni to nije išlo lako. Sreću što se Karolina, kao dete sa stopostotnom gluvoćom na oba uha, našla na listi za operaciju i što će implantate platiti država, zamenio je šok ravan onom kad joj je utvrđena potpuna gluvoća. Hirurški zahvat na levom uhu nije uspeo i ostala je krhka nada da će na sledećem biti više sreće, ali i strah kako će dete od nepune tri godine podneti anestezije u razmaku od tri meseca, vrlo komplikovane predoperativne pripreme i postoperativni oporavak.


- Imam osećaj kao da je donacija Borisa Lukića mnogo više od novčanog priloga. Doživljavam je kao poruku da počnemo pripreme za dolazak u Beograd. Septembar samo što nije... - rekla je uzbuđeno majka Jelena, koja takođe mora da prođe obuku da bi sa ćerkom vežbala kod kuće.

Zemljak iz Gnjilana


Optimizam Jelene Janićević temelji se i na telefonskom razgovoru sa zemljakom sa Kosova.


- Slaviša je rodom iz Gnjilana, a živi i radi u Švajcarskoj. Nije rekao kad, kako i koliko, ali nimalo ne sumnjam da će pomoći odlazak Karoline na terapiju - kaže Jelena, koja neće imati mira dok njena ćerka ne počne svojim glasićem da joj priča o onom što oseća i doživljava.

U suprotnom, Karolina će nastaviti da se ponaša kao gluvonema, a zvukovi koje čuje biće joj balast i sav do sada uloženi trud i novac da se vrati u normalne tokove života biće obesmišljeni.


- Naša porodica finansijski je potpuno iscrpljena. Pre i posle operacija provela sam sa Karolinom u Beogradu više od godinu dana. Sve to vreme morala sam da imam iznajmljeni stan, a odvojen život duplo više košta. Zato smo bili prinuđeni da proredimo dolaske u Dečju kuću pri KBC-u Zvezdara gde se vrše rehabilitacija i resocijalizacija dece oštećenog sluha kako bi se osposobila za komunikaciju sa okolinom od koje su se otuđila za vreme gluvoće. Kako suprug Jadran jedini radi za platu od 100 evra kao kuvar u vrtiću u Štrpcu, morali smo i te proređene terapije da skratimo.

Shvativši da je rezultat poguban, Jadran i ja molimo sve ljude dobre volje da vrata Dečje kuće, koja je odškrinuo Boris Lukić iz Sidneja, širom otvore. Znam da nemam pravo da zavlačim ruku ni u čiji džep, ali moram da se borim za pravo moje ćerke na normalan život - rekla je uzbuđeno Jelena Janićević i zamolila nas da novac čuvamo dok ona i suprug ne dođu u Beograd da iznajme stan u kojem će potom boraviti ona i Karolina tri nedelje, koliko je propisano medicinskim protokolom.


U silnoj želji da se u narednim danima prikupi 600 evra, ova mlada majka ponašala se kao da je odgovor na apel garancija uspešnog završetka akcije. Ostavili smo je u tom uverenju jer i mi verujemo u vas!

POZIV DONATORIMA

 

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puna trpeza, puno srce
HUMANITARNI MOST Dvostruko hvala za Nebojšu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online