Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 25.06.2011.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: A

Dome, slatki dome!

Kada bi imala 500 evra Tatjana Jovanov, uz pomoć bivšeg muža, pretvorila bi trošne prostorije u prijatan kutak za stanovanje.

Drama 41-godišnje Tatjane - Tanje Jovanov iz Zrenjanina, koja je nekoliko godine sa bolesnim sinom Borisom i bivšim suprugom Borivojem, živela u napuštenoj benzinskoj pumpi, neočekivano je dobila svoj epilog i ona će se uskoro useliti u stan koji joj je dodeljen na trajno korišćenje.

Veliki broj čitalaca "Vesti" javio se i ponudio pomoć, kada je Tanja, pre desetak dana, u potpunom očaju uputila apel za pomoć, jer su novi vlasnici pumpe najavili da se hitno mora iseliti, a ona nije imala kud jer socijalna pomoć koju prima nije dovoljna za iznajmljivanje podruma, a kamoli stana.


I gle čuda. Istovremeno kad i čitaoci "Vesti" reagovali su i zaposleni iz zrenjaninskog Centra za socijalni rad, koji su joj dodelili jednosoban stančić u ulici Pere Dobrinovića broj 1 u neposrednoj blizini gradskog bazena u Zrenjaninu.


- Zaista sam presrećna i zahvalna svim ljudima, koji su zvali, zalagali se da se moja dramatična porodična situacija razreši. Moram da kažem da sam zahvalna i svom

Svaki komad nameštaja dobrodošao


- Podovi su u užasnom stanju. Moramo da ih izbetoniramo, pošto su u stanu svi podovi zemljani i preko njih samo istruleli patos. Tek kad njih sredimo moći ćemo da unesemo krevete... - kaže Tanja, a mi verujemo da će i Zrenjaninci na radu u inostranstvu moći da pomognu svojoj sugrađanki bar nekim komadom očuvanog i više ne korišćenog nameštaja ili malim prilogom za sanaciju stana.

bivšem suprugu... Razveli smo se pre sedam godina, mnogo je pio, a onda kada sam ostala na ulici, ispao je čovek. Primio me sa bolesnim sinom na pumpu gde je radio kao noćni čuvar. I sad nam pomaže i hvala mu do neba. Videli ste ovaj stan nije baš nešto, ali poklonu se u zube ne gleda. Bilo bi mi drago da Humanitarni most ne prekine akciju, kako bi sakupili 400-500 evra da bi stan doveli u neku normalu, jer je veoma zapušten i mnogo toga u njemu ne funkcioniše - priča Tanja.


Tanja ističe da novac ne bi davali za majstore. Ona i bivši suprug sve bi sami sanirali.


- Stan, u okviru ove trošne kućice, zahteva kompletno pretresanje krova, jer su vidne fleke po plafonu naročito od prokišnjavanja. Nema kupatilo, pa smo Borivoj i ja mislili da ga nekako sami napravimo. Gipsanim pločama odvojili bi sobu i stavili najneophodnije sanitarije. Gipsane ploče rešile bi i problem izolacije. Skratile bi muke oko malterisanja i krečenja... Nemamo ni nameštaj. S obzirom na to da ja osim jedne putne torbe sa stvarima, odećom, obućom i nešto posuđa nemam više ništa, mnogo nam i ne treba...


Ne mogavši da zadrži suze, Tanja zajeca gledajući u poneki komad ko zna i ko zna kada ostavljenog nameštaja koji je u istom stanju kao i stan kome se ona toliko obradovala.


Uz izraz velike zahvalnosti, napaćena i bolesna Tanja, nije skrivala optimizam da će i njoj posle svih golgota koje je u životu prošla, krenuti nabolje i da će ona i njen četrnaestogodišnji Boris, učenik Specijalne škole za učenike sa posebnim potrebama "9. maj", moći da bar malo uživaju pod sigurnosti doma svog. Bili su, kako Tanja napominje, samo korak od nekog od gradskih parkova ili kontejneru, s obzirom na to da nakon isterivanja sa pumpe jednostavno nisu imali gde da odu i zanoće.


- I ja sam ostao i bez posla i bez krova nad glavom. Spavam kod jednog drugara u šupi, ali nije mi za mene, samo da Tanji i malom bude dobro. Obećao sam da ću im pomoći koliko god je u mojoj moći i evo tu sam svaki dan. Počeo sam da pretresam krov, crep po crep... Za ostalo videćemo, ako bude novca moglo bi ovo sasvim solidno da se sredi i da uslovi za život budu skromni, pristojni što je izuzetno važno za Borisa koji kao i sva deca zaostala u mentalnom razvoju traže posebnu negu i teško podnose promene. Da ih je bilo manje u njegovom životu, moguće je da bi i on bolje, a i Tanja sačuvala živce - rekao je bivši Tanjin suprug Borivoj Stuparušić koji brigu o sinu nikada nije zanemarivao.

Bićemo zdraviji

 

Borisa nismo zatekli sa roditeljima. Tatjana je u stanu od rane zore do poznih večernjih sati kao da se plaši da će joj neko uzeti to jedino mesto na zemaljskoj kugli gde se oseća svoja na svome.


- Borisa ću dovesti kad sve bude sređeno. Uverena sam da će mu se stanje stabilizovati, a moja nervna napetost popusti - kaže Tatjana Jovanov.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online